Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 23/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η θεομηνία που έπληξε τα Κοκκινοχώρια, η οποία προκάλεσε ένα θάνατο και τεράστιες ζημιές, καθώς και η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Χαράλαμπου Φορή, που αποδίδεται σε βεντετισμούς είναι τα δύο θέματα που κυριαρχούν στον σημερινό Τύπο.

    "Ο Αγών" σημειώνει ότι η θεομηνία έπληξε κυρίως την Ξυλοφάγου, το Λιοπέτρι και τη Σωτήρα και αναφέρει ότι ο 44χρονος Χαράλαμπος Κουμή, από τη Γιαλούσα και τώρα κάτοικος Λιοπετρίου, έχασε τη ζωή του όταν υποχώρησε η στέγη του προσφυγικού σπιτιού του μετά την πτώση του ντεπόζιτου νερού. Αναφέρεται σε στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου βάσει των οποίων περίπου ένας στους δέκα αστυνομικούς δικάστηκε και καταδικάστηκε κατά τα τελευταία τρία χρόνια για σειρά πειθαρχικών υποθέσεων.

    Η "Αλήθεια" προβάλλει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να αποτελέσει κομμάτι της λύσης του Κυπριακού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τοποθετείται οριστικά μετά τη λύση του προβλήματος. Οσον αφορά στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του 28χρονου Φορή, στη Λεμεσό, γράφει ότι μία τουλάχιστον Ρωσίδα καλλιτέχνιδα πιθανόν να κρατά το κλειδί της υπόθεσης. Αναφέρεται σε "Φονική θεομηνία" με ζημιές ύψους 150 χιλιάδες λίρες.

    "Η Μάχη" αναφερόμενη στις δημοτικές εκλογές γράφει ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα αντιπαραταχθούν με τη συμμαχία ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ-ΚΕΔ. Προβάλλει υπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Για την απόπειρα δολοφονίας σημειώνει ότι ο εξοντωτικός πόλεμος μεταξύ μελών φατριών του υποκόσμου διεξάγεται πλέον με ηλεκτρονικά μέσα και ότι η αστυνομία πιστεύει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας νέος κύκλος αίματος.

    "Η Σημερινή" προβάλλει συνέντευξη του πατέρα του δολοφονηθέντος από Τούρκους Σολωμού Σολωμού στην τουρκική "Χουριέτ" ότι θα σφίξει το χέρι Τούρκου εάν φύγουν οι Αττίλες από την Κύπρο και βρεθεί λύση. Γράφει ότι αποφασίστηκε όπως το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ αφιερώνει μέρος κάθε συνεδρίας του στον συντονισμό με την κυβέρνηση και ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης θα παρευρίσκονται στις συνεδρίες για να ενημερώνουν το κόμμα.

    "Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει πληροφορίες ότι ο εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκή Ενωσης Κέστερ Χίσλιπ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τώρα είναι η καλύτερη περίοδος να ενημερωθούν οι Τ/Κ για τα οφέλη από την ένταξη της Κύπρου και ότι γι' αυτό θα επισκεφθεί το νησί αρχές Νοεμβρίου. Αναφέρεται σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι τον πρώτο λόγο για το στρατιωτικό διάλογο θα έχει η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, η οποία θα παίρνει πολιτική καθοδήγηση, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Η "Χαραυγή" προβάλλει τη θέση του ΑΚΕΛ ότι τάσσεται ενάντια στη φιλελευθεροποίηση του νομισματικού συστήματος και στην απελευθέρωση των επιτοκίων προτού δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Αποκαλύπτει αποφάση όπως οι ημικρατικοί οργανισμοί καταθέτουν στην Εθνική και Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας στην Κύπρο, γιατί, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, υπάρχει ανάγκη να βοηθηθούν.

    Η "Cyprus Mail" γράφει ότι ο πατέρας του δολοφονηθέντος Σολωμού δήλωσε στην "Χουριέτ" ότι τα πρόσφατα επεισόδια προκλήθηκαν από άτομα τα οποία δε θέλουν την συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ, οι οποίοι, είπε, μπορούν να ζήσουν ειρηνικά εάν τους αφήσουν. Αναφέρεται στην έντονη αντίδραση των Τ/Κ εναντίον της διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκυρίακο στο Λήδρα Πάλας, λόγω της οποίας κανένας τουρίστας δεν πέρασε στα κατεχόμενα.

    Η "Financial Mirror" προβάλλει ρεπορτάζ για το λαθρεμπόριο με τα κατεχόμενα, το οποίο χαρακτηρίζει μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της κυπριακής κοινωνίας. Γράφει ότι η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να εκδώσει πιστωτικές κάρτες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1997 για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Wednesday, 23 October 1996 - 3:24:39