Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 10/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Με τη δολοφονία Τούρκου στρατιώτη και τον τραυματισμό συναδέλφου του, τις πληροφορίες ότι τα δύο θύματα είναι κουρδικής καταγωγής και τις προσπάθειες του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για καλλιέργεια κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ καθώς και με την αποκάλυψη ότι ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού είναι λεγόμενος υπουργός του ψευδοκράτους ασχολείται κυρίως σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Ο "Αγών" αναφέρεται σε κρίσιμη συνάντηση σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού και σημειώνει την εκτίμηση ότι από την έκβασή της θα κριθεί το μέλλον της συνεργασίας και της συγκυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι συντήρηση της έντασης επιδιώκει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ενώ οι αρχές της Δημοκρατίας δεν αποκλείουν νέα προβοκατόρικα επεισόδια για προώθηση διχοτομικής λύσης.

    Η "Αλήθεια" γράφει ότι κυβέρνηση και κόμματα συστήνουν ψυχραιμία αναφορικά με το επεισόδιο στις Βρυσούλες και σημειώνει ότι ο δολοφονηθείς στρατιώτης ήταν Κούρδος και είχε ταχθεί εναντίον της τουρκικής εισβολής στο Κουρδιστάν. Αλλού γράφει ότι η επίσκεψη του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο αποσκοπεί στην αποπυροδότηση της εκρηκτικής κατάστασης μετά και το πρόσφατο επεισόδιο στις Βρυσούλες.

    Η "Μάχη" επικαλούμενη πληροφορίες του ΡΙΚ γράφει ότι ο ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού είναι ο λεγόμενος "υπουργός γεωργίας" του ψευδοκράτους Κενάν Ακίν. Αλλού γράφει ότι οι ΗΠΑ αποφεύγουν προς το παρόν να πάρουν θέση γύρω από τη δολοφονία και τον τραυματισμό των δύο στρατιωτών και αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Νίκολας Μπερνς εκφράζει την ελπίδα ότι το επεισόδιο δε θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της έντασης.

    Η "Σημερινή" αναφέρεται στη συνέντευξη Τύπου του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς ξένους δημοσιογράφους και τους ισχυρισμούς του ότι έχει καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συνομιλίες για μείωση της έντασης. Αλλού γράφει ότι αποφεύχθηκε λίγες ώρες πριν την έναρξή της επ'αόριστον απεργία στο λιμάνι Λεμεσού ύστερα από συμφωνία της Αρχής Λιμένων με τις συντεχνίες.

    Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη συνένωση του ΚΕΔ και του ΑΔΗΣΟΚ και ότι τα συνέδρια των δύο κομμάτων θα τροχιοδρομηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλού αναφερόμενη στις πρόσφατες καταγγελίες Αγγλίδας ότι προσβλήθηκε με τον ιό του AIDS από Κύπριο γράφει ότι τα χέρια της Αστυνομίας είναι νομοθετικά δεμένα σε σχέση με τον έλεγχο της τυχόν αλόγιστης δράσης φορέων του AIDS.

    Η "Χαραυγή" αναφέρεται στη νέα έκρηξη βόμβας μεγάλης ισχύος σε δικηγορικό γραφείο στη Λεμεσό η οποία, όπως γράφει, συγκλόνισε την περιοχή και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τις οποίες εκφράζει βαθιά ανησυχία για το επεισόδιο στην Αχερίτου και προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στο Ραούφ Ντενκτάς να περάσει τα σχέδια του για καλλιέργεια κλίματος έλλειψης εμπιστοσύνης και δυσπιστίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Η "Cyprus Mail" προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιαννάκη Κασουλίδη ότι ούτε η Εθνική Φρουρά ούτε τα Ηνωμένα Εθνη άκουσαν ρίψη πυροβολισμών στο μέρος όπου σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κατοχικού καθεστώτος πυροβολήθηκαν οι δύο στρατιώτες. Αλλού γράφει ότι περισσότεροι από 60.000 μαθητές δημοτικής εκπαίδευσης άρχισαν χθες τη νέα σχολική χρονιά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 11 September 1996 - 14:01:29