Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 14/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Οι επαφές Κέρι Κάβανο στη Λευκωσία, η ανακοίνωση του ΣτέΙτ ΝτΙπάρτμεντ για συμφωνία στο στρατιωτικό διάλογο, η νέα ισχυρή μετασεισμική δόνηση, το σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη ο πρώην πρέσβης Κώστας Παπαδήμας και η απόφαση των Εργοδοτών να καταβάλουν την ΑΤΑ και το πρώτο εξάμηνο του 1997, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Δεν αποκλείεται μορατόριουμ για τις πτήσεις", αναφέρει ότι ο Κέρι Κάβανο εξασφάλισε από τον Πρόεδρο Κληρίδη προσωπική δέσμευση, ότι δεν πρόκειται να εγκατασταθεί ούτε ένα κομμάτι από τους πυραύλους μέσα στους επόμενους 16 μήνες, ενώ η εφημερίδα προσθέτει ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει την εξέταση μορατόριουμ στις πτήσεις μέχρι το Σεπτέμβρη, αν αρχίσουν ουσιατικές συνομιλίες. Γράφει ότι οι εργοδότες, ύστερα από σύσκεψη ΚΕΒΕ-ΟΕΒ θα καταβάλουν την αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή και το πρώτο εξάμηνο του 1997.

Η "Αλήθεια" αναφέρει στο κύριο της θέμα ότι είναι"η ώρα της διπλωματίας για την επίλυση του Κυπριακού", επισημαίνοντας αφενός τη δέσμευση του Προέδρου Κληρίδη για τη μη εγκατάσταση για διάστημα 16 μηνών των S-300, αφετέρου δε, τη θέση της κυβέρνησης ότι τώρα είναι ο καταλληλότερος χρόνος για την επικέντρωση στην ειρηνική επίλυση, ενώ η "Α" σημειώνει ότι οι πύραυλοι θα έρθουν στην Κύπρο, αφού δοκιμαστεί η αμερικανική πρωτοβουλία για τη λύση. Γράφει ότι σε 20 μέρες εκδίδεται στη Κύπρο ο καταζητούμενος Ανδρέας Ονουφρίου, ο οποίος είναι τώρα στην Αγγλία.

"Η Μάχη" γράφει πρωτοσέλιδα ότι "επιμένουν οι ΗΠΑ για μορατόριουμ", προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος που συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, έφερε κάποιες νέες απόψεις" που φέρονται να διασκεδάζουν τις τουρκικές απειλές. Η "Μ" αναφερόμενη στη νέα μετασεισμική δόνηση, γράφει ότι σε ρυθμούς 5,8 Ρίχτερ "χόρεψε" πάλιν η Κύπρος.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Αχρηστεύουν το Δόγμα" αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε χωριστές συμφωνίες με Κύπρο-Τουρκία για την απαγόρευση πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το νησί με στόχο να αχρηστεύσουν το αμυντικό δόγμα. Παράλληλα η εφημερίδα προβάλλει ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία οι ηγεσίες των δύο πλευρών στη Κύπρο, έχουν κατ'αρχήν συμφωνήσει στο στρατιωτικό διάλογο. Γράφει ότι σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η υγεία του πρώην πρέσβη Κώστα Παπαδήμα μετά το χθεσινό εγκεφαλικό επεισόδιο.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Απευθείας με τις ΗΠΑ συμφωνία για τις υπερπτήσεις", αναφέρει ότι ο Κέρι Κάβανο εισηγήθηκε όπως η συμφωνία για το μορατόριουμ των πτήσεων, να γίνεται χωριστά μεταξύ των ΗΠΑ και της Κύπρου και της Τουρκίας, αλλά σημειώνει ότι η απάντηση της Λευκωσίας στη φόρμουλα αυτή θα δοθεί μετά τις επαφές στην Αθήνα. Γράφει ότι σε νεά κρίση οδηγείται το λιμάνι Λεμεσού, ύστερα από απόφαση των ναυτιλιακών πρακτόρων να ιδρύσουν ανταγωνιστική εταιρία, των αδειούχων αχθοφόρων.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "S-300 Πάγωμα;" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης με τη διαβεβαίωση προς τον Κέρι Κάβανο ότι οι πύραυλοι θα εγκατασταθούν ύστερα από 16 μήνες, ουσιαστικά αποδέχθηκε, κατά την εφημερίδα, πάγωμα της προμήθειας και εγκατάστασης των S-300. Γράφει ότι η αστυνομία θεωρούσε άτομο που βρίσκεται στη φυλακή ως εξαφανισθέντα άτομο, προσθέτοντας ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ένας αξιωματικός και δύο αστυνομικοί για "αμέλεια καθήκοντος".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός επίσημος Κέρι Κάβανο προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, αναφέροντας ότι η δέσμευση του Προέδρου Κληρίδη για μη εγκατάσταση του S-300 τους επόμενους 16 μήνες, "μπορεί να εκτονώσει πραγματικά την κρίση", ο Ραούφ Ντενκτάς παρέμεινε προκλητικός, επιμένοντας ότι ύστερα από 16 μήνες, "αν φθάσουν οι πύραυλοι, θα έχουμε και πάλιν κρίση". Γράφει ότι έληξε αισίως η περιπέτεια Λάππα, αναφερόμενη στο σοβαρό κίνδυνο που διέτρεξε ο γνωστός ιστιοπλόος όταν παρασύρθηκε από τα κύμματα.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Tuesday, 14 January 1997 - 8:24:44 UTC