Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΩΙΝΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 8/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κλιμάκωση των διεθνών αντιδράσεων και άλλες εξελίξεις γύρω από αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-300, οι επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ στη Μόσχα και του Προέδρου της Ζιμπάμπουε στην Κύπρο καθώς και η συζήτηση για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

"Ο Αγών" γράφει ότι διά στόματος του Αμερικανού Πρέσβη στη Λευκωσία Κένεθ Μπριλ, ο Πρόεδρος Κλίντον προειδοποίησε τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι θα αποσύρει την προσωπική του δέσμευση για προώθηση λύσης του Κυπριακού αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραύλων. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου της Ζιμπάπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε στην Κύπρο.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 συνεχίζει να προκαλεί κύμα αντιδράσεων ανάμεσα στις μεγάλες δυτικές χώρες με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Αλλού αναφέρεται σε νέες, κρίσιμες, όπως τις χαρακτηρίζει, διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και των συντεχνιών σήμερα για την ΑΤΑ.

"Η Μάχη" γράφει ότι στο κενό πέφτουν προς το παρόν οι αντιδράσεις για το θέμα αγοράς και εγκατάστασης στην Κύπρο του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος και σημειώνει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι διαπράττουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι η ενίσχυση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι εμπόδιο στις ειρηνευτικές προσπάθειες. Αλλού αναφέρεται σε νέο τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο νέοι.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ανυποχώρητες Ελλάς-Κύπρος", γράφει ότι οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν με την υπογραφή της συμφωνίας για την αγορά των S-300 προσλαμβάνουν διεθνείς διαστάσεις. Αλλού αναφέρεται σε εσπευσμένη άφιξη του Διευθυντή του γραφείου Νότιας Ευρώπης στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Κέρι Κάβανο, στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα το Σαββατοκυρίακο.

Ο "Φιλελεύθερος" αναφερόμενος επίσης στις αντιδράσεις για την αγορά των S- 300 γράφει ότι "η Λευκωσία δεν κάνει πίσω παρά τις απειλές". Αλλού προβάλλει δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια λίγο πριν από την αναχωρησή του για τη Μόσχα όπου μεταφέρει μήνυμα για το Κυπριακό του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Γεβκένι Πριμακόφ, με το οποίο υπερασπίζεται το δικαίωμα της Κύπρου να διασφαλίζει την αμυντική της θωράκιση.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του κ. Χριστόφια κατά την αναχώρησή του για τη Μόσχα ενώ σημειώνει επίσης ότι τέλος Ιανουαρίου θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Ρώσος Υφυπουργός Εξωτερικών Νικολάι Αφανασιέφσκι. Αλλού αναφέρεται στην επίσημη ανακήρυξη του Χριστόδουλου Βενιαμίν σε βουλευτή του ΑΚΕΛ σε αντικατάσταση του Δημήτρη Κοντίδη, ο οποίος εκλέγηκε Δήμαρχος Λεμεσού.

Η "Cyprus Mail" προβάλλει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προχωρήσει στην αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S-300 παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ για ακύρωση της συμφωνίας, όπως σημειώνει. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου της Ζιμπάπουε και σημειώνει τις δηλώσεις του κ. Μουγκάμπε στη Βουλή με τις οποίες υπογραμμίζει τους στενούς δεσμούς των δύο χωρών και καλεί τους Κύπριους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του.

H "Financial Mirror" γράφει ότι η χρήση πιστωτικών καρτών στην Κύπρο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ιδιαίτερα το Δεκέμβριο όπου οι πωλήσεις έφθασαν τα 11, 35 εκ. λίρες, σημειώνοντας αύξηση 57%. Γράφει επίσης ότι η ΕΣΣΟ θα δίνει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης της πιστωτικής κάρτας για αγορά καυσίμων πάνω σε 24ωρη βάση μέσω μιας νέας υποδομής ενεργοποίησης του τερματικού με κάρτα CAT.

(ΚΥΠΕ/MX/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Wednesday, 8 January 1997 - 8:24:40 UTC