Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/04/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις και αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και τα άτυπα έγγραφα, οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού για σύγκληση Πανεθνικής, οι δηλώσεις Νίκολας Μπερνς για το Κυπριακό και η επίσκεψη Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές για προσκύνημα στον Τεκκέ, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται στις σημερινές εφημερίδες

"Ο Αγών" γράφει ότι για πρώτη φορά από το 1974 400 Τ/Κ έρχονται σήμερα στις ελεύθερες περιοχές για προσκύνημα στον Τεκκέ Λάρνακας, ενώ το Πάσχα θα μεταβούν στα κατεχόμενα για προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου ότι η κρίση στις σχέσεις του Προέδρου Κληρίδη και του ΔΗΚΟ για τα άτυπα έγγραφα δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε διακοπή της συνεργασίας.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι σύσκεψη στην Αθήνα ζητά μετά από την ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού. Σε άλλη είδησή της προβαλλει δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς ότι ο κυπριακός λαός δεν μπορεί να προσβλέπει στις ΗΠΑ για σωτηρία και ότι πρέπει οι δύο κοινότητες να δημιουργήσουν την πολιτική βούληση και ευελιξία για να συμφωνήσουν μεταξύ. "Τότε ίσως οι ΗΠΑ ωα μπορέσουν να παίξουν ρόλο σ'αυτό", προσθέτει ο κ. Μπερνς.

Η "Επιλογή" κάτω από τον τίτλο "απευθείας συνομιλίες συνιστά η Αθήνα", γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πεισθεί ότι η Ε/κ πλευρά θα πρέπει να ανταποκριθεί θετικά, στην πιθανότητα πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σε απευθείας συνομιλίες. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Αλέξη Γαλανού στην εφημερίδα, με τις οποίες επικρίνει τον Πρόεδρο του κόμματος Σπύρο Κυπριανού για την εμμονή του στην υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

"Η Μάχη", στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, με τίτλο "πολύς θόρυβος για το τίποτε", γράφει ότι τα δύο άτυπα έγγραφα, θα συζητηθούν τη Μεγάλη Τετάρτη στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ τονίζει ότι η συνάντηση Πάγκαλου - Κασουλίδη στην Αθήνα αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αλλο δημοσίευμα γράφει ότι, απεσταλμένοι των ΗΠΑ στην Κύπρο, μελετούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με στόχο την πάταξή του, τόσο στην Κύπρο όσο και στις ΗΠΑ.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα της με τίτλο, "παραμένουν τα σύννεφα", αναφέρε ότι παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν χθες από τον Υπουργό Εξωτερικών, παραμένουν τα σύννεφα στις σχέσεις ΔΗΚΟ και κυβέρνησης" σημειώνοντας ότι μετά το Πάσχα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ξεκαθαρίζει το σκηνικό. Αλλη είδηση γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πρότεινε στην Ε/κ πλευρά, την υπογραφή δύο βασικών κεφαλαίων της Δέσμης Ιδεών Γκάλι για να αποτελέσουν βάση για συζήτηση.

"Ο Φιλελεύθερος", γράφει ότι με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη, πραγματοποιείται στις 25 Μαίου στην Κωνσταντινούπολη συνάντηση 24 επιχειρηματιών από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο και τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι επιταχύνεται "λύση πακέτο" από τις ΗΠΑ ενώ χαρακτηρίζει "κρίσιμη" τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια με τις οποίες επικρίνει την κυβέρνηση Κληρίδη για ασυνέπεια γαιτί όπως αναφέρει ενώ γνώριζε ότι οι Ιδέες Γκάλι θα είναι μέρος της συνολικής διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, για τέσσερα χρόνια δήλωνε ότι έχουν ενταφιασθεί. Αλλού χαρακτηρίζει "εμφύλιο σπαραγμό" την κρίση στο ΔΗΣΥ και γράφει ότι το Προεδρικό δεν παίρνει τα μηνύματα.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικου Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ, μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και γράφει ότι ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απέφυγε να μπει στη συζήτηση κατά πόσον τα λεγόμενα "έγγραφα Ντενκτάς" αποτελούν επίσημα ή ανεπίσημα έγγραφα. Αλολού γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις ανανέωσαν για άλλες πέντε μέρες το διάταγμα κράτησης του Αγγελου Παναρέτου.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 19 April 1997 - 8:24:47 UTC