Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-08-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 19/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η πρόταση για συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, η οποία θα απασχολήσει αύριο το Εθνικό Συμβούλιο, οι πληροφορίες για νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της κρίσης, καθώς και οι δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Αμυνας και του Προέδρου Κληρίδη για το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο.

    Οι εφημερίδες ασχολούνται και με άλλα θέματα που προέκυψαν από τα γεγονότα της περασμένης βδομάδας, ενώ δημοσιεύουν και φωτογραφίες από την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού στο Παραλίμνι, όπου συλλυπήθηκε τους οικείους των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

    "Ο Αγών" γράφει ότι με προσωπική επιστολή του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ άσκησε πιέσεις προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για να προβεί σε δήλωση προς εκτόνωση της κατάστασης στην Κύπρο, με την υπόσχεση ότι σε παρόμοια δήλωση θα προέβαινε ο Ντενκτάς. Αναδημοσιεύει είδηση της αθηναϊκής "Καθημερινής" ότι οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της κρίσης, με την επίσκεψη Αμερικανού αξιωματούχου, χωρίς να αποκλείεται αυτός να είναι ο πρώην ΥΦΕΞ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και την ενεργοποίηση της πρότασης των Αμερικανών για μείωση των στρατευμάτων στο νησί.

    Η "Αλήθεια" προβάλλει τις οργισμένες δηλώσεις της ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ότι "ο καθένας να μιλάει για τη δική του σημαία" κι ότι οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να θυσιαστούν για τη σημαία τους, οι οποίες αποτελούσαν απάντηση στον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νίκολας Μπερνς, ο οποίος είχε πει ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και πολύ πιο σημαντική από την προστασία ενός κομματιού υφάσματος. Αναφέρεται στα νέα τροχαία δυστυχήματα χθες κατά τα οποία έχασαν τη ζωή τους δύο νεαρά άτομα.

    "Το Θάρρος" προβάλλει πρωτοσέλιδα τις δηλώσεις του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι το αμυντικό δόγμα σημαίνει πολιτική βούληση για πόλεμο, για τα εθνικά μας δικαιώματα, εάν χρειαστεί, κι ότι το δόγμα άλλαξε τις ισορροπίες προς την κατεύθυνση της σταθερότητας. Για το ίδιο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, από την Ελλάδα όπου βρίσκεται, δήλωσε ότι από τον καιρό που συνομολογήθηκε η συμφωνία ο κυπριακός λαός αισθάνεται ότι έχει την Ελλάδα στο πλευρό του και ότι στον αγώνα δεν είναι πλέον μόνος.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ με έγγραφό του ζητά την υπογραφή κοινής δήλωσης του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, με την οποία να εκφράζουν λύπη για τα γεγονότα και να υπογραμμίζουν την προσήλωσή τους για λύση μέσα από διάλογο. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος έδωσε το έγγραφο στους πολιτικούς ηγέτες στη συνεδρία του Σαββάτου για να το μελετήσουν και να τοποθετηθούν στην αυριανή συνεδρία τους. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Βασίλη Ρολόγη ότι η φιλελευθεροποίηση των αερομεταφορών και ο ανταγωνισμό καθιστούν την κατάσταση πολύ δύσκολη για τις Αερογραμμές.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας θα εγκαινιάσουν σήμερα στη Σαμοθράκη το πολιτιστικό οδοιπορικό του αρματαγωγού "Σάμος". Αναφέρει ότι η επιδημία της ιογενούς μηνιγγίτιδας έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, αλλά τα μέτρα θα συνεχισθούν μέχρι την πλήρη εξάλειψή της. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σοβαρό πολιτικό πρόβλημα δημιουργείται για την Κύπρο από τις μαζικές αφίξεις αντικαθεστωτικών από το Ιράκ και άλλες χώρες, οι οποίοι έχουν γεμίσει τις Κεντρικές Φυλακές.

    Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε αρχεία του ΥΠΕΞ της Γαλλίας, τα οποία αποκαλύπτουν ότι ο στρατηγός Ντε Γκολ, όταν ήταν Πρόεδρος της χώρας και στη διάρκεια συνομιλίας του το 1964 με τον τότε Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού, είπε ότι θεωρεί ότι η Κύπρος δεν υπάρχει ως κράτος κι ότι η χώρα του αναγνωρίζει μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία. Προβάλλει ανακοίνωση του Κέντρου Ειρήνης με την οποία καταδικάζει έντονα τη δολοφονία των δύο Ελληνοκυπρίων και τη βία που άσκησε το κατοχικό καθεστώς σε άοπλους, και ταυτόχρονα ζητεί την εντατικοποίηση των επαφών οργανώμενων συνόλων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 19 August 1996 - 5:04:37