Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-08-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 18/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- H ομοφωνία Κύπρου - Ελλάδας ως προς τους μελλοντικούς χειρισμούς που επιτεύχθηκε κατά την ολιγόωρη παραμονή του Ελληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο, αποτελεί την κύρια είδηση στο σημερινό Κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν σε μεγάλη έκταση τις επαφές του κ. Σημίτη στο νησί και τις δηλώσεις που έκανε, με κύριο στοιχείο την επαναβεβαίωσή του ότι νέα προέλαση των Τούρκων στο νησί θα είναι αιτία πολέμου.

    Ο "Αγών" προβάλλει τις συνομιλίες Σημίτη κάτω από τον τίτλο "Αιτία πολέμου τουρκική προέλαση" και γράφει ότι Αθήνα και ευκωσία συντονίζουν τις ενέργειές τους στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου προγράμματος δράσης για την καταγγελία και καταδίκη των Τούρκων για τις πρόσφατες εγκληματικές ενέργειές τους. Ο "Α" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ταξίδευσε στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό για επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και τη Σαμοθράκη.

    Η "Αλήθεια" προβάλλει τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και την υπόδειξη του Ελληνα Πρωθυπουργού για "ρεαλιστική πολιτική" καθώς και τη σύστασή του για σύνεση και ψυχραιμία στις εκδηλώσεις. Η "Α" προβάλλει δηλώσεις του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Τζον Κόρνμπλουμ ότι αν διεξαγόταν ο στρατιωτικός διάλογος πιθανόν τα τελευταία γεγονότα να αποτρέπονταν.

    Η "Μάχη" προβάλλει τις δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού κάτω από τον ολοσέλιδο τίτλο "Η Ελλάδα είναι εδώ". Αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο επαναλαμβάνεται η θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε προέλαση των Τούρκων θα είναι αιτία πολέμου. Η "Μ" παρουσιάζει την έκθεση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, η οποία καταφέρεται κατά της αχρείαστης χρήσης πυρών από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής την περασμένη Τετάρτη που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

    Η "Σημερινή" προβάλλει στην κύρια είδηση τις επαφές Σημίτη στη Λευκωσία κάτω από τον τίτλο "Ωρα για νέες προσεγγίσεις τόνισε ο Σημίτης στο Εθνικό". Παραθέτει επίσης τη δήλωση του Ελληνα Προέδρου Κωστή Στεφανόπουλου ότι "η Τσιλέρ μοιάζει με το Μουσολίνι". Η "Σ" γράφει ο Υπουργός Αμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς συνέστησαν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

    Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Η Τουρκία στο εδώλιο με διεθνή εκστρατεία" γράφει ότι Λευκωσία και Αθήνα πήραν αποφάσεις στρατηγικής σημασίας και ότι θα αναλάβουν πρόσθετες πρωτοβουλίες γιατί δεν ευδοκίμησαν οι προσπάθειες του ΟΗΕ. Ο "Φ" γράφει για την επίσκεψη Σημίτη στις οικογένειες των δύο μαρτύρων Ισαάκ και Σολωμού στο Παραλίμνι μαζί με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Η "Χαραυγή" προβάλλει τις ομόφωνες αποφάσεις Κύπρου και Ελλάδας κάτω από τον τίτλο "Κοινή δράση για ειρηνική λύση". Γράφει ότι την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει νέα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για λήψη αποφάσεων. Η "Χ" γράφει ότι με επέμβαση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Νικόλαου Βορβολάκου αποτράπηκε ένοπλη σύγκρουση μετά τη δολοφονία στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

    Η "Cyprus Mail" παρουσιάζει την ομοφωνία Κύπρου - Ελλάδας κάτω από τον τίτλο "Δε θα συρθούμε σε αντιπαράθεση". Στην πρώτη σελίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακαν, ο οποίος επέκρινε Αμερικανούς Βουλευτές που πρότειναν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τη συμφωνία της με το Ιράν, λέγοντας ότι αν πρόκειται οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε κάποια χώρα αυτή θα πρέπει να είναι η Ελλάδα γιατί είναι οι Ελληνοκύπριοι που προέβησαν σε "προβοκάτσια".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Sunday, 18 August 1996 - 10:33:36