Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/04/1997 (ΚΥΠΕ) Τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός Κυπριακός Τύπος είναι ο ανασχηματισμός του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Κληρίδη, η συνάντηση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν με το Ραύφ Ντενκτάς στη Γενεύη, και η διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης "Τοξότης" των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς.

Ο "Αγών" γράφει στο κύριο θέμα του ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη χθες σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του με προοπτική για μια νέα προεδρική θητεία, ενώ η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας θεωρείται ζήτημα χρόνου. Εξάλλου ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού τόνισε ότι δεν διαφωνεί με το θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης, γιατί πρόσθεσε, αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα εξάλλου, ο "Α" αναφέρεται στη συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς στη Γενεύη όπου ο Ντενκτάς αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα καλής θέλησης.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "έκανε φρεσκάρισμα" της κυβέρνησής του, ως πολιτική πράξη που αποσκοπεί στην ανανέωση του πολιτικού σχήματος και όχι γιατί έχει οποιοδήποτε παράπονο από υπουργό ή γιατί θεωρεί αποτυχημένο το έργο τους, όπως η αντιπολίτευση προσπάθησε να ερμηνεύσει. Σε άλλη είδηση η "Α" αναφέρεται σε δηλώσεις του Γκούσταβ Φεϊσέλ ότι θα πρέπει να δοθούν τα ορθά μηνύματα από τις δύο πλευρές, με μέτρα καλής θέλησης και διαβεβαιώσεις ότι αναζητούν λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομόσπονδης Κύπρου.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στην πρώτη ανανέωση του Υπουργικού Συμβουλίου, στην οποία προέβη χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος την απέδωσε σε λόγους πολιτικής ανανέωσης. Η "Μ" γράφει ότι διαφοροποιείται σε μεγάλο βαθμό η εικόνα σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπηση του χώρου του ΔΗΣΥ, ενώ οι πέντε υπουργοί από το χώρο του ΔΗΚΟ παραμένουν στα υπουργεία τους, όπως και ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Σε άλλο θέμα η "Μ" γράφει ότι Αναστασιάδης και Συλλούρης θα δώσουν τη μάχη για την κατάληψη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Παραιτήθηκαν όλοι - έφυγαν 4 του ΔΗΣΥ" αναφέρεται στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που επέβαλαν οι εξελίξεις, ενώ όλοι οι υπουργοί έθεσαν χθες τις παραιτήσεις τους ενώπιον του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος άφησε "ανέπαφους" τους Δηκοϊκούς υπουργούς. Σε άλλη είδηση η "Σ" γράφει ότι τα Υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, αντιδρώντας έντονα στις τουρκικές προκλήσεις, αποφάσισαν τη διεξαγωγή της αεροναυτικής άσκησης "Τοξότης" των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς.

"Ο Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο "Ανασχηματισμός με πολλαπλά μηνύματα", αναφέρεται στο χθεσινό ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αναφέρει ότι εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει ότι η ΕΔΕΚ ασκεί πιέσεις προς το ΑΚΕΛ, απαιτώντας οριστικό ξεκαθάρισμα για το θέμα κοινού υποψηφίου στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Οπως γράφει το δημοσίευμα, η ΕΔΕΚ θα επιδιώξει στις προσεχείς μέρες να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ΑΚΕΛ για το θέμα.

Η "Χαραυγή", στο κύριο δημοσίευμά της, το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο "Απότοκο Αποτυχίας", αναφέρεται στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο οποίος όπως γράφει η εφημερίδα, "προκάλεσε τριγμούς, στο ήδη διχασμένο ΔΗΣΥ, καθώς και επικρίσεις από τον κύκλο των αποχωρούντων Υπουργών". Αλλο δημοσίευμα της εφημερίδας, αναφέρεται στην συναυλία νέων Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 17 Απριλίου στο κλειστό στάδιο "Ελευθερία". Στη συναυλία, κύριος ομιλητής θα είναι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Η Αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται και αυτή στον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου και γράφει ότι αρκετοί σχολιαστές πίστευαν ότι, η ενέργεια αυτή θα ήταν αναπόφευκτη, λόγω του θέματος των χαλαρώσεων σε επιχείρηση στον Ακάμα, αλλά και το ότι, οι Υπουργοί Ευαγγέλου, Αδαμίδης και Αγγελίδου, δεν ήταν αρεστοί σε κάποιους αξιωματούχους της συγκυβέρνησης ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ. Αλλή είδηση αναφέρεται σε δηλώσεις του υποψηφίου για την Προεδρία στο ΔΗΣΥ Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος ανέφερε ότι, μπαίνει στον προεκλογικό αγώνα με συγκεκριμένες προτάσεις.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Financial Mirror" αναφέρεται σε πρόταση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργου Λίλληκα η οποία αφορά στις ακάλυπτες επιταγές. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι Εμπορικές Τράπεζες και τα Συνεργατικά Ιδρύματα θα επιβαρύνονται με το αντίκρυσμα των ακάλυπτων επιταγών τις οποίες εκδίδουν πελάτες τους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες θα μπορούν να εγγράφονται στο Κυπριακό Χρηματιστήριο με τη βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών, της Κεντρικής Τράπεζας και του Συμβουλίου του Κυπριακού Χρηματιστηρίου.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 9 April 1997 - 7:24:44 UTC