Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-08-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 17/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Κύπρο και η συμμετοχή του στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και η κηδεία του άνανδρα δολοφονηθέντα Σολωμού Σολωμού είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Ο "Αγών" με τίτλο "Μπορούμε να απαντήσουμε με σωστό τρόπο", αναφέρεται στην επίσκεψη Σημίτη στην Κύπρο και στις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού στις οποίες ανέφερε ότι "η επιθετικότητα της Τουρκίας μπορεί να απαντηθεί με το σωστό τρόπο." Σε άλλη στήλη η εφημερίδα προβάλλει τα αποτελέσματα της νεκροψίας που έγινε στη σορό του Σολωμού. Η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στην κηδεία του δολοφονηθέντα.

    Η "Αλήθεια" προβάλλοντας την επίσκεψη Σημίτη αναφέρει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός θα καλέσει τον κυπριακό λαό να επιδείξει "ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση" και θα τονίσει "την ενεργό συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας" προς την Κύπρο. Η εφημερίδα προβάλλει τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τις προκλητικές δηλώσεις Τσιλέρ. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", "Τούρκοι απειλούν τους κατοίκους των Στροβίλιων" να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους διαφορετικά "θα αποτελέσουν στόχο για τους `Γκρίζους Λύκους'".

    Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ιστορικές Αποφάσεις" προβάλλει την επίσκεψη Σημίτη και αναφέρει ότι το ζητούμενο από τη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου είναι "αποφασιστικότητα και κοινή γραμμή σύμπλευσης για αντιμετώπιση του αδίστακτου Τούρκου εισβολέα." Σε άλλη είδηση προβάλλεται η δήλωση του Βρετανού αντιπροσώπου στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα "πάρε-δώσε." Η εφημερίδα προβάλλει επίσης την κηδεία του ήρωα Σολωμού.

    Η "Σημερινή" κάτω από τον πηχυαίο τίτλο "Αξιος!..Αθάνατος!.." κάνει εκτενή αναφορά στην κηδεία του ήρωα Σολωμού Σολωμού και προβάλλει το γεγονός ότι στην κηδεία δεν παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σε άλλη στήλη, η εφημερίδα προβάλλει την επίσκεψη Σημίτη στην Κύπρο και αναφέρει ότι τα κύρια σημεία που θα απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο είναι η διεθνοποίηση του Κυπριακού, οι κοινοί διπλωματικοί χειρισμοί και η εξεύρεση τρόπων επιτάχυνσης της υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

    Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Στην Κύπρο την ώρα της κρίσης ο Σημίτης", προβάλλει την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού και αναφέρει ότι ο κ. Σημίτης "φτάνει σήμερα στην Κύπρο μεταφέροντας συγκεκριμένες ιδέες για αξιοποίηση στο διεθνές πεδίο των βάρβαρων δολοφονιών των δύο Ελληνοκυπρίων." Στην ίδια είδηση προβάλλεται η δήλωση Σημίτη ότι "οι επιθετικές εξάρσεις της Τουρκίας μπορούν να αντιμετωπιστούν με το σωστό τρόπο." Σε άλλη στήλη, η εφημερίδα αναφέρεται στα γεγονότα της 14ης Αυγούστου και στη δολοφονία του Σολωμού. Κάνοντας αναφορά στην κηδεία του δολοφονηθέντος, η εφημερίδα προβάλλει το μήνυμα του Υφυπουργού Παιδείας της Ελλάδας Γ. Πασχαλίδη, ο οποίος είπε ότι από την Κύπρο "διεκδικούμε όλα τα αναφαίρετα δικαιώματα του Ελληνισμού".

    Η "Χαραυγή" προβάλλει τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και την παρουσία στην Κύπρο του Ελληνα Πρωθυπουργού και γράφει ότι θα συζητηθεί το ενδεχόμενο μιας άμεσης συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα προβάλλει τις συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος Κληρίδης με το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και τον Πρόεδρο του ΚΕΔ Γιώργο Βασιλείου.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σελίδας στην κηδεία του Σολωμού και αναφέρεται στην ειρηνική διαμαρτυρία μικρού αριθμού διαδηλωτών στο οδόγραγμα της Δερύνειας στο οποίο υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες και δεν επέτρεψαν την πρόσβαση των διαμαρτυρομένων στο οδόφραγμα. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα προβάλλει τις δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από τουρκικά προξενεία στην Ελλάδα.

    (ΚΥΠΕ/ΦΣ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Saturday, 17 August 1996 - 9:51:48