Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-09-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 30/9/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι εφημερίδες προβάλλουν σήμερα πληροφορίες για το Κυπριακό και τη λύση του προβλήματος, τις ανησυχίες και τα διαβήματα των Τούρκων για ματαίωση της ετήσιας άσκησης της Εθνικης Φρουράς "Νικηφόρος" καθώς και θέματα που προκύπτουν από τις επαφές του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη.

    "Ο Αγών" γράφει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αξιολογεί πληροφορίες ότι δυτικοί διπλωμάτες, σε εκθέσεις προς τις κυβερνήσεις τους, επιρρίπτουν ευθύνες και στη πλευρά μας για τα γεγονότα της Δερύνειας, αγνοώντας τις δολοφονίες των δύο Ε/Κ. Αναφέρεται στις επισκέψεις ξένων διπλωματών στα κατεχόμενα και σημειώνει ότι τον Αύγουστο συγκεκριμένος πρέσβης, τον οποίο δεν κατονομάζει, και οι διπλωμάτες της πρεσβείας επισκέφθηκαν τα κατεχόμενα 280 φορές. Γράφει ότι οι θηροφύλακες έγιναν στόχος λαθροκυνηγών στη Λεμεσό και αναφέρεται στον εμπρησμό του αυτοκινήτου του θηροφύλακα Σταύρου Βραχίμη.

    Η "Αλήθεια" προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, ότι τους επόμενους μήνες προβλέπεται εμπλοκή ιεραρχικά ανωτέρων αξιωματούχων ξένων χωρών για επίλυση του Κυπριακού και ότι υπήρχε αναζωογόνηση του ενδιαφέροντος. Αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία των Αρχών Ασφαλείας στα κατεχόμενα διαμένουν παράνομα 65 χιλιάδες Τούρκοι έποικοι, μεταξύ των οποίων περίπου 25 χιλιάδες Κούρδοι. Γράφει ότι στις 8 Οκτωβρίου η Βουλή θα εξετάσει το θέμα του Ακάμα.

    "Το Θάρρος" γράφει ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και θεωρούν τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή "παράνομη", όπως προκύπτει από δηλώσεις της Μονίμου Αντιπροσώπου της χώρας στον ΟΗΕ Μαντλέν Ολμπράιτ. Αναδημοσιεύει είδηση του αθηναϊκού "Εθνους" ότι η Αγκυρα ασκεί πιέσεις προς την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ ώστε να ματαιωθεί η ετήσια άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος 1996", με κύριο σκοπό να ματαιώσει τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Προσθέτει ότι Τούρκοι απειλούν ότι θα παρενοχλήσουν την άσκηση, κυρίως το πέταγμα ελληνικών πολεμικών.

    "Η Σημερινή", επικαλούμενη καλά ενημερωμένες πηγές, γράφει ότι οι Τούρκοι θέτουν δύο προϋποθέσεις για την πρώθηση του Κυπριακού και συγκεκριμένα την άμεση σύνδεση του προβλήματος με τα ελλαδοτουρκικά και την προώθηση παράλληλης πορείας Κύπρου και Τουρκίας στην Ευρώπη. Προβάλλει δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι επιβάλλεται ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, αλλά οι Κύπριοι δε θα ανεχθούν να ζουν υπό τουρκική σημαία. Αναφέρει ότι ο Γερμανός Αρμιν Σβαρτς είναι ο νικητής του Ράλλυ Κύπρου.

    "Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται σε "αποφασιστικότερες" ενέργειες στο Κυπριακό, οι οποίες θα εκδηλωθούν σύντομα, με νέες διαδικασίες και σε συγκεκριμένο πλαίσιο για λύση χαλαρής ομοσπονδίας με σοβαρές εδαφικές αναπροσαρμογές, με βάση το Χάρτη Γκάλι. Γράφει ότι οι τέσσερις περίπου χιλιάδες Φιλιππινέζοι που εργοδοτούνται στην Κύπρο αυτοανακηρύχθηκαν χθες σε "κοινότητα" στη διάρκεια των εκλογών για την ηγεσία τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε προειδοποιητική επιστολή των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ ότι θα λάβουν δυναμικά μέτρα εάν μέχρι τέλος Οκτωβρίου δεν ανασταλεί η παραχώρηση αδειών για εισαγωγή ξένων εργατών.

    Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού "ΑΝΤΕΝΝΑ" ότι στην απαντητική επιστολή του Ραούφ Ντενκτάς προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, στην οποία ο κατοχικός ηγέτης θέτει νέους όρους στο Κυπριακό, μεταξύ άλλων, ότι το αίτημα της επιστροφής δε συνάδει με τις αρχές της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και εισάγει νέο όρο "περί "δι-θρησκευτικής" ομοσπονδίας. Γράφει ότι οι ομογενείς της Βρετανίας αποφάσισαν τη διοργάνωση εκδηλώσεων διαρκείας για καταδίκη της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, μεταξύ των οποίων 24ωρη καθιστική διαμαρτυρία έξω από την τουρκική πρεσβεία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Monday, 30 September 1996 - 8:29:10