Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 26/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Οι εκτιμήσεις του αντιπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, η επιστολή του Προέδρου Κληρίδη στον κατοχικό ηγέτη και οι καταγγελίες του πρώην προέδρου της Βουλής Αλέξη Γαλανού προβάλλονται σήμερα στον Τύπο. Ασχολείται επίσης με τις προθέσεις των ΗΠΑ για προώθηση λύσης του κυπριακού, το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το πρόβλημα και την επίσκεψη της Πρώτης Κυρίας της Πολωνίας στην Κύπρο.

    Ο "Αγών" γράφει ότι η Ελλάδα επιμένει σε βήμα προς βήμα προσέγγιση με την Τουρκία στο μέλλον και τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής προετοιμασίας πριν μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο. Αναφέρει ότι τα μέλη των επιτροπών συγγενών αγνοουμένων αισιοδοξούν ότι σύντομα θα διοριστεί το τρίτο μέρος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοούμενους. Υπενθυμίζει το κοινό ότι σήμερα τα μεσάνυκτα αρχίζει η εφαρμογή της χειμερινής ώρας στην Κύπρο και τα ρολόγια θα πρέπει να πάνε μια ώρα πίσω.

    Η "Αλήθεια" επικαλείται πληροφορίες του BBC ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται προς μια συνάντηση τύπου Ντέιτον με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς για επίτευξη συμφωνίας. Γράφει επίσης ότι η Πρώτη Κυρία της Πολωνίας, Γιολάντα Κβασνιέφσκα, έφθασε στην Κύπρο με 70 ορφανά παιδιά τα οποία θα έχουν δεκαήμερες διακοπές στο νησί. Αναφέρει ότι ο Υπουργός Εμπορίου κάλεσε τη Βουλή να εγκρίνει νομοσχέδιο για τεχνολογική αναβάθμιση της μεταποιητικής βιομηχανίας.

    Η "Μάχη" γράφει ότι η Αστυνομία αναμένει λουτρό αίματος και οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των αντιμαχόμενων φατριών. Ηδη διενεργούνται αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις σε σπίτια και υποστατικά γνωστών ατόμων της νύχτας και του υποκόσμου. Αναφέρεται στην έκθεση των βρετανικών βάσεων για τη δολοφονία στρατιώτη κουρδικής καταγωγής, στην Αχερίτου, και επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για ρίψη πυροβολισμών στο φυλάκιο των στρατιωτών, όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι.

    Η "Σημερινή" προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή Αλέξη Γαλανού ότι επικρατεί νοοτροπία νονού στα πολιτικά πράγματα και αναφέρεται σε ενέργειες αλληλοεξώντωσης, καταδιώξης πολιτικών αντιπάλων και λάσπη που ρίχνει ο ένας πολιτικός αρχηγός εναντίον του άλλου. Γράφει ότι δεν έγινε ακόμα καμιά επαφή για το στρατιωτικο διάλογο μεταξύ ΓΕΕΦ και ΟΥΝΦΙΣΥΠ ενώ αναμένεται συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο ο οποίος θα χειριστεί το θέμα εν λευκώ την ερχομένη βδομάδα.

    Ο "Φιλελεύθερος" αναφέρεται σε άρθρο του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στη βρετανική εφημερίδα "The Times" ότι θεωρεί την πολιτική ισότητα ως άξωνα των προβλημάτων και υποστηρίζει διατήρηση των εγγυήσεων του 1960, αφοπλισμό και διεθνή στρατιωτική δύναμη. Γράφει ότι προμηνύεται μεγάλη σύγκρουση στην Παιδεία μετά την πρόθεση του αρμόδιου Υπουργείου να προχωρήσει σε πειθαρχικές και ποινικές διώξεις εναντίον καθηγητών για τα φροντιστήρια.

    Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ετοιμάζει απάντηση στο μήνυμα του Ρώσου ΥΠΕΞ Γεφκένι Πριμακόφ το οποίο χαρακτηρίζει ως "σοβαρό". Προβάλλει επίσης δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπρόσωπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν θέσει χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου για ολοκλήρωση του στρατιωτικού διαλόγου, πριν ο Γ.Γ. υποβάλει την έκθεσή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" χαρακτηρίζει την απαντητική επιστολή του Προέδρου Κληρίδη στον Τ/Κ ηγέτη "ψυχρή και άκρως επικριτική". Προβάλλει επίσης δηλώσεις εκπροσώπου των βρετανικών βάσεων που διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έκθεση που είδε το φως της δημοσιότητας για τη δολοφονία της Αχερίτου αποτελεί την επίσημη έκθεση των βρετανών για το επεισόδιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Sunday, 27 October 1996 - 4:24:46