Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ANΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 14/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η εν ψυχρώ και άναδρη δολοφονία ακόμη ενός Ε/Κ, του Πέτρου Κακουλλή, πρόσφυγα από το Λευκόνοικο, από στρατιώτες των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων ενώ μάζευε σαλιγκάρια, η αντίδραση της κυβέρνησης και ευρωβουλευτών, η κατάσταση στην Πάφο μετά το σεισμό και τις θεομηνίες, η πορεία των Μορφιτών καθώς και η απόφαση των κατοίκων του Δαλιού όπως η κοινότητά τους μετατραπεί σε Δήμο, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού πρωϊνού Τύπου.

    "Ο Αγών" με τον τίτλο "Εν ψυχρώ εκτέλεση" γράφει ότι με ψηλά τα χέρια πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από Τούρκους στρατιώτες ο 58χρονος Πέτρος Κακουλλής. Ο "Α" αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις των Ευρωβουλευτών Πολίν Γκριν, Γιαν Βίλεμ Μπέρτενς και Αλέκου Αλαβάνου, οι οποίοι καταδίκασαν έντονα τη στυγερή δολοφονία.

    Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο αυτόπτης μάρτυρας Πανίκος Χατζηαθανασίου, γαμβρός του θύματος, διαψεύδει τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Παράλληλα αναφέρει ότι οι κατοχικές δυνάμεις θα παραδώσουν σήμερα στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ το πτώμα του Κακουλλή. Η "Α" αναφέρει ότι ο Γιώργος Ιακώβου, τέως ΥΠΕΞ, είναι το "φαβορί" του ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές και ότι φέρεται να προηγείται σημαντικά των Γιώργου Βασιλείου, Νίκου Κρανιδιώτη και Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Το "Θάρρος" κάτω από τον πηχυαίο τίτλο "Εκτέλεση φόνος ανανδρία" γράφει ότι η δολοφονία του Κακουλλή προκάλεσε παγκύπρια αγανάκτηση και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Το "Θ" γράφει ότι η Πάφος ανασυντάσσεται μετά το διπλό κτύπημα που δέχθηκε από τον εγκέλαδο και τις θεομηνίες.

    Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Αδίστακτοι φονιάδες" γράφει ότι οι Τούρκοι έστησαν καρτέρι στον πρόσφυγα Πέτρο Κακουλλή και τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Παράλληλα αναφέρει ότι η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό. Η "Σ" προβάλλει την αντικατοχική πορεία των Μορφιτών, οι οποίοι διατράνωσαν για ακόμη μια φορά την επιθυμία τους να αγωνιστούν μέχρι την επιστροφή στην αγαπημένη πόλη τους.

    Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι Τούρκοι με τη νέα τους προκλητική ενέργεια προκατασκευάζουν αιτιάσεις για νέους εκβιασμούς με στόχο να προκαταλάβουν πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουν συνθήκες τετελεσμένων. Η κυβέρνηση, γράφει, ανησυχεί και μελετά εναλλακτικές ενέργειες αποτροπής. Σε άλλη είδηση, ο "Φ" επικαλείται τον ανταποκριτή της "Καθημερινής" στην Ουάσιγκτον ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στην παράκαμψη της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας λόγω της αναξιοπιστίας που τη χαρακτηρίζει και στην προώθηση ενός στρατιωτικού διαλόγου για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εν ψυχρώ δολοφονία" γράφει ότι η πολιτική ηγεσία συνιστά ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ενώ ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτηρίζει τη δολοφονία "καλοστημένο σχέδιο" του Αττίλα. Επίσης αναφέρεται στις δηλώσεις του Βρετανού ειδικού αντιπροσώπου, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ ότι ο τραγικός θάνατος ενός ακόμα ατόμου αποδεικνύει ότι το στάτους κβο δεν πρέπει να αφεθεί να συνεχιστεί. Σε άλλη είδηση, η "Χ" αναφέρεται στην απόφαση του 77,42% του πληθυσμού του Δαλιού όπως η κοινότητα ανακηρυχθεί σε Δήμο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Monday, 14 October 1996 - 3:24:46