Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 4/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο κυπριακός Τύπος ασχολείται κυρίως με τις εξελίξεις γύρω από την παραίτηση του Ελληνα Υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, την αγορά από την Κύπρο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S300, την ενδιάμεση έκθεση της ερευνητικής επιτροπής για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και τη διαμάχη για τις μετοχές της τσιμεντοποιίας Βασιλικού.

"Ο Αγών" φιλοξενεί στην κύρια είδησή του τις εξελίξεις στην Ελλάδα γύρω από την παραίτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη, αναφέροντας ότι ο ΥΠΕΞ Θεόδωρος Πάγκαλος ξεκαθάρισε ότι αντίθετα από όσα λέγονται δεν είχε πρόβλημα με τον παραιτηθέντα Υφυπουργό. Ο "Α" γράφει ότι δεν υπάρχουν οποιοδήποτε στοιχεία που να δεικνύουν ότι τα έξι παυθέντα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου ενήργησαν κακόπιστα στη λήψη της απόφασής τους για κατακύρωση προσφοράς αξίας εκατομμυρίων λιρών.

Η "Αλήθεια" στην κύρια είδηση γράφει ότι κανένας στην Ελλάδα δεν αντιμετώπισε την παραίτηση του κ. Ροζάκη σαν υπόθεση προβλήματος υγείας αλλά μόνο σαν πολιτική κατάσταση που επιβεβαιώνει ότι το πρόβλημα υγείας το έχει το ΠΑΣΟΚ και οι εσωτερικές συγκρούσεις γύρω από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Η "Α" γράφει ότι εν μέσω πλήθους αντιπαραθέσεων και ανταλαγής απόψεων άρχισε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών η συζήτηση του θέματος που αφορά την αύξηση της συμμετοχής ιταλικής εταιρείας στην τσιμεντοποιία Βασιλικού από 20% στο 33%.

"Η Μάχη" στην κύρια είδησή της και με την ένδειξη "σκάνδαλο" γράφει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Καζαμίας διορίστηκε στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού με μισθό 2.500 λίρες το μήνα. Η "Μ" γράφει ότι μεταξύ 14 και 17 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος Κληρίδης θα βρίσκεται στην Αθήνα για να συζητηθεί το έγγραφο για το Κυπριακό που έχει ετοιμάσει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Βαθύτερη η κρίση στη χάραξη στρατηγικής" γράφει ότι ο κ. Ροζάκης παραιτήθηκε αλλά προφανώς η σφραγίδα του παραμένει στην ελληνική εξωτερική πολιτική και παραθέτει δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα ότι "πολλές από τις απόψεις του κ. Ροζάκη έγιναν αποδεκτές και άλλες όχι". Η "Σ" αναφέρεται στις απειλές του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για πιθανή ένοπλη σύγκρουση στην Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στην κύρια είδηση ότι η αγορά από την Κύπρο του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S300 δεν στοχεύει να προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία αλλά να προστατεύσει τις ελεύθερες περιοχές από τουρκικό πλήγμα, ιδιαίτερα μετά που η Ουάσιγκτον άναψε το πράσινο φως για την πώληση των επιθετικών πυραύλων ATACMS στην Τουρκία. Ο "Φ" γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αυτό που τελικά θα κρίνει την απόφαση του παυθέντος Δ.Σ. της ΑΗΚ σχετικά με τις προσφορές για το νέο ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Επιφανειακή η έρευνα" γράφει ότι "συνεπής στη γραμμή που έδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο, καθορίζοντας ελλειπείς όρους εντολής, η ερευνητική επιτροπή για την ΑΗΚ δεν αγγίζει την ουσία στην ενδιάμεση συνοπτική έκθεσή της όσο αφορά την προσφορά 305". Η "Χ" γράφει ότι ως "εικασίες" χαρακτήρισε τα όσα κυκλοφορούν για το πρόσωπό του αναφορικά με τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος υπέγραψαν χθες "πρωτόκολλο" οικονομικής συνεργασίας με το οποίο η Τουρκία θα προσφέρει οικονομική βοήθεια στο ψευδοκράτος ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Η "CM" γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε και πρόκειται να υπογράψει συμφωνία αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος αεράμυνας S300.

(ΚΥΠΕ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Saturday, 4 January 1997 - 8:24:43 UTC