Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 20/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το οποίο καταδικάζει την Τουρκία και το δεύτερο ψήφισμά του για την Κύπρο, προβάλλεται ως κύρια είδηση στο σημερινό πρωϊνό Τύπο. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, πληροφορίες για νέους πυροβολισμούς στην Αχερίτου και δηλώσεις Βρετανών βουλευτών.

    "Ο Αγών" χαρακτηρίζει "ράπισμα" για την Τουρκία το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο καταδικάζεται η Αγκυρα για την επιδεινούμενη συμπεριφορά της στα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εκδημοκρατισμού, του Κυπριακού και του Κουρδικού προβλήματος. Γράφει ότι οι διάφορες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό προετοιμάζουν συνάντηση κορυφής μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, ώστε να βγει το πρόβλημα από το αδιέξοδο.

    Η "Αλήθεια" προβάλλει αποκαλύψεις του ΥΠΕΞ σε τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ ότι τα ρωσικά τεθωρακισμένα Τ80 θα μεταφερθούν στην Κύπρο με ρωσική σημαία και ότι την Τρίτη είχε ληφθεί η πληροφορία ότι οι Τούρκοι θα βύθιζαν το σκάφος που θα τα μετέφερε στην Κύπρο. Γράφει ότι οι Βρετανοί βουλευτές μέλη των "Φίλων της Κύπρου" οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ με τη βοήθεια της χώρας τους κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα εκδηλώσουν πρωτοβουλία στο Κυπριακό στις αρχές του νέου έτους.

    "Η Μάχη" γράφει ότι ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ως μήνυμα-καταπέλτη για την πολιτική της Τουρκίας, ενώ ο Ευρωβουλευτής Γιάννος Κρανιδιώτης δήλωσε ότι πρόκειται για το ισχυρότερο ψήφισμα που έχει εγκριθεί ποτέ σε βάρος της Τουρκίας. Αναφέρει ότι ο ιατροδικαστής Πέτρος Βανέζης διενήργησε χθες νεκροψία στο πτώμα του ψυχικά άρρωστου Τριαντάφυλου Χριστοδούλου και σήμερα στο πτώμα του Νικόδημου Τριγγίδη για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου τους.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι Τούρκοι στρατιώτες στο φυλάκιο μεταξύ Αχερίτου και Αχνας άνοιξαν χθες πυρ προς την κατεύθυνση του μοναστηρίου του Αγίου Κενδέα καθώς και εναντίον βρετανικού ελικοπτέρου, χωρίς όμως να το πλήξει. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Βασίλης Ρολόγης έθεσε την παραίτησή του στον Πρόεδρο Κληρίδη και ότι επικρατέστεροι για τη θέση είναι οι Σταύρος Γαλαταριώτης και ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Τάκης Κυριακίδης.

    "Ο Φιλελεύθερος" παρουσιάζει τα ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου κάτω από τον τίτλο "Ευρωπαϊκή καταδίκη -Απροθυμία για τα μέτρα". Γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προετοιμάζει κίνηση τακτικής προς υποβοήθηση της απεμπλοκής του αδιεξόδου στο θέμα των αγνοουμένων και προς αυτό ζήτησε σε χθεσινή σύσκεψη τη συνεργασία των συγγενών αγνοουμένων. Αναφερόμενος στην κατάθεση χθες στη Βουλή των κρατικών προϋπολογισμών, ο "Φ" γράφει ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυξημένων εσόδων του κράτους για το 1997 θα προέλθει από το φόρο εισοδήματος των υπαλλήλων και το ΦΠΑ.

    Η "Χαραυγή" προβάλλει τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου κάτω από τον τίτλο "Ευρω - Ράπισμα κατά της Τουρκίας". Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί με το Γ.Γ. του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη η οποία αρχίζει τη Δευτέρα. Η "Χ" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας Πασχάλη Πασχαλίδη ότι η οικονομία αναμένεται να κυμανθεί με ρυθμό ανάπτυξης 2-3% αντί 5% το 1995 ενώ η τουριστική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 1996 παρουσίασε μείωση της τάξης του 5,5%.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη ότι η κυβέρνηση αντέδρασε σε τουρκική πρόταση όπως διεξαχθούν συνομιλίες για το Κυπριακό μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας γιατί το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα και δεν πρέπει να μετατραπεί σε ελλαδο-τουρκική διαφορά. Αναφέρεται επίσης στις χθεσινές ανεπιτυχείς προσπάθειες του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη για επίλυση του θέματος της μετάδοσης από τα τηλεοπτικά κανάλια, στιγμιοτύπων από ποδοσφαιρικούς αγώνες.

    H εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" αναφέρει ότι ο Τόμας Λάβτζοϊ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες για το περιβάλλον στις ΗΠΑ, απέρριψε το σχέδιο για ανάπτυξη της περιοχής του Ακάμα, το οποίο προωθεί η αμερικανική περιβαλλοντική ομάδα "Peace". Η "CW" αναφέρει επίσης ότι τρεις χιλιάδες άτομα αναμένεται να παρακολουθήσουν αύριο την πρεμιέρα της όπερας του Βέρντι, "Οθέλλος" στην Πάφο. Στην όπερα θα λάβουν μέρος οι διεθνούς φήμης τραγουδιστές της όπερας, Κάτια Ρικιαρέλι και Κάρλο Κοσούτα. (ΚΥΠΕ/MA/ΑΧΡ/ΓΠ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Friday, 20 September 1996 - 7:48:28