Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-01-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Λευκωσία, 29/1/1997 (ΚΥΠΕ) -- Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει κυρίως τις διεργασίες γύρω από το Κυπριακό και τη ρωσική κινητικότητα. Αλλά κύρια θέματα του σημερινού Τύπου είναι οι προσπάθειες ένταξης στην ΕΕ, οι σχέσεις ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ, οι διαμαρτυρίες για τις ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα καθώς και οικονομικά θέματα.

"Ο Αγών" αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος απορρίπτει οποιαδήποτε προσπάθεια που στοχεύει στο να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του και αναφέρεται σε συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ θα πρέπει να βρει τρόπους επαναφοράς απομακρυνθέντων αξιόλογων στελεχών στο κόμμα.

"Η Αλήθεια" γράφει ότι η Κύπρος ζητά από την ΕΕ, την ευκαιρία να αποδείξει ότι εργάζεται σκληρά για την επίλυση του Κυπριακού πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση. Σε αλλο θέμα, αναφέρεται σε καθοριστική συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος Κληρίδης με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού και σημειώνει ότι αν υπάρξει η ίδια συναντίληψη που υπήρξε μεταξύ Κυπριανού-Αναστασιάδη, τότε τα προβλήματα θα λήξουν.

"Η Μάχη" αναφέρεται στη συνάντηση Αναστασιάδη - Κυπριανού και στη θετική προσέγγιση μεταξύ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ καθώς και στη διέξοδο που φαίνεται να έχει βρεθεί στο αδιέξοδο κρίσης που υπήρχε. Σε άλλο θέμα η "Μ" αναφέρεται στην προσπάθεια των Τούρκων στρατιωτικών που προσπαθούν να αποτρέψουν πρόωρες εκλογές λόγω των προβλημάτων που έχει συσσωρεύσει στην εξωτερική πολιτική της χώρας η συμπεριφορά της Τανσού Τσιλέρ.

"Η Σημερινή" αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι επισπεύδουν τις προσπάθειες για λύση πριν από την έναρξη των συνομιλιών φοβούμενοι ότι μή λύση του Κυπριακού θα καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Εκφράζουν επίσης φόβους ότι η κρίση πιθανόν να εμπλέξει το Κυπριακό σε ελληνοτουρκική διένεξη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης έχει εμφανισθεί, αλλά θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται για όσο διάστημα συνεχίζουν οι ασκήσεις των Βρετανών στον Ακάμα.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επαφές του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού. Προβάλλει επίσης δήλωση του κ. Κυπριανού ότι μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, διαφάνηκε η προοπτική αντιμετώπισης των προβλημάτων των δύο κομμάτων. Αναφέρεται επίσης σε χθεσινές δηλώσεις του Ρόμπιν Κουκ στο LGR για εναλλακτική προεδρία και σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει ποτέ αποδεχθεί κάτι τέτοιο αλλά δίνει απαντήσεις στηριζόμενος στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

"Η Χαραυγή" γράφει για γερμανικό "μπλόκο" στην ένταξη της Κύπρου, σημειώνοντας ότι αυξάνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και η Ελλάδα όσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα η "Χ" αναφέρεται στο πρόβλημα υπερπληθυσμού στις φυλακές και αναφέρει ότι η μείωση της ποινής και η απονομή χάριτος είναι στα άμεσα μέτρα που πήρε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο.

"Η Cyprus Mail" αναφέρεται στις δηλώσεις του νέου Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Κόφιν Ανάν για επίσπευση της λύσης του κυπριακού προβλήματος. Σημειώνει ότι ο Χαν Σουνγκ Τζου, που φθάνει σήμερα στην Κύπρο θα συζητήσει τις προετοιμασίες για τις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Αναφέρεται στη διερευνητική επίσκεψη του αξιωματούχου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τζιζόφ, ο οποίος επισκέπτεται το τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα.

"Η Financial Mirror" γράφει ότι το αμερικανικό δολάριο έχει φθάσει στο ανώτερό του επίπεδο ισοτιμίας απέναντι στην κυπριακή λίρα των τελευταίων 31 μηνών. Αναφέρει ότι η χθεσινή τιμή πώλησης του ήταν 2,0050 προς μία λίρα Κύπρου. Εξάλλου αναφέρεται στο κατώτατο επίπεδο που έφθασε χθες ο γενικός δείκτης τιμών μετοχών του Χρηματιστηρίου Κύπρου από την επίσημη έναρξη λειτουργίας του το Μάρτιο του 1996.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01a run on Wednesday, 29 January 1997 - 9:24:46 UTC