Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/04/1997 (ΚΥΠΕ) Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων παρουσιάζουν πληροφορίες κι εκτιμήσεις γύρω από το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Αλλα θέματα που απασχολούν τις εφημερίδες σήμερα είναι το Κυπριακό, το χθεσινό οδικό δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, η κατάσταση στον Δημοκρατικό Συναγερμό και οι ζυμώσεις για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

"Ο Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα προβεί σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του την προσεχή Τετάρτη ή Πέμπτη. Γράφει, επίσης, ότι ο οδηγός ταξί Γιάννος Αριστείδου, 54 χρονών, από την Ανθούπολη, και η 25χρονη Τζακλίνα Εϊμάνε από τη Λεττονία έχασαν τη ζωή τους σε οδικό δυστύχημα που έγινε χθες τα ξημερώματα στον Αγιο Δομέτιο.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού επιβεβαίωσε χθες τις προθέσεις του Προέδρου Κληρίδη για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Γράφει, επίσης, ότι ο Ανδρέας Ονουφρίου, ο οποίος μεταφέρθηκε την Παρασκευή στην Κύπρο ύστερα από έκδοσή του από τις βρετανικές αρχές, φέρεται να είχε εκδηλώσει σε φιλικό του πρόσωπο την πρόθεσή του να δολοφονήσει το Δικαστή Μιχάλη Μαυρονικόλα.

"Η Μάχη" γράφει ότι με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης θα διοριστεί Υπουργός Εξωτερικών και θα φύγουν ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Ευαγγέλου και ο Υπουργός Συγκοινωνιών κι Εργων Αδάμος Αδαμίδης. Γράφει, επίσης, ότι το Δικαστήριο διέταξε την οκταήμερη κράτηση του Ανδρέα Ονουφρίου.

"Η Σημερινή" γράφει ότι η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών και των Αγγλοαμερικανών επικεντρώνεται στα δέκα σημεία της Δέσμης Ιδεών Γκάλι, στην παρούσα φάση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι κορυφώνεται η αγωνία στον ΔΗΣΥ, καθώς απομένει μόνον ένα 24ωρο πριν την ανακοίνωση της τελικής απόφασης του Γιαννάκη Μάτση αν θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία του ΔΗΣΥ ή όχι.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι προβάλλονται εμπόδια για τον ανασχηματισμό και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει γίνει αποδέκτης της δυσφορίας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και κομματικών παραγόντων που πρόσκεινται προς τον Αλέκο Μιχαηλίδη για τυχόν έξοδο του ΥΠΕΞ από το σημερινό κυβερνητικό σχήμα. Γράφει, επίσης, ότι εναπόκειται στην Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπραϊτ να λάβει τη πολιτική απόφαση για το κατά πόσο το Κυπριακό θα απασχολήσει και σε ποιό βαθμό την αμερικανική διπλωματία.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, με την οποία απευθύνει έκκληση προς όλους τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις και να εξευρεθεί ένας συνεκτικός κρίκος για σύμπηξη κοινού μετώπου για τις προεδρικές εκλογές. Γράφει, επίσης, ότι εδώ και δύο χρόνια παραμένουν ακέφαλες οι Υπηρεσίες Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας του αεροδρομίου Πάφου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι κοινωνιολόγοι, σε διεθνές συνέδριο που διεξάγεται στην Κύπρο, εκτιμούν ότι οι Κύπριοι δεν είναι ακόμη έτοιμοι για λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εξωτερικών να μελετήσει πρόταση που θα επιτρέπει στους τουρίστες που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επισκέπτονται την Κύπρο χωρίς διαβατήριο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Τα Νέα" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης βρίσκονται στα μαχαίρια, με αφορμή το σκάνδαλο των χαλαρώσεων υπέρ οικογενειακής επιχείρησης του ΥΠΕΞ, που αποτελεί και το βασικό λόγο της απόφασης για ανασχηματισμό. Γράφει, επίσης, ότι οι Ελλαδίτες που ζουν κι εργάζονται στην Κύπρο αντιμετωπίζονται σαν ξένοι, παρά τις βελτιώσεις στη σχετική νομοθεσία.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 6 April 1997 - 8:24:41 UTC