Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1997 (ΚΥΠΕ) Το κύριο θέμα της ημέρας είναι τα προχθεσινά αιματηρά επεισόδια στη βρετανική Βάση Επισκοπής μεταξύ Ε/Κ και αστυνομικών των Βάσεων και η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας επί του θέματος. Αλλες ειδήσεις που δημοσιεύονται στα πρωτοσέλιδα αναφέρονται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό και την κατάσταση της οικονομίας.

Ο "Αγών" γράφει ότι επικρατεί "πολεμική ατμόσφαιρα" στις Βρετανικές Βάσεις ύστερα από τα προχθεσινά επεισόδια, ενώ εκφράζονται φόβοι γενίκευσης της κρίσης. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης καταδικάζει τα επεισόδια και όσους τα ενθαρρύνουν και τα υποκινούν με την εσφαλμένη και πεπλανημένη εντύπωση ότι αμφισβητούν τα δικαιώματα των Βάσεων.

Η "Αλήθεια" αναφέρεται σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη ότι οι Βάσεις είναι κυρίαρχες, έχουν Νόμους και όσοι εισέρχονται σ' αυτές οφείλουν να τους σέβονται. Γράφει, επίσης, ότι ο Χαν Σουνγκ Τζου αποχώρησε από τη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο λόγω της έλλειψης προοπτικής.

Η "Μάχη" αναφέρεται σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι τα Ηνωμένα Εθνη ουδέποτε ζήτησαν από την πλευρά μας να προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό με βάση τη Δέσμη Ιδεών Γκάλι. Δημοσιεύει, επίσης, δήλωση του Προέδρου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Ανδρέα Πίττα ότι όλοι οι κλάδοι της κυπριακής οικονομίας έχουν χάσει την ανταγωνιστικότητά τους, με πρώτο τον τουρισμό.

Η "Σημερινή" γράφει ότι οι Βρετανοί αναβιώνουν τις μέρες της αποικιοκρατίας μετά τα προχθεσινά αιματηρά επεισόδια στο Τραχώνι. Γράφει, επίσης, ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ζητά να διευκρινιστεί το καθεστώς κάτω από το οποίο θα προσέλθει σε μιαν απευθείας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι εκτιμήσεις Κυπρίων αξιωματούχων και διπλωματών των Ηνωμένων Εθνών είναι διιστάμενες και συγκεχυμένες σχετικά με τη μέχρι σήμερα πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αλλα όλοι οι εμπλεκόμενοι θεωρούν αναπόφευκτη εξέλιξη τη σύγκληση απευθείας διαπραγματεύσεων την περίοδο Ιουνίου - Ιουλίου. Γράφει, επίσης, ότι η διαμαρτυρία κατοίκων του Τραχωνίου για τη σύλληψη των τριών αδελφών Παναρέτου φαίνεται ότι θα προσλάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο διχασμός στο ΔΗΣΥ διευρύνεται, ενώ η διαδικασία ανάδειξης των εκλεκτόρων για το επικείμενο παγκύπριο συνέδριο μετατρέπεται σε "πραγματικό πεδίο μάχης". Αναφέρεται, επίσης στην άφιξη χθες στην Κύπρο του Τούρκου καλλιτέχνη Μουαμέρ Κετέντζογλου, ο οποίος θα συμμετάσχει αύριο στη μεγάλη συναυλία των νέων Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας, που θα γίνει στη Λευκωσία.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται σε ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη στη 2η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη στη Μάλτα ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μόνο εάν γίνει σεβαστή η Διακήρυξη της Βαρκελώνης. Δημοσιεύει, επίσης, δήλωση του Υπουργού Συγκοινωνιών κι Εργων Λεόντιου Ιεροδιακόνου ότι δεν τίθεται προς το παρόν θέμα ιδιωτικοποιήσεων.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι η Κύπρος έχει καταστεί και πάλι μια πρώτης τάξης πηγή χαλκού και άλλων ορυκτών και ότι περισσότερες από 50 αιτήσεις από κυπριακές και ξένες εταιρείες για εξόρυξη μεταλλευμάτων αναμένουν απάντηση. Γράφει, επίσης, ότι η έκθεση της Επιτροπής Εμπορίας για τον τουρισμό είναι έτοιμη και εισηγείται τη λήψη μέτρων για απεξάρτηση της οικονομίας από τον τουρισμό.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 16 April 1997 - 7:24:52 UTC