Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/04/1997 (ΚΥΠΕ) Τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου είναι η παράδοση των υπουργείων στους νέους υπουργούς, οι θέσεις των Αμερικανών αναφορικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά, οι καταγγελίες του πρώην Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκου Ευαγγέλου εναντίον του Σπύρου Κυπριανού, καθώς και ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς τον Ιούνιο.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Ο Κληρίδης δεν ανοίγει τα χαρτιά του" γράφει ότι οι νέοι Υπουργοί της κυβέρνησης Κληρίδη ανέλαβαν χθες τα καθήκοντά τους, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφεύγει τη δημοσιοποίηση των οριστικών σκέψεων και προθέσεων του όσον αφορά στις προεδρικές εκλογές του 1998. Σε άλλο θέμα ο "Α" γράφει ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν το δικό τους τρόπο στο χειρισμό του θέματος των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Κύπρου και πιστεύουν ότι είναι φρονιμότερη η πρόληψη παρά η αντιμετώπιση των διενέξεων.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Σύγκλιση θέσεων διαβλέπει ο ΟΗΕ στο Κυπριακό", γράφει ότι στόχος των Ηνωμένων Εθνών παραμένει η συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ, η συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς, χαρακτηρίστηκε από τον κ. Ανάν ως συνάντηση γνωριμίας και ανταλλαγής σκέψεων, με σκοπό την ενίσχυση των θεσμών των δύο κοινοτήτων, καθώς επίσης και ως προσπάθεια να έρθουν οι ηγέτες στο ίδιο τραπέζι. Σε άλλο θέμα η "Α" γράφει ότι η "δήλωση - γρίφος" του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του που προγραμματίζει με το ΔΗΚΟ, "θα υπάρξουν ειδήσεις", προκαλεί πολλά ερωτηματικά.

"Η Μάχη" γράφει ότι οι Αμερικανοί δηλώνουν αποφασισμένοι να επιτύχουν συμφωνία για απαγόρευση των πτήσεων ελληνικών και τουρκικών αεροπλάνων πάνω από την Κύπρο και επικαλούνται τις παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά για να αποδείξουν ότι η πρότασή τους, επιβάλλεται εκ των πραγμάτων, να υιοθετηθεί. Σε άλλο θέμα, η "Μ" αναφέρεται σε σοβαρές καταγγελίες εναντίον του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού για "αφόρητες" κομματικές παρεμβάσεις στις προσλήψεις, διορισμούς και προαγωγές στο Αστυνομικό Σώμα, τις οποίες διατύπωσε ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκος Ευαγγέλου.

"Η Σημερινή" αναφέρεται στο κύριο θέμα της στην εκδήλωση της έντονης πικρίας τους και στις καταγγελίες με τις οποίες εγκατέλειψαν χθες τα υπουργεία τους τρεις από τους αναδομηθέντες υπουργούς της κυβέρνησης Κληρίδη. Πρόκειται για τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αλέκο Ευαγγέλου και την Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου. Σε άλλο θέμα η "Σ" γράφει ότι επικρατεί και στο ΔΗΚΟ προεκλογικός παρασκηνιακός πυρετός, ενόψει του προγραμματισμένου συνεδρίου του κόμματος το Μάιο.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι το θέμα της συγκρότησης μετώπου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς τα προβλήματα που παραμένουν ανοιχτά είναι πολλά. Θολό παραμένει ακόμα το τοπίο σχετικά με τις κινήσεις του ΑΚΕΛ το οποίο συντηρεί το άνοιγμα προς το ΔΗΚΟ, αναφέρει. Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ θα ζητήσει σήμερα όπως διευθετηθεί νέα συνάντηση με το ΑΚΕΛ προκειμένου να της επιδοθεί το όνομα του υποψηφίου που προτείνει. Σε άλλο θέμα, ο "Φ" γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου θα υπογράψει πολυσήμαντη συμφωνία με τη Ρωσία στον τομέα των επενδύσεων.

Η "Χαραυγή" σε κύριο θέμα της αναφέρεται στον ανασχηματισμό ο οποίος χαρακτηρίζεται απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών κύκλων του ΔΗΣΥ ως "αλισβερίσι σκοπιμοτήτων". Γράφει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα ερμηνεύεται ως άνοιγμα προς τις διάφορες παρατάξεις του Συναγερμού, εμπεδώνοντας τη συνεργασία με το συγκυβερνών ΔΗΚΟ. Σε άλλο θέμα η "Χ" γράφει ότι η ΕΕ επαναβεβαίωσε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν παρά μόνο τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, αναφορικά με τη συμμετοχή των Τ/Κ στην ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε τον Πρόεδρο Κληρίδη σε απευθείας συνομιλίες βάση της Δέσμης Ιδεών Γκάλι. Μετά τη συνάντηση που είχε με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν στη Γενεύη, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι η Δέσμη ιδεών Γκάλι περιέχει τις παραμέτρους για λύση στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην καταγγελία προς τα Ηνωμένα Εθνη που έκανε η κυπριακή κυβέρνηση για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Thursday, 10 April 1997 - 7:24:45 UTC