Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/04/1997 (ΚΥΠΕ) Η κρίση που δημιουργήθηκε στους κόλπους της συγκυβέρνησης με τις δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) για ελλιπή ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η διάσκεψη Τύπου του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Γιαννάκη Μάτση, όπου καταφέρθηκε σε επικρίσεις εναντίον του Προέδρου Κληρίδη, δεσπόζουν στο σημερινό Τύπο.

"Ο Αγών" αναφέρεται σε "διαμετρικά αντίθετες θέσεις Κληρίδη - Μάτση" στο κύριό του θέμα, με αφορμή τη βάση διεξαγωγής των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Στη συνέχεια, παραθέτει τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αποχωρούντος Προέδρου του ΔΗΣΥ, χωρίς άλλα σχόλια. Αναφέρει ότι κρατήθηκε μυστική συνάντηση που, όπως γράφει, είχε ο ΥΦΕΞ της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, και τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη Κρανιδιώτη στη Λευκωσία.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "πολεμική Μάτση κατά του Κληρίδη προκαλεί αντιδράσεις" μιλά για "νέα" επίθεση του Προέδρου του ΔΗΣΥ εναντίον του Προέδρου, που διαβλέπει πλέον μιαν καθαρή πρόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, για μια προμελετημένη πολεμική ώστε να πληγεί η υποψηφιότητα Κληρίδη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές προτίθενται να εφαρμόσουν νέο σχέδιο εθελοντικής αφυπηρέτησης, με στόχο να μειώσει το προσωπικό που τώρα ανέρχεται, μαζί με τους εποχιακούς, στις δύο χιλιάδες.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Κατά μέτωπο επίθεση Μάτση - Κυπριανού εναντίον Κληρίδη", αναφέρει ότι η συγκυβέρνηση μετρά πλέον μέρες και ότι η διάλυσή της είναι θέμα χρόνου, αφού αυτό δεν αποκλείεται να γίνει στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη. Αλλού, η "Μ" γράφει ότι ο πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ, Πέρες ντε Κουεγιάρ, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

"Η Σημερινή" γράφει ότι το ΔΗΚΟ μεθοδεύει την έξοδό του από την κυβέρνηση, αφού οι τελευταίες εξελίξεις, οι έντονες αντιδράσεις του κ. Κυπριανου και η σαφής διαφοροποίηση του από τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο Κυπριακό, επιβεβαιώνουν ότι προετοιμάζει το έδαφος για αποχώρηση από τη συγκυβέρνηση, προσθέτει, σε χρόνο που θα επιλέξει ως καταλληλότερο ο ίδιος. Σε άλλη στήλη, η "Σ" γράφει ότι η Επιτροπή Νομικών της Βουλής απέτυχε και πάλι χθες να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, γιατί το όλο θέμα δεν συζητήθηκε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του γράφει ότι οι επαφές του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, με την ηγεσία του ΔΗΣΥ θα κρίνουν τη συνεργασία των δύο κομμάτων. Ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν έθεσε θέμα διάλυσης της συγκυβέρνησης ενώ δεν έχει γίνει καμιά εισήγηση στο ΔΗΚΟ για αποχώρηση των Υπουργών του, προσθέτει. Ο "Φ" γράφει τρία συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης καλού κλίματος περιλαμβάνονται στο ένα εκ των δύο άτυπων σημειωμάτων του Γκούσταβ Φεϊσέλ. Η αποχή του κυπριακού από διεθνή πολιτικά φόρα, ελεύθερη διακίνηση άνευ διατυπώσεωνκαι διανυκτέρευση αλλοδαπών στα κατεχόμενα.

Η "Χαραυγή" προβάλλει ως κύριο θέμα τη χθεσινοβραδινή κοινή συναυλία Κυπρίων, Ελλαδιτών και Τούρκων μουσικών, στη Λευκωσία, και γράφει ότι οι νέοι γκρέμισαν τα τείχη του μίσους. Παραθέτει την ομιλία του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, στην εκδήλωση όπου τόνισε πως πρέπει να ξεριζώσουμε το σαράκι του εθνικισμού. Αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι θα υπάρξουν συνεχόμενες συνομιλίες μέχρι τη λύση και γράφει ότι ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα είναι Λατινοαμερικανός.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Μail" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αισθάνεται "πλήγωμένος και μειωμένος" λόγο ελλιπούς ενημέρωσης για τις εξελίξεις στον εκ του σύνεγγυς διάλογο. Η "CM" γράφει επίσης ότι οι γεωργοί της επαρχίας Πάφου είναι δυσανασχετημένοι με τα αγρινά τα οποία καταστρέφουν τις καλλιεργημένες φυτείες τους. Παράλληλα, γράφει, εμπειρογνώμονες προσπαθούν να εξεύρουν τρόπους για να κρατήσουν τα αγρινά στα δάση.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι διευρύνεται η φιλονικία στη συγκυβέρνηση, αφού ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχεται επιθέσεις από τους Προέδρους του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Η "CW" γράφει επίσης ότι ομάδα Τ/Κ θα επισκεφθούν αύριο τον Τεκκέ της Λάρνακας για να προσευχηθούν, στο πλαίσιο της τετραήμερης Μουσουλμανικής γιορτής, γνωστής ως Κουρπάν Μπαϊράμ, ενώ στις 27 Απριλίου, ημέρα της Ανάστασης, Ε/Κ εγκλωβισμένοι θα επισκεφθούν το κατεχόμενο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΚΚ/ΑΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 18 April 1997 - 7:24:45 UTC