Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-08-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 14/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Ολες οι κυπριακές εφημερίδες προβάλλουν με μεγάλους τίτλους και ποικιλία ειδήσεων τις εξελίξεις γύρω από τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τους Τούρκους εξτρεμιστές. Ταυτόχρονα υπενθυμίζουν την έναρξη της δεύτερης εισβολής και την κατάληψη της Αμμοχώστου και της Μόρφου από τους Τούρκους.

    Ο "Αγών" γράφει στην κύρια είδηση ότι η κυπριακή κυβέρνηση προβληματίζεται όσον αφορά τους όρους εντολής της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ζητήσει επαναξιολόγηση των όρων εντολής της Δύναμης για τον έλεγχο της νεκρής ζώνης. Ο "Α" δημοσιεύει φωτογραφίες από την Αμμόχωστο και τη Μόρφου σε υπενθύμιση της δεύτερης τουρκικής εισβολής.

    Η "Αλήθεια" παραθέτει την αποκάλυψη του ΥΠΕΞ Αλέκου Μιχαηλίδη ότι ο Ντενκτάς έφερε 3.000 μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης της Τουρκίας "Γκρίζοι Λύκοι" τους οποίους χρησιμοποίησε κατά των Ελληνοκυπρίων διαδηλωτών με αποτέλεσμα το βάναυσο θάνατο του Τάσου Ισαάκ. Η "Α" προβάλλει δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη ότι μόλις η αστυνομία συλλέξει στοιχεία για την ταυτότητα των δολοφόνων του Ισαάκ, η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκδώσει εντάλματα σύλληψης των υπόπτων.

    Η "Μάχη" κάτω από τον έγχρωμο τίτλο "Να φύγει ο Φεϊσέλ" γράφει ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ "είναι ο μόνος που δεν είδε τους Τούρκους να σκοτώνουν τον Τάσο Ισαάκ" και ότι θα πρέπει "να κηρυχθεί ανεπιθύμητο πρόσωπο και να μας αδειάσει τη γωνιά". Η "Μ" προβάλλει δήλωση του ΥΠΕΞ ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε ζητήσει αλλαγή της πορείας των μοτοσικλετιστών και όχι ματαίωση και ότι την απόφαση για τη ματαίωση της πορείας την πήρε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Χατζηκώστας.

    Η "Σημερινή" στην κύρια είδηση γράφει ότι θα πρέπει "Να αξιοποιηθεί η θυσία του Ισαάκ". Πιο κάτω γράφει ότι "Οι ΟΗΕδες παρακολουθούσαν απαθείς τη δολοφονία του Τάσου". Η "Σ" αναφέρεται στο πόρισμα του ιατροδικαστή Πέτρου Βανέζη ότι ο Ισαάκ πέθανε από πολλαπλά τραύματα σε όλο του το Σώμα και κυρίως στο κεφάλι, που προήλθαν από λοστούς, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα.

    Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στην κύρια είδηση ότι "θέμα τρομοκρατίας εγείρει η κυβέρνηση" και ότι καλεί τα Ηνωμένα Εθνη και τα πέντε Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να τοποθετηθούν για την παρουσία των "Γκρίζων Λύκων". Ο "Φ" προβάλλει φωτογραφία - ντοκουμέντο που παρουσιάζει τον Ισαάκ πεσμένος στο έδαφος και να δέχεται ανελέητα κτυπήματα από εγκάθετους του Ντενκτάς, συμπεριλαμβανομένων και ψευδοαστυνομικών. Ο "Φ" προβάλλει επίσης φωτογραφία που παρουσιάζει τον Ντενκτάς να υποδέχεται τους "Γκρίζους Λύκους" που του φώναζαν "Γκρίζε Λύκε Ντενκτάς".

    "Η "Χαραυγή" προβάλλει τις εξελίξεις κάτω από τον κύριο τίτλο "Φορτώνουν στο Χατζηκώστα τη ματαίωση" και γράφει ότι ο ΥΠΕΞ εξέφρασε τους φόβους του για "παραμόρφωση" και "σύγχυση" των γεγονότων της περασμένης Κυριακής. Η "Χ" γράφει ότι κηδεύεται σήμερα στο Παραλίμνι ο Τάσος Ισαάκ και ότι το νεκρό θα αποχαιρετήσει η πολιτική ηγεσία και πλήθος κόσμου.

    Η "Cyprus Mail" παρουσιάζει στην πρώτη είδηση το πόρισμα του ιατροδικαστή Πέτρου Βανέζη, ο οποίος δήλωσε ότι πολύ σπάνια και μόνο σε περιπτώσεις τροχαίων δυστυχημάτων, υπάρχει τόση παραμόρφωση από κτυπήματα. Η "CM" προβάλλει φωτογραφία του ΥΠΕΞ Αλέκου Μιχαηλίδη να επιδεικνύει φωτοτυπία της πρώτης σελίδας της Τ/κ εφημερίδας "Ορτάμ" που γράφει "Γκρίζε Λύκε Ντενκτάς".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 14 August 1996 - 10:39:07