Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 16/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ποικιλία θεμάτων παρατηρείται στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Οι νέες δηλώσεις Κάβανο στην Αγκυρα για τους πυραύλους S-300, καθώς και άλλες πληροφορίες για τις εξελίξεις στην παρούσα φάση του Κυπριακού και οι δηλώσεις του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών στη Βουλή για το μέλον της εταιρείας, είναι μερικά από τα πρωτοσέλιδα θέματα που προβάλλονται σήμερα.

Ο "Αγών" στο κύριο του θέμα, που τιτλοφορείται "Λύση του Κυπριακού μέσα στο 1998" γράφει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί σαν κατάλληλο χρόνο για τη λύση του Κυπριακού την επόμενη χρονιά, γιατί θεωρεί ότι "θα μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικότερες πιέσεις στην Αγκυρα, εφόσον αρχίσουν οι συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στο διορισμό του νέου Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ Παύλου Σωτηριάδη, μέχρι τώρα Γενικού Ελεγκτή στο κρατικό Ιδρυμα.

Η "Αλήθεια" στο βασικό θέμα της πρώτης σελίδας, με τίτλο "Τους σκοπούς της Αγκυρας εξυπηρετεί η ένταση στα ελληνοτουρκικά", προβάλλει τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, κατά τη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου απαντούσε στις επικρίσεις μερίδας βουλευτών, ενώ αναφερόμενη στην αυριανή σύσκεψη στην Αθήνα, μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου-Ελλάδας τη χαρακτηρίζει ως "αφετερία της εποχής Σημίτη στο Κυπριακό". Η "Α" προβάλλει επίσης χθεσινή είδηση του ΚΥΠΕ, σύμφωνα με την οποία η τουρκική μαφία απλώνει πλοκάμια στο ψευδοκράτος.

Η "Μάχη" στο κύριο της θέμα αναφέρει ότι "Θηρίο ο Ακης, απειλεί με παραίτηση", υποστηρίζει ότι ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, διαχωρίζει τη θέση του και δεν δέχεται καμμιά συζήτηση για το μορατόριουμ στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών πολεμικών αεροπλάνων, πάνω από τη Κύπρο. Γράφει ότι λήγουν σήμερα οι προσφορές για την ανέγερση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Η "Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Καταρρέουν οι Κυπριακές Αερογραμμές" και με υπότιτλο "Εχουν ημερομηνία λήξης", αναφέρεται στις δηλώσεις στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, του νέου Προέδρου του Δ.Σ. του εθνικού αερομεταφορέα Τάκη Κυριακίδη, για το μέλλον της εταιρείας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι δηλώσεις αποτελούν δραματική προειδοποίηση. Η "Σ" γράφει ότι υπερκομματική κίνηση γιατρών, θα διεκδικήσει τις εκλογές στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και τον τοπικό Σύλλογο Λευκωσίας-Κερύνειας.

Ο "Φιλελεύθερος" έχει κύριο τίτλο "ΗΠΑ: Αποδοχή μέτρων και μετά πρωτοβουλία", αναφέρεται σε δηλώσεις δυτικού διπλωμάτη στην εφημερίδα, σύμφωνα με τις οποίες, οι Αμερικανοί δεν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με την πρωτοβουλία τους, αν Κύπρος-Ελλάδα-Τουρκία, δεν καταλήξουν πρώτα σε συμφωνία για εφαρμογή μέτρων για μείωση της έντασης στο νησί. Γράφει επίσης ότι τα έσοδα του κράτους παρουσίασαν μεγάλη αύξηση, άνω των 310 εκατομμυρίων λιρών, υπερκαλύπτοντας την απώλεια από τις ελαφρύνσεις.

Η "Χαραυγή" έχει ως κύριο τίτλο "Ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου", εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή της στη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων, ενώ προβάλλει σχετικές, με την άμεση προοπτική φιλελευθεροποίησης, του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντη Αυξεντίου. Γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής Νίκος Κατσουρίδης, εισηγήθηκε πειθαρχικά μέτρα για τους απόντες, σε συνεδρίες, βουλευτές.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα, προβάλλει τις δηλώσεις που έκανε στην Αγκυρα ο Αμερικανός αξιωματούχος Κέρι Κάβανο, σύμφωνα με υτις οποίες "οι S-300 δεν θα φθάσουν ποτέ" (στην Κύπρο). Γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης και ο ομόλογός του από την Ελλάδα Ακης Τσοχατζόπουλος, επαναβεβαίωσαν την κοινή επιθυμία τους για τη στενή συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Thursday, 16 January 1997 - 8:24:45 UTC