Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 5/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο Τύπος της Κυριακής προβάλλει κυρίως της κομματικές διεργασίες για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές, την υπογραφή του συμβολαίου για αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S300 καθώς και τις εξελίξεις γύρω από την παραίτηση του Ελληνα Υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη.

"Ο Αγών" προβάλλει συνέντευξη του ΓΓ του ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος θεωρεί απαραίτητες πέντε προϋποθέσεις για επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη, που είναι η ενότητα στο ΔΗΣΥ, η άψογη συνεργασία Προεδρικού-Υπουργών- ηγεσίας ΔΗΣΥ, η διαμόρφωση στρατηγικής διακομματικών σχέσεων, η αλλαγή νοοτροπίας και ο άμεσος τερματισμός των μεμψιμοιριών. Ο "Α" αναφέρει ότι η παραίτηση του Ελληνα Υφυπουργού Εξωτερικών Χρήστου Ροζάκη διχάζει το ΠΑΣΟΚ.

Η "Αλήθεια" προβάλλει στην πρώτη είδηση πληροφορίες της για τις διεργασίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές. Αναφέρει ότι το ΑΚΕΛ έχει ως πρώτη επιλογή τον τέως ΥΠΕΞ Γεώργιο Ιακώβου, η ΕΔΕΚ επιμένει στο Βάσο Λυσσαρίδη και οι Ενωμένοι Δημοκράτες στο Γιώργο Βασιλείου. Η "Α" γράφει ότι το θέμα που αφορά τις επιχειρήσεις της Ελληνικής Μεταλλευτικής Εταιρείας (ΕΜΕ) και τα συμφέροντα της ελληνοκυπριακής κοινότητας επανέρχεται στο προσκήνιο και σύντομα θα αποτελέσει αντικείμενο κοινοβουλευτικής έρευνας και ελέγχου.

"Η Μάχη" επαναφέρει στην κύρια είδηση το διορισμό του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Κίκη Καζαμία στη θέση του διευθυντή του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, παραθέτοντας δήλωσή του ότι ο μισθός του κατατίθεται στο ΑΚΕΛ. Η "Μ" κάτω από τον τίτλο "Τσιλέρ: η "άτιμη" μιλά για τιμή!", αναφέρεται στις δηλώσεις Τούρκων επισήμων εναντίον του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς.

"Τα Νέα" γράφουν ότι τα 10 σημεία του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντ θα αποτελέσουν τη βάση της λύσης του Κυπριακού και ότι οι Αμερικανοί προωθούν διαδικασία τύπου Ντέιτον. Τα "Ν" γράφουν ότι οι ρωσικές προτάσεις για το Κυπριακό έχουν διαβιβασθεί στην έδρα του ΟΗΕ.

"Η Σημερινή" γράφει ότι πρόσφατη ανάλυση στο Κρατικό Χημείο απέδειξε ότι το νοσοκομείο Λεμεσού τροφοδοτείται με "επικίνδυνο" νερό. Η "Σ" γράφει για "πρωτοφανείς κακοτεχνίες" που έχουν επισημανθεί σε έργα αξίας εκατομμυρίων λιρών της Αρχής Λιμένων Κύπρου, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στα εν λόγω έργα και εκτιμάται ότι για την αποκατάστασή τους θα απαιτηθεί υπέρογκο χρηματικό ποσό.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αβεβαιότητα ακόμη σε Αθήνα - Λευκωσία", γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν ευνοεί να υπάρξει καταγραφεί των θέσεων σε έγγραφο και ότι υπάρχει σκεπτικισμός στην Κύπρο από την πολυφωνία στα εθνικά θέματα στην Ελλάδα. Ο "Φ" προβάλλει συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Κρανιδιώτη και γράφει ότι η πρόταση Ροζάκη-Κρανιδιώτη στο Κυπριακό αποσκοπεί στην ανάληψη πρωτοβουλιών από μέρους της Λευκωσίας και της Αθήνας προς επηρεασμό των εξελίξεων στο εθνικό μας θέμα, με προώθηση των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων, ώστε να μην αντιμετωπίζονται παθητικά τα γεγονότα και οι πρωτοβουλίες των ξένων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Συν... Μόσχα και χείρα κίνει" αναφέρεται στη συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του νέου Πρέσβη της Ρωσίας Γκεόρκι Μουράτοφ και γράφει ότι ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε την αναγκαιότητα να ανταποκριθεί θετικά και η Κυπριακή Δημοκρατία στην επιθυμία και πολιτική βούληση της Ρωσίας να εμπλακεί πιο ενεργά στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού. Η "Χ" παραθέτει είδηση του ΚΥΠΕ ότι ολοκληρώθηκε χθες η συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ρωσίας για την αγορά του αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S300.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στην υπογραφή του συμβολαίου για αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η "CM" προβάλλει την αυριανή επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ζιμπάπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

(ΚΥΠΕ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Sunday, 5 January 1997 - 10:24:43 UTC