Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 11/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι νέες τουρκικές απειλές σχετικά με την αγορά από την Κύπρο του ρωσικού αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος S- 300 και οι κυπριακές και διεθνείς αντιδράσεις γι' αυτές τις απειλές κυριαρχούν στην ειδησεογραφία των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

"Ο Αγών" στο πρωτοσέλιδό του, επικαλούμενος έγκυρη πηγή της κυπριακής κυβέρνησης, γράφει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας για αγορά του συστήματος S- 300, η Ρωσία θα παραχωρήσει στην Εθνική Φρουρά δωρεάν σύγχρονο οπλισμό αξίας μερικών εκατομμυρίων λιρών. Οι ζημιές από τον ανεμοστρόβιλο, που σημειώθηκε τα μεσάνυκτα της Τετάρτης στην Ξυλοτύμπου και το Δασάκι Αχνας, ανέρχονται στο μισό εκατομμύριο λίρες, γράφει σε άλλη είδηση.

Η "Αλήθεια" προβάλλει στο κύριο θέμα της τις απειλές Ντενκτάς ότι θα προχωρήσει στον εποικισμό της Αμμοχώστου σε περίπτωση που το S-300 εγκατασταθεί στην Κύπρο. Αναφέρεται επίσης στην απόκτηση από την Τουρκία αμερικανικών πυραύλων εδάφους-εδάφους μέσου βεληνεκούς, ικανούς να κτυπήσουν την Κύπρο από την Τουρκία. Γράφει ότι και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, εξέφρασε χθες την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο κι απηύθυνε έκκληση για μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

"Η Μάχη" γράφει ότι οι τουρκικές απειλές για προληπτικό κτύπημα της αεροπορικής βάσης της Πάφου οδήγησαν την Εθνική Φρουρά στη λήψη προληπτικών μέτρων ασφαλείας των εκεί εγκαταστάσεων. Επικαλούμενη ασφαλείς πληροφορίες, η "Μ" γράφει ότι η αεράμυνα της Κύπρου ενισχύεται με την απόκτηση από την Ελλάδα επιπλέον στοιχείων του αντιαεροπορικού συστήματος "Αρτεμις" και "Ασπάιντ". Κλιμακώνοντας τις απειλές, γράφει, η ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ απειλεί ότι οι S-300 δε θα εγκατασταθούν ποτέ στην Κύπρο.

"Η Σημερινή" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης θα συναντηθούν την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιανουαρίου, στην Αθήνα για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Γράφει ότι στην πρόσφατη επιστολή των Ηνωμένων Εθνών προς τον Πρόεδρο Κληρίδη ζητείται όπως το θέμα των αγνοουμένων κλείσει "άρον-άρον" με χρονιοδιάγραμμα 18 μηνών.

"Ο Φιλελεύθερος" προβάλλει χθεσινή σύσκεψη υπό τον Γκουστάβ Φεϊσέλ δέκα πρεσβευτών και αντιπροσώπων διπλωματικών αποστολών στη Λευκωσία, η οποία αποφάσισε την ανάληψη συντονισμένης δράσης για προώθηση των δικοινοτικών επαφών, με προτεραιότητα την επαναπροσέγγιση, γράφει. Αναφέρεται στις επαφές που είχε χθες στη Χάγη ο Κέρι Κάβανο, ενόψει της αυριανής άφιξής του στην Κύπρο, και γράφει ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέλαβε επείγουσα αποστολή για αξιολόγηση της κατάστασης στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον κύριο τίτλο "Νέο μήνυμα Πριμακόφ" αναφέρεται στη χθεσινή επιστροφή του ΓΓ του ΑΚΕΛ από τη Μόσχα και στις δηλώσεις του ότι η Μόσχα είναι πανέτοιμη και αποφασισμένη να διαδραματίσει πιο σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, χωρίς να αντικαθιστά το ρόλο του ΟΗΕ. Γράφει ότι συνελήφθη χθες στη Βρετανία ο Ανδρέας Ονουφρίου, ιδιοκτήτης κλινικής στη Λεμεσό, ο οποίος φέρεται ως ύποπτος για ανάμιξη σε υποθέσεις και σοβαρά εκλήματα στη Λεμεσό.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στις τουρκικές απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και στις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, του εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα. Αναφέρεται επίσης στη συνεδρία της Επιτροπής της Βουλής για τους κατοίκους που ζουν κοντά στη γραμμή αντιπαράταξης, στη Λευκωσία, η οποία διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι η ασφάλειά τους δεν κινδυνεύει, ενώ έγιναν και εισηγήσεις για αναβάθμιση και αναζωογόνηση αυτών των περιοχών.

(ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Saturday, 11 January 1997 - 9:25:06 UTC