Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 96-10-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [01] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 27/10/1996 (ΚΥΠΕ) -- Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού ότι αποσύρει την υποστήριξή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αλέκο Ευαγγέλου δεσπόζει στη σημερινή ειδησεογραφία. Προβάλλονται επίσης δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπρόσωπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ και θέματα που αφορούν την οικονομία και το Κυπριακό.

    Ο "Αγών" αναφέρεται σε "Βόμβα Σπύρου Κυπριανού" στο κύριο θέμα της. Γράφει ότι οι εκπαιδευτικοί Ελλάδας και Κύπρου θα καταγγείλουν διεθνώς το καθεστώς Ντενκτάς για την άρνησή του να επιτρέψει την αποστολή Ε/Κ δασκάλου στην κατεχόμενη Καρπασία. Επικαλείται έγκυρες πληροροφίες ότι η αστυνομία έχει το πιστόλι που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία του Ρένου Πουμπουρή στο οποίο βρέθηκαν αποτυπώματα των δολοφόνων, που πιστεύεται ότι είναι αλλοδαποί και διέπραξαν το έγκλημα έναντι χρηματικής αμοιβής.

    Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης καλείται να χειριστεί προσωπικά το θέμα που εγέρθει από τη δήλωση του κ. Κυπριανού ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον κ. Ευάγγελου και ουσιαστικά ζητά αντικατάστασή του. Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν χειρίστηκε προσεκτικά το θέμα των φρουρών των πολιτικών αρχηγών. Αναφέρει ότι μέχρι το Σάββατο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν όλα τα ψηφοδέλτια των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του ΔΗΣΥ ενώ οι τελικές αποφάσεις για τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στις Δημοτικές εκλογές θα ληφθούν εντός της βδομάδας.

    Η "Μάχη" προβάλλει την κύρια είδησή της με τον τίτλο "βόμβα στα θεμέλια της συγκυβέρνησης". Αναφέρεται σε δηλώσεις Φεϊσέλ στο ΚΥΠΕ ότι τα ΗΕ εκτιμούν ότι η προοπτική λύσης του Κυπριακού το 1997 αποτελεί ρεαλιστική επιλογή και ότι η ιδέα της παρουσίας ελληνικών και τουρκικών στρατευμάτων σε πλαίσιο λύσης δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει κανένα. Η Πρώτη Κυρία της Πολωνίας Γιολάντα Κβασνιέφσκα, σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, χαρακτήρισε την πράσινη γραμμή σαν "λυπηρό και απαίσιο θέαμα".

    Τα "Νέα" γράφουν ότι θα καταβληθεί έντονη προσπάθεια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανατροπή της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για πάγωμα της χρηματοδότησης προς την Τουρκία, και φαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την προσπάθεια αυτή. Εγκαταλείπεται η ιδέα του διαχωρισμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε Ανώτατο και Ανώτατο Συνταγματικό και προωθείται νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση των δικαστών από 13 σε 15.

    Η "Σημερινή" ενώ γράφει ότι φωτιές στη συγκυβέρνηση ξέσπασαν μετά τις δηλώσεις του Σπύρου Κυπριανού για τον Αλέκο Ευαγγέλου, προβάλει επίσης δήλωση του κ. Κυπριανού όπου εκφράζει λύπη για "το κατάντημα", όπως αναφέρει, του πρώην Προέδρου της Βουλής, Αλέξη Γαλανού ο οποίος μίλησε περί "νοοτροπίας νονού στα πολιτικά κόμματα". Προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη ότι υποσκάπτεται και ότι προτίθεται να επαναδιεκδικήσει τη θέση του Γ.Γ. του κόμματος.

    Ο "Φιλελεύθερος" προβάλλει τις δηλώσεις Κυπριανού, τονίζοντας ότι οι συνέπειες στη συγκυβέρνηση θα είναι απρόβλεπτες. Αναφέρεται σε κρίση στο Χρηματιστήριο που αφορά τη νομιμότητα του διορισμού του προέδρου του, Ντίνου Παπαδόπουλου. Γράφει ότι το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αρχίζει τεράστια εκστρατεία προώθησης των εξαγωγών, του τομέα υπηρεσιών και των υπεράκτιων δυνατοτήτων της Κύπρου για αξιοποίηση των νέων ευκαιριών.

    Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο Πρόεδρος της ρωσικής Δούμας θα επισκεφθεί την Κύπρο μετά από επιθυμία του που εξέφρασε σε μήνυμά του στο Πρόεδρο της Βουλής και θα βοηθήσει στην ενίσχυση των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων. Δύο αδέλφια, Ρωσοπόντιοι, τέθηκαν υπό οκταήμερη κράτηση για βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο του Ρίκου Θεοχαρίδη έναντι αμοιβής.

    Η "Cyprus Mail" προβάλλει δηλώσεις του ΥΠΕΞ Αλέκου Μιχαηλίδη ότι θα καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου ως κέντρο υπεράκτιων υπηρεσιών κατά τις ενταξιακές συνομιλίες. Αναφέρει ότι η διαμαρτυρία στο Λήδρα Πάλας έχει στεφθεί με επιτυχία αφού η πλειονότητα των τουριστών, μετά τη σχετική ενημέρωση, δεν μεταβαίνουν στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kype2html v1.02 run on Sunday, 27 October 1996 - 9:24:47