Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 25/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η ανακοίνωση της σύνθεσης της υπό τον Κώστα Σημίτη νέας ελληνικής κυβέρνησης, οι δηλώσεις του Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στην Κύπρο για την ένταξη του νησιού στην ΕΕ και η ανεύρεση όπλων στην Επαρχία Λεμεσού αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    "Ο Αγών" αναφέρεται στο νέο υπό τον Πρωθυπουργό Σημίτη Υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδας κάτω από τον τίτλο "Ανεπηρέαστο το δόγμα". Γράφει ότι παρά τη μετακίνηση Αρσένη και την τοποθέτηση του Τσοχατζόπουλου στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας δε φαίνεται να επηρεάζει την πορεία του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Γράφει ότι προτάσεις που ετοίμασαν οι ΗΠΑ κι η ΕΕ για το Κυπριακό προβλέπουν την παραμονή 27% των κατεχομένων υπό τουρκικό έλεγχο.

    Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση Σημίτη φανερώνει μια πρόδηλη προσπάθεια να κατέχουν οι στενοί συνεργάτες του τα βασικά υπουργεία, με στόχο την εφαρμογή της πολιτικής του Πρωθυπουργού στα εθνικά θέματα και την οικονομία. Προβάλλει την προειδοποίηση του πρέσβη της ΕΕ στην Κύπρο Ζιλ Ανουίγ ότι αν δε λυθεί το Κυπριακό μερικές χώρες-μέλη της ΕΕ ίσως διστάσουν να επικυρώσουν τη συμφωνία για πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    "Η Μάχη" χαρακτηρίζει "ισχυρή" την κυβέρνηση που σχημάτισε ο Κώστας Σημίτης. Ο Αρσένης στο Παιδείας κι ο Τσοχατζόπουλος στο Υπουργείο Αμυνας, σημειώνει. Αιφνιδιαστικές έρευνες της Αστυνομίας στην Επαρχία Λεμεσού, γράφει, για να προλάβει κύμα νέων εγκληματικών ενεργειών, αποκάλυψαν ποσότητα οπλισμού και πυρομαχικών και συνελήφθηκαν τρία άτομα μιας οικογένειας.

    "Η Σημερινή" προβάλλει ως κύριο θέμα τις δηλώσεις Ανουίγ ότι χώρες της Ευρώπης ενδέχεται να εμποδίσουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εάν μέχρι τότε δεν επιλυθεί το Κυπριακό. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία θέλουν λύση πριν τις ενταξιακές, γράφει, ενώ ΟΗΕ και ΗΠΑ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το 1997 για λύση του προβλήματος. Προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και του Ελληνα ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου από τη Νέα Υόρκη με τις οποίες απορρίπτουν πρόταση Τσιλέρ για ελληνο-τουρκικό διάλογο για το Κυπριακό.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη προβαίνουν σε παραστάσεις προς τη Λευκωσία για τους νέους αμυντικούς εξοπλισμούς της Εθνικής Φρουράς, θέμα που θεωρεί ως μη άσχετο με τις κλιμακούμενες προειδοποιήσεις της Τουρκίας προς τη Μόσχα να μην προμηθεύσει την Κύπρο με άρματα. Μηδενίζονται οι ελπίδες συμφωνίας για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, γράφει, αφού εργοδότες και συντεχνίες εμμένουν στις θέσεις τους, ενώ υπάρχει και πρόβλημα με τη σχεδιαζόμενη πρόταση από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Η "Χαραυγή" θεωρεί τη νέα ελληνική κυβέρνηση συνδυασμό πείρας και ανανέωσης. Γράφει ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι απέρριψαν πρόταση υπουργικής Επιτροπής για τον τουρισμό για παγοποίηση των απολαβών τους για τρία χρόνια. Αναφέρει ότι άμεση δράση, λεφτά και συντονισμό ενεργειών είναι το τρίπτυχο του Δήμαρχου Λευκωσίας με στόχο να διασωθούν 40 κατοικίες που βρίσκονται στη νεκρή ζώνη της παλιάς Λευκωσίας και που θεωρούνται αρχιτεκτονικά κοσμήματα.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη για την ανάγκη να πιεστεί η Τουρκία να αλλάξει στάση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος λύσης του Κυπριακού. Γράφει ότι σύμβολα της τουρκικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" βρέθηκαν σε εμπορευματοκιβώτιο των Κυπριακών Αερογραμμών, σε πτήση από τη Φραγκφούρτη, κι ότι η εταιρεία παραπονέθηκε στη Λουφτχάνσα.

    Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει ότι το ύψος των ακάλυπτων επιταγών που εκδόθηκαν στην Κύπρο τον Αύγουστο του 1996 φτάνει στο απίστευτο ποσό των 200 εκατομμυρίων λιρών. Αναφερόμενη στην πρόσφατη συμφωνία της Λαϊκής Τράπεζας με το διεθνή επενδυτικό οργανισμό Fidelity γράφει ότι άνοιξε ο χορός για διαπραγμάτευση, διανομή και πώληση αμοιβαίων κεφαλαίων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.01 run on Wednesday, 25 September 1996 - 4:11:18