Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 2/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για την πορεία του Κυπριακού, η υπογραφή των συμβολαίων για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S300 και τα απόρρητα έγγραφα του βρετανικού Φόρεϊν Οφις για το 1966, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τις δύο απογευματινές εφημερίδες "Απογευματινή" και "Δειλινή", οι οποίες κυκλοφόρησαν σήμερα ως πρωϊνές, λόγω της χθεσινής αργίας.

"Η Απογευματινή" γράφει ότι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια για την αγορά του ρωσικού αντιαερπορικού πυραυλικού συστήματος S300, το οποίο, σημειώνει, θα ισχυροποιήσει τη διαπραγματευτική μας θέση. Στο κύριο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη συμφωνία αγοράς του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος παρά το γεγονός ότι τα ΥΠΕΞ της Βρετανίας και των ΗΠΑ ετοιμάζουν περίγραμμα συμφωνίας στο Κυπριακό και πακέτο μείωσης της έντασης.

Προβάλλει εκτιμήσεις "διπλωματικών κύκλων" ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, ειδικά την περίοδο αυτή, η κυπριακή κυβέρνηση υπερτονίζει την πρόθεσή της για ενίσχυση της ισχύος της Εθνικής Φρουράς, ενόψει των πρωτοβουλιών για το Κυπριακό.

Αναφερόμενη στα απόρρητα έγγραφα του βρετανικού ΥΠΕΞ για το 1966, η "Α" γράφει ότι ο Μακάριος απέτρεψε παραχώρηση κυριαρχίας στους Τούρκους και ότι προκύπτει πως η Τουρκία στόχευε πάντα είτε στη διπλή ένωση, είτε στην παρουσία στρατευμάτων της στην Κύπρο. Προσθέτει ότι ο τότε ΥΠΕΞ της Τουρκίας απέρριψε ιδέα του Βρετανού ομολόγου του για ένωση, έναντι ικανοποιητικής αποζημίωσης προς τη χώρα του, λέγοντας ότι θα αποδεχόταν την πρόταση αν επρόκειτο για διπλή ένωση. Προβάλλει σχόλιο του Προέδρου Κληρίδη ότι από τα έγγραφα που δόθηκαν χθες προκύπτει πως η τουρκική πολιτική είχε προγραμματιστεί από χρόνια, και τόνισε την ανάγκη μακροπρόθεσμου προγραμματισμού και της πλευράς μας.

Γράφει ότι δύο παιδιά αλλοδαπών και ένα Κυπρίων ήταν τα πρώτα παιδιά του 1997.

"Η Δειλινή" προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι οι διεθνείς συγκυρίες μπορούν να αλλάξουν την πορεία του Κυπριακού, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πανεθνική πολιτική με μακροχρόνια στρατηγική. Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία εκτμεταλλεύτηκε λάθη της πλευράς μας για επίτευξη των στόχων της και επανέφερε την πρότασή του για Πανεθνική.

Επικαλείται πληροφορίες από την Αθήνα ότι οι διπλωματικοί σχεδιασμοί του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Χρήστου Ροζάκη, οι οποίοι θα αποτελέσουν το ένα σκέλος της επίσκεψης του Προέδρου στην Αθήνα, αφορούν τις σχέσεις Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας με την Ενωση. Στόχος είναι, συμπληρώνει, η ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό.

Κάτω από τον τίτλο "Νερό με το σταγονόμετρο θα προσφέρει η κυβέρνηση", προβάλλει δήλωση του Υπουργού Γεωργίας ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρία για συζήτηση της επιβολής αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση νερού, λόγω της ανομβρίας.

Αναφέρει ότι ο Θεόδωρος Χριστοδούλου Σιάπηρος, από το χωριό Ξυλοφάγου, συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών υπερτυχερών που ανέδειξε η χθεσινή κλήρωση του ΛΟΤΤΟ, οι οποίοι κερδίζουν από 197 χιλιάδες 342 λίρες.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Thursday, 2 January 1997 - 14:15:07 UTC