Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-08-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 21/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η χθεσινή πεντάωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στου Κυπριακό, η άφιξη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ και οι πληροφορίες για δραστικότερη παρέμβαση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, αποτελούν μερικά από τα θέματα του πρωϊνού Τύπου. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη μεταφορά στις ελεύθερες περιοχές μίας από τις δύο εγκλωβισμένες στην Κερύνεια, της 78χρονης Μαρούλας Κυπριανού, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε άθλια κατάσταση.

    Ο "Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα απορρίψει τη διεξαγωγή στρατιωτικού διαλόγου που εισηγούνται οι ΗΠΑ αν δεν περιλαμβάνει την πρότασή του για αποστρατικοποίηση και μετέχει σ' αυτόν κάτω από οποιονδήποτε μανδύα ο διοικητής των Τ/κ δυνάμεων. Προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση έχει κάποιες πληροφορίες ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Μπίτι θα επισκεφθεί προσεχώς την περιοχή.

    Η "Αλήθεια" γράφει ότι ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ απέρριψαν χθες το ενδεχόμενο κοινής δήλωσης του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, ότι το Εθνικό Συμβούλιο απέρριψε ομόφωνα συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς κι ότι τα κόμματα έδωσαν ελευθερία κινήσων στον Πρόεδρο. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Κομισιόν της ΕΕ Ζιακ Σαντέρ μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ, ότι οι πράξεις της Τουρκίας στην Κύπρο δεν συνιστούν σωστή συμπεριφορά εταίρων της ΕΕ.

    Η "Μάχη" προβάλλει δηλώσεις του Εβερτ ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία εξωτερική και αμυντική πολιτική και ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για πανεθνική διάσκεψη, νοουμένου ότι τα κυπριακά κόμματα θα παρουσιαστούν με ομόφωνες θέσεις και απόψεις στο Κυπριακό. Αναφέρεται στην έγκριση χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για ψήφο στους 18χρονους, και τη δήλωση Κασουλίδη ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί μη θεμελειώδες άρθρο του Συντάγματος.

    Η "Σημερινή" αναφέρεται σε τρεις εναλλακτικές εισηγήσεις σχετικά με την πρόταση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για κοινή δήλωση Προέδρου Κληρίδη και Ντενκτάς, και συγκεκριμένα, να απορριφθεί η εισήγηση, να εκδοθούν παράλληλες δηλώσεις ταυτόχρονα ή να εκδοθούν χωριστές δηλώσεις σε διαφορετική χρονική περίοδο. Προβάλλει προειδοποίηση του Υπουργού Οικονομικών προς τους εργαζόμενους των Κυπριακών Αερογραμμών ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την εταιρεία αν κι αυτοί επιδείξουν ανάλογο πνεύμα συνεργασίας.

    Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν δραστικότερη παρέμβαση στο Κυπριακό λόγω των ανησυχιών τους για τα ευρύτερα ενδεχόμενα των επεισοδίων στην Κύπρο, και κυρίως για τις ήδη τεταμένες ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Αναφέρει ότι η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη κυκλώματος που εσάγει, διακινεί και χρησμοποιεί ένα από τα πιο σκληρά ναρκωτικά, την κοκαίνη.

    Η "Χαραυγή" αναφέρεται στις προκλητικές δηλώσεις Ντενκτάς σε αυστριακή εφημερίδα, με τις οποίες απορρίπτει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, υποστηρίζει το "δίκαιο" της εισβολής και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων και υποστηρίζει ότι το 32% του εδάφους της Κύπρου ανήκει στους Τ/Κ. Προβάλλει τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη φιλελευθεροποίηση των ναυλωμένων πτήσεων από το αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ της Αγγλίας.

    Η "Cyprus Mail" προβάλλει δήλωση της εκπροσώπου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία με την οποία διαψεύδει δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ απολογήθηκε για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της για την τουρκική σημαία. Αναφέρεται στη συνάντηση του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας με τον Πρόεδρο Κληρίδη μετά την οποία ο Ντέιβιντ Μάτεν δήλωσε ότι δεν μπορούν να ξεχαστούν τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουν στην εξεύρεση τρόπων προώθησης λύσης του Κυπριακού.

    Η "Financial Mirror" γράφει ότι τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στη Δερύνεια δεν επηράσαν τις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο. Προβάλλει τη θέση του Υπουργού Οικονομικών ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το ποσοστό του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που πληρώνουν οι ξενοδόχοι, και δημοσιεύει κατάλογο του ΦΠΑ που πληρώνουν οι ξενοδόχοι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. (ΚΥΠΕ/MA/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 21 August 1996 - 4:13:43