Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,04/04/1997 (ΚΥΠΕ) Η πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τα διάφορα σενάρια για την απόφαση του Γιαννάκη Μάτση σχετικά με την ηγεσία του ΔΗΣΥ, οι επαφές των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές και η απεργία των κυβερνητικών γιατρών είναι τα κυριότερα θέματα του σημερινού Τύπου. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα το θρίαμβο του Αρη Θεσσαλονίκης επί της τουρκικής Τοφάς Προύσσας με 88 - 70, που του χάρισε το Κύπελλο Κόρατς στην καλαθόσφαιρα.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Ο Ντενκτάς δεν δίνει απαντήσεις" επικαλείται πληροφορίες του σύμφωνα με τις οποίες ο κατοχικός ηγέτης επαναλαμβάνει συνεχώς ότι οι απαντήσεις του ετοιμάζονται αλλά αποφεύγει να δηλώσει πότε θα είναι έτοιμες. Γράφει ότι δωδεκάχρονος εγκλωβισμένος είχε χθες την ευκαιρία να επισκεφθεί για πρώτη φορά τις ελεύθερες περιοχές, μαζί με άλλα 33 παιδιά.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Μαύρα Σύννεφα" αναφέρεται σε ενδείξεις και δηλώσεις που "φωτογραφίζουν" το αδιέξοδο στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες όχι μόνο επί της ουσίας του Κυπριακού αλλά και στα θέματα χειρονομιών καλής θέλησης και στο στρατιωτικό διάλογο. Επίσης προβάλλει τις δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ Κένεθ Μπριλ, ο οποίος δήλωσε ότι οι προσπάθειες της χώρας του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό συνεχίζονται, σημειώνοντας ότι δεν γίνονται πάντα γνωστές οι διπλωματικές κινήσεις της Ουάσιγκτον.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Βουλή: Ράβε - Ξήλωνε" και γράφει ότι παρά τις επικρίσεις, για το ότι το πολυσυζητεμένο νομοσχέδιο για το πόθεν έσχες, εκκρεμεί ενώπιον της Βουλής για 8 χρόνια, η Επιτροπή Νομικών επέλεξε την εξ υπαρχής συζήτησή του, γεγονός που θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την ψήφιση του σε νόμο. Αναφέρεται επίσης σε δήλωση του Προέδρου Κληρίδη στα εγκαίνια της Μονάδας Αφαλάτωσης, σύμφωνα με την οποία μέχρι το έτος 2000 θα προστεθούν σταδιακά στο υδατικό ισοζύγιο 95 - 100 εκ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Και ονόματα τώρα στις ζυμώσεις για υποψήφιο" γράφει ότι ουσιαστικές διαβουλεύσεις προωθούν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ ενώ στο τραπέζι των συνομιλιών τους θα γίνει και το ξεκαθάρισμα των προσωπικοτήτων που διεκδικούν το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου. Γράφει επίσης ότι "υπέρμαχος" των απευθείας συνομιλιών εμφανίσθηκε χθες ο Ραούφ Ντενκτάς, καλώντας τον Πρόεδρο Κληρίδη σε μια συνάντηση χωρίς τίτλους και αξιώματα.

"Η Σημερινή" έχει κύριο τίτλο "Ισχυρό 'όπλο' Μάτση" και επικαλείται έγκυρες πληροφορίες που φέρουν τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ να προσανατολίζεται στην επαναδιεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος. Γράφει επίσης ότι το ΑΚΕΛ δεν απορρίπτει αλλά ούτε και προκρίνει τις υποψηφιότητες του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη και του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργου Βασιλείου για τις προεδρικές εκλογές.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Αισιοδοξία για θετική κατάληξη" γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη για μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Αναφέρεται επίσης σε δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Μανώλη Χριστοφίδη, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί κάτω από την απειλή των απεργιακών μέτρων των γιατρών να υποκύπτει και να ικανοποιεί αιτήματα για τα οποία έχει διαφορετική γνώμη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Ανδρέας Παναγή, 38 ετών παραδέχθηκε χθες ότι σκότωσε τους δύο άντρες που μαζί με τον ίδιο νοσελεύονταν στα Ψυχιατρικά Ιδρύματα Αθαλάσσας, αλλά ο συνήγορός του ζήτησε αναβολή της δίκης με σκοπό να μελετήσει με τη βοήθεια ειδικού την ψυχική κατάσταση του πελάτη του την ώρα που διέπραττε τους φόνους. Γράφει επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης θα ανακοινώσει τη Δευτέρα την ξεκάθαρη απόφασή του σχετικά με την ηγεσία του κόμματος.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προβούν σε υποσχέσεις για τις προοπτικές της ειρήνης στην την Κύπρο αλλά διαβεβαιώνουν ότι συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού. Αναφέρεται ακόμη στο δεθνές συμπόσιο που άρχισε χθες στη Λευκωσία στην απουσία Τούρκων πανεπιστημιακών, οι οποίοι δήλωσαν στους διοργανωτές ότι δεν ήταν σε θέση να παραστούν "για λόγους πέραν των δυνατοτήτων τους".

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 4 April 1997 - 7:24:51 UTC