Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,05/04/1997 (ΚΥΠΕ) Η μεταφορά στη Γενεύη του σκηνικού των εκ του σύνεγγυςυν σομιλιών, σενάρια για ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η μεταφορά του Ανδρέα Ονουφρίου στην Κύπρο για να προσαχθεί στο Δικαστήριο, καθώς και τα προβλήματα που αναμένονται να δημιουργηθούν με την υιοθέτηση της νομοθεσίας για το "πόθεν έσχες", είναι μερικά από τα κύρια θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" κάτω από τον τίτλο "Ο λόγος τώρα στον Ανάν" γράφει ότι μεταφέρεται στη Γενεύη το σκηνικό των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών μετά την τρίτη εβδομάδα των επαφών που είχε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Γκούσταβ Φεϊσέλ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Ο Ντενκτάς εξάλλου συναντάται με τον Κόφι Ανάν την ερχόμενη Τετάρτη στη Γενεύη. Ο Α" αναφέρεται στη μεταφορά του Ανδρέα Ονουφρίου στην Κύπρο από τη Βρετανία, απ' όπου εκδόθηκε, για να αντιμετωπίσει είκοσι και πλέον σοβαρές κατηγορίες για σωρεία υποθέσεων.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι συζητείται και πάλιν σενάριο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, χωρίς όμως να υπάρχει τίποτα οριστικό. Σύμφωνα με την "Α", αν τελικά γίνει ανασχηματισμός θα αφορά μόνον τους Υπουργούς που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ, αφού από πλευράς ΔΗΚΟ υπάρχει η έντονη αντίδραση του κ. Κυπριανού για ανασχηματισμό των Υπουργών του ΔΗΚΟ. Σε άλλη είδηση η "Α" αναφέρει ότι καμία προόδος δεν έχει σημειωθεί στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και ότι τίποτε νεότερο δεν προέκυψε στο θέμα των χειρονομιών καλής θέλησης.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Υπό διάλυση το λαϊκό μέτωπο" αναφέρεται στο ξεκαθάρισμα των θέσεων του ΑΚΕΛ που έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας κατά την επιστροφή του στην Κύπρο και που προκάλεσε έντονη δυσφορία στην ηγεσία και μέλη της ΕΔΕΚ, γιατί αποκλείει την υποψηφιότητα των Λυσσαρίδη - Βασιλείου, εξαπατώντας ενσυνείδητα την ΕΔΕΚ, όπως αναφέρει. Σε άλλο θέμα η "Μ" γράφει ότι ο Ανδρέας Ονουφρίου ο οποίος θεωρείται ύποπτος για την διάπραξη είκοσι σοβαρών εγκλημάτων βρίσκεται στη Κύπρο, ενώ σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστήριο Λεμεσού για έκδοση διατάγματός κράτησης του.

"Η Σημερινή" γράφει ότι κορυφώνονται το Σαββατοκυρίακο οι πιέσεις που εξασκούνται στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση για να επαναδιεκδικήσει την προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού στις εκλογές του κόμματός του στις 8 Ιουνίου, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης αμφισβητεί έμμεσα την άσκηση πιέσεων, προσθέτει. Η "Σ" γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου τάχθηκε εναντίον της άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τους σκοπούς του "πόθεν έσχες", υποστηρίζοντας ότι σε περίπτωση που αρθεί το τραπεζικό απόρρητο, αυτό θα συνέβαλλε αρνητικά στο καλό όνομα της Κύπρου διεθνώς.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι το μεγαλύτερο μέρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών έχει αναλωθεί μέχρι σήμερα σε θέματα μεθοδολογίας, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη συγκατάθεση του Ραούφ Ντενκτάς σε μια διαδικασία πάρε - δώσε. Η Λευκωσία εξάλλου, είναι προσεκτική να μην προβεί σε κινήσεις που θα θεωρηθούν αρνητικές, σημειώνει. Ο "Φ" επικαλείται καλά ενημερωμένες κομματικές πηγές και γράφει ότι βρίσκεται στα σκαριά μίνι ανασχηματισμός κι ότι οι σκέψεις του Προέδρου Κληρίδη αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθούν την ερχόμενη βδομάδα. Γράφει ότι υπό αναδόμηση φέρονται οι Υπουργοί Εξωτερικών, Συγκοινωνιών και Δικαιοσύνης, ενώ φέρει τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη να προορίζεται για το ΥΠΕΞ, νοουμένου ότι θα βρεθεί αντικαταστάτης του.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι το πολιτικό γραφείο του ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η επαναπροσέγγιση βρίσκεται στο στόχαστρο ομάδων που την καταπολεμούν και καταγγέλλει ότι η υπαναχώρηση της ΠΑΕΕΚ Κερύνειας να παραχωρήσει το γήπεδο της για τη συναυλία νέων της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας, οφείλεται σε πιέσεις γνωστών εθνικιστικών κύκλων. Η "Χ" γράφει ότι η κυβέρνηση, παραγνωρίζοντας τη θέση της ΠΕΟ, αποφάσισε να προχωρήσει στην εφαρμογή της πρότασης Κληρίδη για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), εκλαμβάνοντας ως θετική την απάντηση των οργανώσεων ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ Μάλκολμ Ρίφκιντο , οποίος χαρακτήρισε ως "ανοησίες" τη δήλωση του σκιώδους ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κούκ ότι μόνο το Εργατικό κόμμα είναι έτοιμο να δεσμευτεί για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Γκούσταβ Φεϊσέλ θα υποβάλει στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, γραπτή έκθεση για την κατάσταση στην Κύπρο, καθώς και αξιολόγηση των επαφών που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, πρίν από τη συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς, την ερχόμενη Τετάρτη στη Γενεύη.

Η εβδομαδιαία "Επιλογή" στο κύριο θέμα της γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μέσω της Κύπρου προτίθενται να άρουν το εμπάργο που έχουν επιβάλει στη Λιβύη, πουλώντας στη χώρα αυτή προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ενώ παραγγέλθηκαν ήδη μέσω Κυπρίων αντιπροσώπων συστήματα πληροφορικής, προσθέτει. Σε άλλο θέμα εξάλλου γράφει ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας Κώστα Ηλιάδη, οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδος - Κύπρου, θα γίνουν κατά το 1997 όπως έχουν προγραμματιστεί με τη συμμετοχή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΑΠ)
(Α.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 5 April 1997 - 7:25:06 UTC