Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 29/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι δηλώσεις ξένων και Κυπρίων αξιωματούχων κατά τις επαφές του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, οι διαβουλεύσεις για την ΑΤΑ, και η χθεσινή Γενική Συνέλευση της Επιτροπής των Αγνοουμένων απασχολούν σήμερα τον Τύπο. Οι εφημερίδες ασχολούνται, επίσης, με οικονομικά και άλλα θέματα.

    Ο "Αγών" προβάλλει δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου ότι τα επόμενα λίγα χρόνια θα τερματιστούν οι συναλλαγματικοί περιορισμοί. Γράφει, επίσης, ότι μέλη της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων εξέφρασαν χθες στη Γενική τους Συνέλευση έντονη δυσαρέσκεια για τη μη επίλυση του προβλήματός τους, επιρρίπτοντας ευθύνες στις εκάστοτε κυβερνήσεις για αδιαφορία, και πικρία για την έλλειψη προτεραιότητας στα παιδιά των αγνοουμένων.

    Η "Αλήθεια" γράφει ότι η ΠΕΟ έχει σκληρύνει τη στάση της στο θέμα της ΑΤΑ με οδηγίες του ΑΚΕΛ, ώστε να δημιουργηθεί εργασιακή αναταραχή, το κόστος της οποίας θα φορτώσουν στην κυβέρνηση. Αναφέρεται, επίσης, στη διμηνιαία έκθεση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για το Κυπριακό, στην οποία επαναβεβαιώνεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και επισημαίνονται διαφωνίες μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

    Η "Μάχη" γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση, οι Αμερικανοί, οι Αγγλοι και λοιποί εμπλεκόμενοι στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού συμφωνούν ότι το 1997 θα αποτελέσει "παράθυρο ευκαιρίας" για οριστική λύση του προβλήματος. Γράφει, επίσης, ότι έφθασε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος, μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

    Τα "Νέα" γράφουν ότι οι Αμερικανοί επιδιώκουν σε πρώτη φάση την επίτευξη συμφωνίας σε τρία σημεία, δηλαδή αποστρατικοποίηση, κυριαρχία κι εδαφικό, στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας τους στο Κυπριακό. Αναφέρουν, επίσης, ότι ο νέος Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο τον ερχόμενο Νοέμβριο.

    Η "Σημερινή" αναφέρεται σε δηλώσεις της βουλευτού του ΔΗΣΥ Καίτης Κληρίδου ότι θα ήθελε η κυβέρνηση να υποστηρίζει πιο ένθερμα τις επαφές για επαναπροσέγγιση, πράγμα που ανέφερε και στον πατέρα της, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Γράφει, επίσης, ότι σοβαρά κρούσματα απειθαρχίας και παράβασης κανονισμών στις τάξεις της Αστυνομίας απασχολούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκο Ευαγγέλου και την ηγεσία του σώματος.

    Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι θεωρείται πλέον βέβαιο πως θα προηγηθούν, κατά την εκδήλωση της αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό τον ερχόμενο μήνα, πιο αποφασιστικές προσπάθειες για ενεργοποίηση του στρατιωτικού διαλόγου. Δημοσιεύει, εξάλλου, πληροφορίες ότι ο διάδοχος του Προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών Βασίλη Ρολόγη πολύ πιθανόν να προέρχεται από τις τάξεις του υφιστάμενου Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η "Χαραυγή" γράφει ότι οι ΗΠΑ θα προωθήσουν άμεσα συνολική λύση του Κυπριακού και των προβλημάτων που δημιουργούνται από την Τουρκία στο Αιγαίο και για το σκοπό αυτό θέτουν σε διάφορες συναντήσεις των τελευταίων ημερών αριθμό σεναρίων, ανάμεσα στα οποία προβάλλουν και την ιδέα για τετραμερή συνάντηση κορυφής, δηλαδή Αθήνα, Αγκυρα, Λευκωσία και Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, με αμερικανική παρουσία. Γράφει, επίσης, ότι οι εγκληματικές φατριές ετοιμάζονται για ένα νέο γύρο δολοφονιών, μετά τη δολοφονία του Πέτρου Γιαννάκη και για το λόγο αυτό έφθασαν στην Κύπρο τρεις Αγγλοκύπριοι επαγγελματίες δολοφόνοι.

    Η "Cyprus Mail" γράφει ότι η Ενωση Συντακτών Κύπρου διαμαρτύρεται εναντίον προσπαθειών των κοινοταρχών της περιοχής του Ακάμα να φιμώσουν τον περιβαλλοντιστή Κώστα Παπάσταυρο, ο οποίος άσκησε κριτική εναντίον μελέτης για την ανάπτυξη του Ακάμα. Γράφει, επίσης, ότι οι κάτοικοι Ακακίου έχουν επαναλάβει την έκκλησή τους να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή το εργοστάσιο παρασκευής βαφών "Rainbow".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Sunday, 29 September 1996 - 12:27:35