Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 21/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Η κρίση στη συγκυβέρνηση, οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, το μορατόριουμ των πτήσεων, το Μνημόνιο για την παιδεία που υπεγράφη μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και η απόφαση για μείωση των επιτοκίων είναι από τα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Ο Τύπος αναφέρεται εκτενώς και στην ορκωμοσία του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον.

"Ο Αγών" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Είναι θέμα χρόνου η διάλυση της συγκυβέρνησης" γράφει ότι στην "κόψη του ξυραφιού" βρίσκεται η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και προβάλλει δήλωση του Σπύρου Κυπριανού ότι αμφισβητεί τη χρησιμότητά της. Αναφέρεται στο μνημόνιο που υπέγραψαν οι Υπουργοί Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου, με το οποίο το ποσοστό των εισακτέων Κυπρίων στα ελληνικά πανεπιστήμια αυξάνεται στο 7%.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Η Κατανόηση Κληρίδη" αναφέρεται στη δήλωση του Σπύρου Κυπριανού, ο οποίος εξερχόμενος από το Προεδρικό ανέφερε ότι συμφωνήθηκε όπως ο διάλογός του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την ηγεσία του ΔΗΣΥ συνεχισθεί με στόχο τη μελέτη τρόπων καλύτερης επικοινωνίας. Αναφέρεται σε "ξέσπασμα" Αρσένη κατά της ομοσπονδιακής λύσης το οποίο προκάλεσε πολιτικό ζήτημα στην Κύπρο αφού η κυβέρνηση "τον άφησε εκτεθειμένο", ενώ το ΑΚΕΛ του επιτέθηκε.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Οι ΗΠΑ εγγυώνται απαγόρευση των πτήσεων" γράφει ότι ο Κέρι Κάβανο θεωρεί "ζωντανό" το θέμα του μορατόριουμ, αφού στις Βρυξέλλες εξέφρασε την απογοήτευση των ΗΠΑ για το γεγονός ότι οι συνομιλίες Κύπρου - Ελλάδας της προηγούμενης βδομάδας στην Αθήνα "δεν κατέληξαν σε συμπέρασμα". Για την κρίση στη συγκυβέρνηση γράφει ότι ο Σπύρος Κυπριανού επιθυμεί "βελούδινο διαζύγιο" από το ΔΗΣΥ προκειμένου να προετοιμάσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές χωρίς να χάσει και την επαφή με το συγκυβερνών κόμμα.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Τελεσίγραφο Κυπριανού στον Κληρίδη" γράφει ότι εντός του επόμενου τριημέρου θα γίνει η τελική συνάντηση Κληρίδη - Κυπριανού, η οποία θα καθορίσει και το μέλλον της συγκυβέρνησης, ενώ επικαλούμενη πληροφορίες της αναφέρει ότι το μεγαλύτερο σημείο της δυσφορίας που επικρατεί στο ΔΗΚΟ οφείλεται σε συγκεκριμένο θέμα εσωτερικής διακυβέρνησης. Γράφει ότι σε παράλυση ζωτικών τομέων της οικονομίας οδηγεί σταδιακά η ανομβρία και επικαλείται δήλωση του Επαρχιακού Οργανωτικού Λειτουργού Λευκωσίας του Παναγροτικού ότι η κατάσταση είναι τόσο τραγική που δεν μπορεί να γίνει κανένας προγραμματισμός.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο πρωτοσέλιδο τίτλο "Επί ξυρού ακμής τώρα οι σχέσεις ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ" γράφει ότι καθοριστικής σημασίας θεωρούνται για το μέλλον της συγκυβέρνησης οι συνεδρίες της Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΣΥ και της Κ.Ε. του ΔΗΚΟ ενώ εντός των επόμενων ημερών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αναφέρεται σε ανακοίνωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου ότι καταργούνται οι υφιστάμενοι περιορισμοί για επενδύσεις Κυπρίων επιχειρηματιών στο εξωτερικό και ανοίγουν οι πόρτες για επενδύσεις ξένων στην Κύπρο.

"Η Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Ερωτηματικά από θέσεις Αρσένη" αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ σύμφωνα με την οποία οι πλήστες από τις απόψεις που εκφράζει ο Γεράσιμος Αρσένης βρίσκονται εμφανώς σε διάσταση με την πολιτική που χάραξε ο Μακάριος και ότι ο τρόπος του Ελληνα Υπουργού "δεν ήταν ο καλύτερος" για να τιμηθεί η μνήμη και το έργο του πρώτου Προέδρου της Δημοκρατίας. Γράφει ότι η κυβέρνηση ζήτησε από την Επιτροπή Αμυνας την επείγουσα έγκριση του προϋπολογισμού του Ταμείου Αμυνας προκειμένου να υποβάλει προκαταβολή 20 εκ. λιρών για την αγορά του S-300.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις απειλές της Τουρκίας για κατασκευή αεροπορικών και ναυτικών βάσεων στα κατεχόμενα, εάν η Κύπρος εγκαταστήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-300 για την προστασία παρόμοιων βάσεων στην Πάφο. Γράφει ότι στις Βρυξέλλες οι ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν ανησυχία ότι η ένταση μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας απειλεί τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Tuesday, 21 January 1997 - 10:24:45 UTC