Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 26/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα αποτελέσματα των επαφών Ελλαδιτών, Κυπρίων και Τούρκων αξιωματούχων στη Νεα Υόρκη για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του τέως Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στο αμυντικό δόγμα και οι διεργασίες για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    "Ο Αγών" έχει κύριο θέμα την έκκληση του Γεράσιμου Αρσένη να προστατευθεί το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ως "κόρη οφθαλμού" γιατί αναβαθμίζει την αμυντική θωράκιση του Ελληνισμού έναντι του τουρκικού επεκτατισμού, ανατρέπει πολιτικές ισορροπίες και δημιουργεί υποδομή για αξιόπιστη εξωτερική πολιτική. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προσφωνεί σήμερα τη Γενική Συνέλευση, ενώ προηγουμένως θα συναντηθεί με το Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.

    Η "Αλήθεια" γράφει ότι με συντριπτική πλειοψηφία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου παγώνουν οι χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκή Ενωσης προς την Τουρκία. Αναφέρει ότι ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ συνεχίζουν να έχουν διαφορές σχετικά με τη συνεργασία τους στις δημοτικές εκλογές, ο ΔΗΣΥ αναμένει από το ΔΗΚΟ ημερομηνία συνάντησης, ενώ ήδη άρχισαν να υποβάλλουν υποψηφιότητες άτομα του ΔΗΣΥ για τις θέσεις δημάρχων.

    "Η Μάχη" προβάλλει ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας ότι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα επισκεφθεί κανονικά την Κύπρο την 1η Οκτωβρίου για να παραστεί στη στρατιωτική παρέλαση καθώς και δήλωση του νέου Υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου ότι επιβάλλεται η ενδυνάμωση του αμυντικού δόγματος. Αναφέρεται στην υπόθεση του Αυστριακού Χόρχαν Γκότφριτ, το πτώμα του οποίου βρέθηκε χθες απανθρακωμένο στο αυτοκίνητό του στην περιοχή Σταυροβουνίου.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι οι Αμερικανοί επισπεύδουν την προσπάθειά τους στο Κυπριακό και επιχειρούν να εμπλέξουν την Ελλάδα και την Τουρκία για να πείσουν τις δύο πλευρές να προσέλθουν σε διάλογο. Προβάλλει κύριο θέμα τη δήλωση του Γεράσιμου Αρσένη για τους κινδύνους και δυσκολίες που ελλοχεύουν για την Ελλάδα και τη δυσπιστία που εξέφρασε ότι τυχόν διάλογος εφ' όλης της ύλης για το Αιγαίο θα οδηγήσει σε νέα Ζυρίχη.

    "Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει δηλώσεις της Τανσού Τσιλέρ χθες στη Νέα Υόρκη με τις οποίες απέφυγε να τοποθετηθεί στο θέμα της αποστρατικοποίησης και ανέφερε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να συζητήσει την πλήρη ένταξη και των δύο πλευρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά την έκφρασή της, δεδομένου ότι και η χώρα της θα καταστεί πλήρες μέλος. Προβάλλει την προειδοποίηση των εταιρειών πετρελαιοειδών ότι από τον επόμενο μήνα θα σταματήσουν την εισαγωγή πετρελαιοειδών γιατί είναι ζημιογόνα.

    Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς απέστειλε απαντητική επιστολή, 32 σελίδων, στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος την παρέλαβε στη Νέα Υόρκη. Επίσης προβάλλει ισχυρισμούς της Τσιλέρ, τους οποίους απέρριψε ο Ελληνας ομόλογός της, ότι η κλιμάκωση της κατάστασης στην Κύπρο οφείλεται στην εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα. Καταγγέλλει το Συμβούλιο Βελτίωσης Αγίου Τύχωνα ότι διεξάγει παράνομες οικοδομικές εργασίες.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ με τις οποίες απέρριψε ότι κατά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ η Ελλάδα υποστήριξε νέα αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό. Προβάλλει καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Παπακώστα στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής ότι οι συνθήκες διαβίωσης ηλικιωμένων εγκλωβισμένων σε συνοικισμούς της Λάρνακας είναι άθλιες και την απόφαση όπως το θέμα διερευνηθεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Thursday, 26 September 1996 - 4:10:46