Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/04/1997 (ΚΥΠΕ) Η υποβολή ιδεών από τον Πρόεδρο Κληρίδη για προώθηση δικοινοτικών ανταλλαγών, οι δηλώσεις Νίκου Αναστασιάδη κατά του Προέδρου του ΔΗΣΥ Γιαννάκη Μάτση, οι πληροφορίες περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, και της μη ύπαρξης προοπτικής για συνεργασία μεταξύ ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, και ΔΗΚΟ για τις προεδρικές εκλογές, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα.

Ο "Αγών" σε κύριο θέμα του αναφέρει ότι οι προοπτικές συνεργασίας στις προσεχείς προεδρικές εκλογές μεταξύ του ΑΚΕΛ, της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ εξανεμίσθηκαν μετά την απόφαση του ΑΚΕΛ να μην υποστηρίξει αρχηγό κόμματος ως υποψήφιο Πρόεδρο. Σε άλλο θέμα ο "Α" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης οδηγείται στην απόφαση να μην επαναδιεκδικήσει τη θέση του Προέδρου του κόμματος, αφήνοντας όμως ανοικτή την προοπτική να επιδιώξει την προεδρία του κόμματος σε μελλοντικό στάδιο.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Χωρίς απάντηση οι ιδέες" γράφει ότι ιδέες για προώθηση δικοινοτικών ανταλλαγών μεταξύ επαγγελματικών και επιστημονικών συλλόγων υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, στο πλαίσιο των χειρονομιών καλής θέλησης. Σε άλλη είδηση η "Α" αναφέρεται στη τούρκικη φρεγάτα "Γιαβούς", η οποία έκανε χθες την εμφάνισή της στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου, ενώ παράλληλα Τούρκοι επιτελείς βρίσκονται στα κατεχόμενα.

Το "Θάρρος" σε κύριο θέμα του γράφει ότι η εντολή του ΑΚΕΛ προς όλους τους "δορυφόρους" του για κινητοποιήσεις και απεργίες, επεκτείνεται και στους συνταξιούχους, οι οποίοι διά της "ελεγχόμενης" οργάνωσής τους ΕΚΥΣΥ, προετοιμάζουν τη δική τους αντιπολιτευτική προσπάθεια. Σε άλλο θέμα το "Θ" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει καταλήξει στην απόφαση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ενώ προβληματίζεται έντονα για το χρόνο της πραγματοποίησής του.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Επίθεση Αναστασιάδη", αναφέρεται σε ολομέτωπη επίθεση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη εναντίον του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Μάτση, στο Επαρχιακό Συνέδριο των Τοπικών Επιτροπών του κόμματος στη Λεμεσό, κατά το οποίο εξάγγειλε το πρόγραμμά του ως υποψήφιος για την προεδρία, ενώ χαρακτήρισε ως "κάπηλους" όσους καταφέρονται εναντίον της κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα η "Σ" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προβληματίζεται έντονα για το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ενώ κάνει δεύτερες σκέψεις για το χρόνο υλοποίησής του.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του, γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν ζητήσει από τις πλευρές στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών να προβούν σε οποιεσδήποτε μετακινήσεις από τις θέσεις τους, αλλά να τοποθετηθούν έναντι συγκεκριμένης διαδικασίας που ο διεθνής οργανισμός σκοπεύει να εφαρμόσει στη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών ενώ ο Ντενκτάς αποφεύγει να δεσμευτεί ζητώντας διευκρινήσεις. Σε άλλο θέμα ο "Φ" αναφέρεται σε προβλήματα στη σύμπηξη μετώπου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές του 1998.

Η "Χαραυγή" αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για επιτακτική ανάγκη συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων, τονίζοντας ότι για να αποτραπεί η κατοχή και η διχοτόμηση και να επανενωθεί η Κύπρος, επιβάλλεται όπως Ε/Κ και Τ/Κ, βρουν τις προϋποθέσεις συνεννόησης και κοινής γλώσσας, που θα οδηγήσουν στην επίλυση των προβλημάτων της Κύπρου. Σε άλλο θέμα η "Χ" γράφει ότι ο διοικητής της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών κάνει έκκληση για συνεργασία του κοινού στο θέμα της διακίνησης ναρκωτικών, το οποίο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 7 April 1997 - 7:24:42 UTC