Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-08-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 31/8/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη για τα γεγονότα στη Δερύνεια αποτελούν την κύρια είδηση των σημερινών εφημερίδων. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με θέματα άμυνας, παιδείας και πληροφορίες για ανασχηματισμό.

    "Ο Αγών" γράφει ότι νεαρός ιατρός, ο Φώτης Δρίτσας, 32, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην Πάφο, ενώ ο Ανδρέας Κλεόπας, 48, από την Ασγάτα, πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του ενώ γίνονταν προετοιμασίες για το γάμο της κόρης του σήμερα. Αναφέρει ότι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου αντιμετωπίζουν και φέτος στεγαστικό πρόβλημα αφού τα ενοίκια στην περιοχή του Πανεπιστημίου είναι ιδιαίτερα ψηλά.

    "Η Αλήθεια" προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ μετά την επίδοση δύο φακέλλων με στοιχεία για τα γεγονότα στη Δερύνεια στους πρέσβεις των "5" του ΣΑ και τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ Γ. Φεϊσέλ. Ο πρώτος φάκελλος περιλαμβάνει δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη και Τούρκων επιδήμων και ο δεύτερος αναφέρεται στο ρόλο των Γκρίζων Λύκων. Η Κύπρος, είπε ο ΥΠΕΞ, αναμένει από το ΣΑ να ενεργήσει αυτεπάγγελτα. Αναφέρεται σε δηλώσεις Ντενκτάς που παραδέχεται ότι ήλθαν στην Κύπρο μέλη της οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι για να παραστούν σε εκδηλώσεις για τη 15η Αυγούστου.

    "Η Μάχη" γράφει ότι οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν ιδρύσει παράρτημα στις κατεχόμενες περιοχές, όπως απεκάλυψε ο ΥΠΕΞ, γεγονός που συνδέεται τόσο με το κλίμα τρομοκρατίας στα κατεχόμενα όσο και με τις προσχεδιασμένες ενέργειες των Τούρκων στη Δερύνεια. Η ΠΟΕΔ, γράφει η "Μ", αναμένει από το Υπουργείο Παιδείας προώθηση της ίσης μεταχείρισης των δασκάλων με τους καθηγητές στις επόμενες βδομάδες ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά.

    "Η Σημερινή" αναφέρεται στις δηλώσεις του Α. Μιχαηλίδη μετά τη συνάντησή του με τους "πέντε", ότι ο Ντενκτάς σχεδίασε τα επεισόδια για να προβάλει λύση δύο κρατών, και να τονίσει ότι η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής είναι αναγκαία. Ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε, μετά τις τουρκικές προκλήσεις στη θαλάσσια περιοχή Κάπαρη στο Παραλίμνι, ότι η αναβάθμιση του πολεμικού ναυτικού είναι μέσα στο πλαίσιο των νέων προϋπολογισμών.

    "O Φιλελεύθερος" γράφει ότι ΗΠΑ και Βρετανία προωθούν εντατικές επαφές μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, για την αποτροπή κρίσης αλλά και για την καλλιέργεια του εδάφους για έστω και έμμεσες συνεννοήσεις μεταξύ των μερών ως προοίμιο απευθείας συνάντησης. Μείωση έχει παρατηρηθεί στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων της μεγάλης γαλλικής εταιρείας CMA μέσω του λιμανιού της Λεμεσού ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για βελτιωμένο εξοπλισμό και καλύτερη εξυπηρέτηση του διαμετακομιστικού εμπορίου.

    "Η Χαραυγή" αναφέρεται σε πιθανό ανασχηματισμό και για πιέσεις προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ προκειμένου να δεχθεί αντικατάσταση δύο ή τριών υπουργών του κόμματος, συγκερκιμένα των Υπουργών Αμυνας, Εμπορίου και Γεωργίας. Προβάλλει δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Κλάους Κίνκελ ότι Κύπρος και Μάλτα θα γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το πρόβλημα, είπε σε συνέδριο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, δεν είναι εάν αλλά πότε και πως θα ενταχθούν στην ΕΕ.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει δηλώσεις Τούρκου ακαδημαϊκού, ειδικού για θέματα ασφάλειας, σε διεθνές συνέδριο στην Κέρκυρα ότι η Τουρκία θα πρέπει να προβεί σε ειρηνική κίνηση έναντι της Ελλάδας. Αυστραλιανοί και Νοτιοαφρικανοί βουλευτές, που επισκέπτονται την Κύπρο, εξέφρασαν στον Πρόεδρο Κληρίδη την υποστήριξή τους για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/KN)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Monday, 2 September 1996 - 0:20:50