Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 8/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η συμμετοχή του ελληνικού ναυτικού και της αεροπορίας στη χθεσινή φάση της άσκησης της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '96" προβάλλεται σήμερα ως η κύρια είδηση σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας καθώς και με πληροφορίες σχετικά με την αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό.

    "O Αγών" γράφει ότι η συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έδωσε ταυτόχρονα σαφή απάντηση προς όλους εκείνους που κινήθηκαν το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο, προσπαθώντας να μειώσουν τη συμμετοχή τους στη φετινή άσκηση. Σημειώνει ότι τουρκικά μαχητικά παρενοχλούσαν τα ελληνικά μαχητικά τα οποία πραγματοποιούσαν πτήσεις 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Καστελλόριζου, στο πλαίσιο των ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Τοξότης".

    "Η Αλήθεια" σημειώνει ότι για τρίτη κατά συνέχεια χρονιά η ελληνική αεροπορία δίνει δυναμικά το παρών της στην άσκηση "Νικηφόρος". Προβάλλει την απάντηση που έδωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε κατά πόσο η ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Ενωση προηγείται των άλλων χωρών, και συγκεκριμένα, τη δήλωσή του κ. Σημίτη ότι αυτό είναι καθιερωμένο και αποφασισμένο. Γράφει ότι μετά την αυριανή συνάντηση ΔΗΣΥ -ΔΗΚΟ θα ξεκαθαρίσουν τα σενάρια για τις δημοτικές εκλογές.

    "Η Μάχη" προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα είναι ασάλευτο, προχωρεί και είναι αυτό που διασφαλίζει το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού και ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα συμμετάσχουν όποτε είναι αναγκαίο. Δημοσιεύει την είδηση για το θάνατο του Λόρδου Φίνσμπεργκ, εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυπριακό. Γράφει ότι οι βρετανικές Βάσεις θα προβούν σε απολύσεις προσωπικού, τον ερχόμενο Απρίλιο, μεταξύ των οποίων και 106 Κύπριοι.

    "Η Σημερινή" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, ντυμένος με στολή παραλλαγής παρακολούθησε την ψεσινή φάση του "Νικηφόρου", μετά την οποία τη χαρακτήρισε ως ιδαίτερα σημαντική για την Εθνική Φρουρά. Γράφει ότι νομοσχέδιο που ετοίμασε η Γενική Εισαγγελία προβλέπει βαρύτατες ποινές σε άτομα που συναλλάσσονται με τα κατεχόμενα. Γράφει ότι εφαρμόσθηκε χθες το ενιαίο ωράριο των αστυνομικών, παρά τις αντιδράσεις τους ότι αδικούνται και προβάλλει δήλωση του αρμόδιου Υπουργού ότι θα επιβληθούν κυρώσεις σε όλους όσοι δείξουν απειθαρχία ή εκδηλώσουν ολιγωρία.

    "Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος βρισκόταν χθες στο Πεντάγωνο και ενημερωνόταν διαρκώς για την εξέλιξη των ασκήσεων "Τοξότης" και "Νικηφόρος". Για το Κυπριακό αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να εγκαινιάσει την εμπλοκή της ρίχοντας πρώτα το βάρος στην έναρξη του στρατιωτικού διαλόγου και σημειώνει ότι η κυβέρνηση αναμένει νέα πρόταση για το θέμα εντός του μήνα. Οσον αφορά στη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Αμερικανό πρέσβη γράφει ότι ο Κένεθ Μπριλ δε μετέφερε στον Πρόεδρο πρόταση για το στρατιωτικό διάλογο.

    Η "Χαραυγή" γράφει ότι η επίσκεψη του Ντενκτάς στη Βόννη οφείλεται σε "πράσινο φως" της Γερμανίας προς τον κατοχικό ηγέτη και συνδέεται με την προσπάθεια της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας για ενίσχυση των διαδικασιών διαμεσολάβησης από την πλευρά του ΟΗΕ και των ΗΠΑ στο Κυπριακό. Αναφέρει ότι η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής δεν ενέκρινε χθες τις κυβερνητικές εγγυήσεις για δάνειο 50 εκ. δολαρίων στις Κυπριακές Αερογραμμές.

    Η "Cyprus Mail" γράφει ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα προβληματίζονται κατά πόσο θα πρέπει να διεξαχθούν δημοτικές εκλογές στους κατεχόμενους δήμους ή εάν θα πρέπει να διορίζονται οι δήμαρχοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Σε ρεπορτάζ της αναφέρεται στο θέμα των χελώνων στην περιοχή της Λάρας και γράφει ότι οι εξακολουθούν να πηγαίνουν στην περιοχή για να γεννούν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Tuesday, 8 October 1996 - 2:24:39