Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-08-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 12/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η στυγερή δολοφονία του Τάσου Ισαάκ κατά τα χθεσινά επεισόδια στην περιοχή της Δερύνειας και γενικότερα οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των μοτοσικλετιστών, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Τύπου, κάτω από τίτλους όπως "Βάφτηκε με αίμα το συρματόμπλεγμα", "Αδίστακτος ο Αττίλας" και "Η πορεία ματαιώθηκε, το μακελείο έγινε".

    "Ο Αγών" σημειώνει ότι η αντικατοχική εκδήλωση των μοτοσικλετιστών θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ψυχή των Ε/Κ ως η πιο αιματηρή που έγινε μέχρι τώρα. Προβάλλει την καταδίκη της εγκληματικής δολοφονίας του Τάσου Ισαάκ από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τη δήλωσή του ότι αυτή "αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της αδιστακτικότητας των κατοχικών δυνάμεων και συνιστά βάναυση περιφρόνηση κάθε αρχής διεθνούς δικαίου και παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του ΟΗΕ".

    Η "Αλήθεια" χαρακτηρίζει τον Αττίλα "αδίστακτο", σημειώνει ότι σκότωσε ανυπεράσπιστο νεαρό στη νεκρή ζώνη και αναφέρει ότι καταγγέλλεται διεθνώς το στυγερό έγκλημα. Γράφει ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Ελλάδας καταδίκασαν έντονα τις βαρβαρότητες των κατοχικών δυνάμεων και τη δολοφονία του Ισαάκ. Αναφέρει ότι η παρέμβαση του Γ.Γ. του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και οι συμβουλές του Προέδρου προς την Ομοσπονδία των Μοτοσικλετιστών οδήγησαν στην αναβολή της πορείας.

    "Το Θάρρος" γράφει ότι οι Αττίλες κτύπησαν τους μοτοσικλετιστές με σφαίρες, σιδερένιες σωλήνες, πέτρες και ξύλα και προβάλλει μήνυμα του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για το θάνατο του νεαρού Ε/Κ. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τις οποίες συγχαίρει τους μοτοσικλετιστές καθώς και τα ονόματα των 41 ατόμων που τραυματίσθηκαν κατά τα χθεσινά επεισόδια. Αναφέρει ότι με ανακοίνωσή τους οι Βρετανικές Βάσεις επιβεβαίωσαν ότι οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν και κυνηγετικά όπλα στην περιοχή ανατολικά της Βάσης Δεκέλειας, προκαλώντας μερικούς τραυματισμούς.

    "Η Σημερινή" υποστηρίζει ότι "οι μοτοσικλετιστές εξευτελίστηκαν, το κυπριακό κράτος ταπεινώθηκε για άλλη μια φορά και η τουρκική βαρβαρότητα ξανακτύπησε". Αλλού προβάλλει δηλώσεις αυτόπτη μάρτυρα ότι Τούρκοι κτυπούσαν τον Ισαάκ στο κεφάλι επί 15 λεπτά με πέτρες και σιδερένιο λοστό, ενώ άνδρες του ΟΗΕ έβλεπαν χωρίς να επέμβουν. Προβάλλει το διάγγελμα του Προέδρου Κληρίδη για τη ματαίωση της πορείας, στο οποίο αναφέρει ότι η τουρκική πλευρά έλαβε μέτρα με στόχο να δώσει την εντύπωση για δήθεν αντιπαράθεση μεταξύ των μοτοσικλετιστών και ομάδων Τ/Κ.

    "Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών με τις οποίες εκφράζουν αποτροπιασμό για τη δολοφονία του Ισαάκ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπαν ότι θα πρέπει να καθορισθεί η μορφή των αντικατοχικών εκδηλώσεων, ενώ ο κ. Χριστόφιας επέκρινε την κυβέρνηση ότι η παρεμβολή της ήρθε αργά. Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι η πορεία έστειλε τα σωστά μηνύματα και επέρριψε ευθύνες στα ΗΕ για τη δολοφονία. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επέκρινε κι αυτός τους χειρισμούς της κυβέρνησης και εξέφρασε θαυμασμό για τους διαδηλωτές. Ο Πρόεδρος του ΚΕΔ είπε ότι η απόφαση για αναβολή έπρεπε να είχε ληφθεί νωρίτερα.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Τραγική κατάληξη τραγικών χειρισμών" γράφει ότι δεν αποφεύχθηκε η αντιπαράθεση των κουβαλητών και των "Γκρίζων Λύκων" με τους Ε/Κ διαδηλωτές και σημειώνει ότι σοβαρά επεισόδια έγιναν στο ΣΟΠΑΖ, την Αχνα και τη Δερύνεια. Αναφέρει ότι οι ξένοι μοτοσικλετιστές ζήτησαν αργά χθες όπως οι ίδιοι μαζί με Ε/Κ εισέλθουν στις κατεχόμενες περιοχές, όμως οι Τούρκοι τους ζήτησαν να υπογράψουν έγγραφα, κάτι το οποίο απέρριψαν, δηλώνοντας ότι θα καταγγείλουν τη στάση του καθεστώτος. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 12 August 1996 - 9:14:18