Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/04/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις Φεϊσέλ για το Κυπριακό και η διαφωνία της κυβέρνησης ότι υπήρξε πρόοδος επί της ουσίας, οι διεργασίες στο χώρο της αντιπολίτευσης για την εξεύρεση κοινού υποψηφίου ενόψει των Προεδριών εκλογών, κυριαρχούν στα θέματα του σημερινού κυπριακού Κύπου. Αλλα θέματα, που προβάλλονται είναι η επίσημη δήλωση από την ΣΕΚ ότι τάσσεται υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ, η διάσκεψη Τύπου που έδωσε ο τέως ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης και η χθεσινή χιονόπτωση ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές, πράγμα σπάνιο για την εποχή.

"Ο Αγών" αναφέρεται στο κύριο του θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ωρα αποφάσεων για το ΑΚΕΛ", στις διεργασίες της αντιπολίτευσης για την επιλογή του κοινού υποψηφίου στις Προεδρικές και τονίζει ότι θα είναι καθοριστική η σημερινή συνάντηση που θα έχουν ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Α", πάντως, το ΑΚΕΛ θα επιμείνει στην υποψηφιότητα του πρώην ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου. Γράφει ακόμη, ότι οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 50% μέσα στο 1996.

Η "Αλήθεια" με βασικό τίτλο "Μόνο κινητικότητα και όχι πρόοδος επί της ουσίας του Κυπριακού", προβάλλει τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς, αλλά επισημαίνει ταυτόχρονα, ότι ο Γκούσταβ Φεϊσέλ επέμεινε χθες ότι στη συνάντηση Ντενκτάς με το ΓΓ του ΟΗΕ υπήρξε πρόοδος και επί της ουσίας και στις χειρονομίες καλής θέλησης. Αλλού γράφει ότι η συνδικαλιστική οργάνωση ΣΕΚ, τάσσεται υπέρ της συνέχισης της συνεργασίας ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ.

"Η Μάχη" αναφέρεται στις προεκλογικές διεργασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΔΗΣΥ και γράφει ότι οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία Αναστασιάδης - Συλλούρης κατέρχονται με πλήρεις συνδυασμούς, τους οποίους και αποκαλύπτει. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι για την ΕΔΕΚ, "επιλογές ήττας" είναι οι υποψηφιότητες Βασιλείου - Ιακώβου.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Συνομιλίες τον Ιούνιο θέλει ο Ανάν" αναφέρει ότι αυτή είναι η επιδίωξη του ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ προβάλλοντας τις χθεσινές δηλώσεις Φεϊσέλ - Χριστοφίδη τονίζει ότι η κυβέρνηση διαφωνεί με τα Ηνωμένα Εθνη, ότι υπήρξε πρόοδος επί της ουσίας. Αλλού, αναφέρεται στο πρόγραμμα των επαφών που θα έχει στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης (έφθασε χθες), ο οποίος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη και τον Γκούσταβ Φεϊσέλ.

"Ο Φιλελεύθερος" αναφέρεται στις διεργασίες στο μέτωπο της αντιπολίτευσης ενόψει των Προεδρικών εκλογών, κάτω από τον τίτλο "Τελικό ξεκαθάρισμα θέσεων για υποψήφιο". Χαρακτηρίζει τη σημερινή συνάντηση Χριστόφια - Λυσσαρίδη "κρίσιμη", γράφει ότι ο Κυπριανού εμμένει σταθερά στην υποψηφιότητά του και σημειώνει ότι σύμφωνα με το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απορρίπτει τα πάντα. Οπως γράφει ο "Φ" προωθείται ελληνοτουρκική συνάντηση Κορυφής Σημίτη - Ερμπακαν, την οποία ευνοεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα γράφει ότι "ΣΕΚ - δεκανίκι της κυβέρνησης", προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ της συνδικαλιστικής οργάνωσης, σύμφωνα με τις οποίες η ΣΕΚ θα εργαστεί για να συνεχιστεί η συνεργασία ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ και στις επόμενες Προεδρικές εκλογές. Η "Χ" με φωτογραφικό υλικό, αναφέρεται και στο χιόνι που έπεσε χθες και σημειώνει ότι πρόκειται για τον ψυχρό Απρίλη του αιώνα!

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι στη χθεσινή διάσκεψη που έδωσε ο τέως ΥΠΕΞ Αλέκος Μιχαηλίδης, απέρριψε ισχυρισμούς ότι η αναδόμησή του από την κυβέρνηση, έγινε εξαιτίας του θορύβου γύρω από τις οικογενειακές του επιχειρήσεις. Προβάλλει επίσης, τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού για τον Αλέκο Ευαγγέλου, με τις οποίες διερωτάται, γιατί ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης άργησε τόσο πολύ να τον κατηγορήσει για επεμβάσεις στις προαγωγές στην αστυνομία.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει ότι η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, δεν έκανε καμμιά αναφορά στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά, παρότι προέβη σε λεπτομερή ανάλυση για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Συνέδριο των Εκδοτών Αμερικανικών εφημερίδων. Γράφει ακόμη, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την τουρκική κατοχή και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 11 April 1997 - 8:24:53 UTC