Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 19/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Τα αποτελέσματα των επαφών του Βρετανού Αντιπροσώπου Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στην Κύπρο και οι πληροφορίες για υποβόσκουσα κρίση στον Δημοκρατικό Συναγερμό δεσπόζουν στην ειδησεογραφία των σημερινών εφημερίδων.

    "Ο Αγών" προβάλλει τη χθεσινή διάσκεψη Τύπου του κ. Χάνεϊ και γράφει ότι μετά και τη θετική απάντηση από μέρους του Ντενκτάς στην επιστολή των Ηνωμένων Εθνών, οδηγούμαστε τώρα οριστικά προς εκ του σύνεγγυς στρατιωτικό διάλογο. Γράφει ότι προκλητικός ο Τ/Κ ηγέτης δήλωσε στον κ. Χάνεϊ ότι δε συζητά ούτε διαπραγματεύεται την επιστροφή της Μόρφου αλλά συζητά μόνο το χάρτη Γκάλι. Σε νέο πολιτικό ελιγμό, γράφει, ο Ντενκτάς μιλά για εγκατάλειψη της θέσης για εκ περιτροπής προεδρία με ανταλλάγματα σε ουσιαστικές πτυχές.

    Η "Αλήθεια" αναφέρει ότι μετά την αναταραχή που προκάλεσαν στον ΔΗΣΥ οι δηλώσεις Μάτση, για προγραμματισμένη υπόσκαψή του από στελέχη του κόμματος, ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός "Σίγμα" πρόβαλε χθες βράδυ διασπαστικά σενάρια για αλλαγές στην ηγεσία του ΔΗΣΥ, παρουσιάζοντας "φάγωμα" των Νίκου Αναστασιάδη και Παναγιώτη Δημητρίου. Αυτό, προσθέτει, σε αντίθεση με νέα δήλωση Μάτση για κλείσιμο του θέματος. Προβάλλει άρθρο του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Αλί Μπιράντ ο οποίος έγραψε ότι σκοτώνοντας Ε/Κ, αντί να τους συλλάβει, η Τουρκία πέφτει σε παγίδα.

    "Η Μάχη" κάτω από τον κύριο τίτλο "Επιφανειακή η ειρήνη" γράφει ότι στον ΔΗΣΥ υποβόσκει σοβαρή εσωτερική αναταραχή κι ότι η μόνη λύση για ηρεμία είναι τα επαρχιακά και το παγκύπριο συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997. Δίνοντας συνέχεια σε χθεσινό δημοσίευμά της περί σατανιστών, η "Μ" γράφει ότι μετατοπίστηκαν πρόσφατα τα σύμβολα των σατανιστών που φαίνεται να χρησιμοποίησαν το "καταφύγιό" τους ακόμη και μετά που η Αστυνομία εντόπισε το σημείο λατρείας τους στην Τοξεύτρα.

    "Η Σημερινή" γράφει ότι, όπως συνάγεται από τις δηλώσεις του κ. Χάνει, εντατικές και εξαντλητικές θα είναι οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Ο κ. Χάνεϊ δήλωσε ότι "υπάρχει πραγματική προοπτική" για απευθείας συνομιλίες το πρώτο εξάμηνο του 1997, προσθέτει. Γράφει ότι εναντίον του ψυχοπαθή Ανδρέα Παναγή απαγγέλθηκε χθες κατηγορία για φόνους εκ προμελέτης δύο τροφίμων του ψυχιατρείου.

    "Ο Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Συνομιλίες αλλά με βεβαιότητα λύσεως" συνοψίζει τις δηλώσεις Χάνεϊ. Σιβυλλικός για τις εγγυήσεις, αλλά υπέρ πολυεθνικής και εκ περιτροπής προεδρίας, γράφει, ενώ ζητά λύση στα δευτερεύοντα και ξεκαθάρισμα των βασικών πτυχών πριν αρχίσουν απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς. Το Δεκέμβριο στην Κύπρο ο Μάλκομ Ρίφκιντ για επιτάχυνση των διαδικασιών, προσθέτει. Αναφέρεται στην εξαγγελία από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας για ελληνική δύναμη ταχείας ανάπτυξης και στην ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας- Κύπρου, ως προτεραιότητες της Αθήνας.

    Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ έφυγε από την Κύπρο κρατώντας ουσιαστικά κλειστά τα χαρτιά του και τις εκτιμήσεις που αποκόμισε από τις επαφές του στην Κύπρο. Αναφέρεται στην ενημέρωση των κομμάτων από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές του με τον κ. Χάνεϊ και γράφει ότι κοινή διαπίστωση είναι πως τίποτα το καινούργιο δεν υπήρξε, αφού δε διαφοροποιήθηκαν οι τουρκικές θέσεις. Οπως όλες οι εφημερίδες, έτσι κι η "Χ" ασχολείται με τις διεργασίες και σενάρια για συνεργασίες κομμάτων και άλλες υποψηφιότητες για τις δημοτικές εκλογές.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο κ. Χάνεϊ δήλωσε πως η Ε/κ κι η Τ/κ πλευρά συμφώνησαν για έμμεσο στρατιωτικό διάλογο ως ένα βραχυπρόθεσμο μέτρο για μείωση της έντασης, που τελευταία αυξήθηκε λόγω των δολοφονιών στη γραμμή αντιπαράταξης. Αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε κάτω από αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Κένεντι, στη Λευκωσία. (ΚΥΠΕ ΑΠ/ΜΑ)


    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Saturday, 19 October 1996 - 4:24:46