Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 9/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η χθεσινή τελευταία και πιο ουσιαστική επιχειρησιακή φάση της άσκησης "Νικηφόρος '96", προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με πλούσιο φοτορεπορτάζ. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την περιφρόνηση του Ραούφ Ντενκτάς από Γερμανούς βουλευτές και αναφέρονται σε θέματα αναφορικά με τις δημοτικές εκλογές.

    "Ο Αγών" γράφει ότι το μήνυμα της φετινής άσκησης συνοψίζεται με τη δήλωση του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς ότι "Η Ελλάδα είναι μαζί σας. Η Κύπρος είναι κοντά", σημειώνει ότι το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου είναι πράξη και αναφέρεται στη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών και τη ρίψη Ελλαδιτών αλεξιπτωτιστών. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέλαβε ρόλο πυροσβέστη μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ γύρω από τις συμμαχίες στις δημοτικές εκλογές καθώς οι διαφορές απειλούν ακόμη και τη συγκυβέρνηση.

    "Η Αλήθεια" χαρακτηρίζει την άσκηση "σταθμό στην ιστορία της Κύπρου" και σημειώνει ότι εμπέδωσε πεποίθηση στους εφέδρους. Αναφέρεται επίσης στην πτώση τουρκικού F16 κοντά στη Χίο, ύστερα από αναχαίτισή του από ελληνικό καταδιωκτικό. Γράφει ότι για ένα και πλέον μήνα το κατοχικό καθεστώς δεν απαντά στις Αρχές της Δημοκρατίας και τα Ηνωμένα Εθνη εάν αποδέχεται το άτομο που επιλέγη για τη στελέχωση του δημοτικού του κατεχόμενου Ριζοκάρπασου, μετά την αφυπηρέτηση της Γιαννούλας Βασιλείου.

    "Η Μάχη" αναφέρεται στις δηλώσεις του Ντενκτάς στη διάρκεια γεύματος που του παρέθεσε ο εκ των αντιπροέδρων του γερμανικού κοινοβουλίου Μπούργκχαρντ Χιρς με τις οποίες παρουσιάζεται αμετακίνητος στην άρνησή του για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και σημειώνει ότι οι Γερμανοί βουλευτές περιφρόνησαν τον Τ/Κ ηγέτη αφού μόνο οκτώ παρευρέθηκαν. Γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν παρέλειψε να εκφράσει ειλικρινείς ευχαριστίες στους Ελλαδίτες αλεξιπτωτιστές που συμμετείχαν χθες στην άσκηση.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι με τις επαφές του στην Αγκυρα και την Αθήνα ο Ειδικός Απεσταλμένος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέβιντ Χάνεϊ επιχειρεί να βολιδοσκοπήσει τις δύο κυβερνήσεις για τις θέσεις τους σε συγκεκριμένα ζητήματα και να αξιολογήσει την κατάσταση μετά τα γεγονότα του Αυγούστου. Αναφέρει ότι οι έκτακτοι στη δημόσια υπηρεσία θα εξαγγείλουν σκληρά απεργιακά μέτρα εάν η Βουλή δεν εγκρίνει τη μονιμοποίησή τους.

    "Ο Φιλελεύθερος" σημειώνει ότι η χθεσινή φάση της άσκησης έστειλε πολλά μηνύματα με πολλούς παραλήπτες και συγκεκριμένα, ότι η Εθνική Φρουρά θα ενισχύεται μέχρι να φύγει ο Αττίλας, ότι το δόγμα έχει αναβαθμιστεί και λειτουργεί στην πράξη και επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της Αθήνας, η οποία την αναβάθμισε. Γράφει ότι ο ΔΗΣΥ θα επιδιώξει εφ' όλης της ύλης συνεργασία με το ΔΗΚΟ στις δημοτικές εκλογές. Αναφέρει ότι 2000 αλλοδαποί θα επαναπατρισθούν μετά τις 15 Νοεμβρίου όταν θα λήξουν οι άδειες εργασίας τους.

    "Η Χαραυγή" γράφει ότι το ΑΚΕΛ συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του για συνεργασία με το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και το ΚΕΔ στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και αναφέρεται σε πιθανούς σχεδιασμούς. Αναφέρει ότι βουλευτής του ΑΚΕΛ ενέγραψε χθες στη Βουλή προς συζήτηση το θέμα των επιπτώσεων που θα έχει η απόφαση για εφαρμογή του ωραρίου βάρδιας στο αστυνομικό σώμα. Γράφει ότι σήμερα ολοκληρώνεται η άσκηση "Νικηφόρος" με παρέλαση στη Λάρνακα.

    Η "Cyprus Mail" προβάλλει τη συζήτηση που έγινε χθες στη Βουλή για το θέμα της έκθεσης της Διεθνούς Τράπεζας για τον Ακάμα και σημειώνει τις αντιπαραθέσεις γύρω από το ερώτημα που προκύπτει εάν η έκθεση θα βοηθήσει τους κατοίκους ή εάν θα αποτελέσει "καταδίκη θανάτου" για την περιοχή. Με ρεπορτάζ αναφέρεται στην κάθοδο στην Κύπρο του διεθνούς φήμης οραματιστή και πνευματιστή Γιούρι Γκέλερ.

    Η οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" προβάλλει δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Αλέξη Γαλανού ότι ο λόγος που δεν εγκρίθηκαν οι κυβερνητικές πιστώσεις για τις Κυπριακές Αερογραμμές είναι γιατί η εταιρεία δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις σχετικά με τον τρόπο διάθεσής τους. Γράφει ότι από τα εξαμηνιαία αποτελέσματα εταιρειών επισημαίνεται επιδείνωση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά το δεύτερο τρίμηνο του 1996.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Wednesday, 9 October 1996 - 3:24:40