Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/04/1997 (ΚΥΠΕ) Το άνοιγμα της Αθήνας προς την Αγκυρα σε σχέση με το Κυπριακό, η θέση της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με τις κινήσεις της κυβέρνησης Σημίτη για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το νέο θανατηφόρο δυστύχημα καθώς και η βάπτιση της κόρης του ηρωομάρτυρα, Τάσου Ισαάκ, Αναστασίας από τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Θεόδωρο Πάγκαλο, είναι μερικά από τα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας.

"Ο Αγών" σε κύριο θέμα του γράφει ότι παρά το άνοιγμα της Αθήνας προς την Αγκυρα, το Κυπριακό παραμένει στην κορυφή των θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, εκτιμά η Λευκωσία. Ο "Α" αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος τόνισε ότι "ουδόλως υποβαθμίζεται ή είναι δυνατό να υποβαθμιστεί το Κυπριακό μέσα στα πλαίσια ενός τέτοιου διαλόγου". Σε άλλο θέμα εξάλλου, ο "Α" αναφέρεται σε νέο τροχαίο δυστύχημα στο οποίο ο 19χρονος Νεόφυτος Παναρέτου έχασε τη ζωή του, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες από το προηγούμενο θανατηφόρο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Αντίδραση της Αθήνας στις προκλήσεις του Κυπριανού" γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα, Δημήτρης Ρέππας, αντέδρασε έντονα στα σχόλια Κυπρίων πολιτικών ηγετών σχετικά με την πολιτική προσέγγιση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, ενώ, στην πρόταση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, για σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης, άφησε την μπάλα στην κυπριακή κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα εξάλλου, η "Α" γράφει ότι τα εκλογικά επιτελεία εκτιμούν ότι τα δεδομένα, εν όψει των ενδοκομματικών εκλογών της 8ης Ιουνίου, γίνονται ευνοϊκότερα για τον Νίκο Αναστασιάδη.

"Η Μάχη", επικαλούμενη έγκυρες διπλωματικές πηγές, γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν ήδη αποφασίσει ότι οι απευθείας διαπραγματεύσεις Κληρίδη - Ντενκτάς θα πραγματοποιηθούν στα μέσα ή τέλος Ιουνίου στη Νέα Υόρκη ή τη Γενεύη, και ότι για τον τόπο της συνάντησης έχει ήδη δεσμευτεί ο κατοχικός ηγέτης. Σε άλλο θέμα η "Μ" γράφει ότι την Δευτέρα του Πάσχα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα βαπτίσει την κόρη του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ, Αναστασία.

"Η Σημερινή" γράφει ότι ο Ντενκτάς τα θέλει όλα δικά του, και αυτό συνάγεται από τη μέχρι τώρα στάση του στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες. Αναφέρεται επίσης, σε αποδοχή του Ντενκτάς των δύο πρώτων κεφαλαίων της Δέσμης Ιδεών Γκάλι και δύο παραγράφων του ψηφίσματος 750 για να συζητηθούν στην διαδικασία των συνομιλιών, ενώ επιφυλάσσεται για τα θέματα της κυριαρχίας και της πολιτικής ισότητας. Σε άλλη είδηση η "Σ" γράφει ότι αύριο ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, θα θέσει το αίτημα για τη σύγκληση Πανεθνικής Διάσκεψης.

"Ο Φιλελεύθερος", κάτω από τον τίτλο, "Η Λευκωσία συμπλέει πλήρως με την Αθήνα", γράφει ότι, η κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί πλήρως με τις κινήσεις της κυβέρνησης Σημίτη, για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και ότι η προοπτική σύστασης επιτροπής εμπειρογνωμόνων δεν θέτει σε δεύτερη μοίρα το Κυπριακό. Σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρεται στις ανησυχίες του ΠΑΣΥΞΕ, για τη χαμηλή πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων, κατά τη φετεινή χρονιά, σε σύγκριση με την περσινή.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα της, κάτω από τον τίτλο, "Ξεσκεπάζεται ο λαϊκισμός", γράφει για λαϊκισμό των κυβερνώντων, ο οποίος ξεσκεπάστηκε, σε ότι αφορά το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου, για τις Ιδέες Γκάλι, τα ζητήματα του μορατόριουμ και του δόγματος του συναποφασίζουμε. Αλλο δημοσίευμα αναφέρεται στην πασχαλινή εκστρατεία του "Αστρα", με τίτλο "Το κερί της Αγάπης - Αξιοπρέπεια στην τρίτη ηλικία", με στόχο την συλλογή χρημάτων για τα άτομα της τρίτης ηλικίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail", αναφέρεται σε δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι, οι επισκέψεις Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές για προσκύνημα και Ε/Κ στα κατεχόμενα αντίστοιχα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις καλής θέλησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, και πιθανό να βοηθήσουν τις προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού. Αλλη είδηση αναφέρεται στα δύο τροχαία θανατηφόρα δυστυχήματα, που συνέβησαν στη Λευκωσία μέσα σε δύο μέρες.

(ΚΥΠΕ/ΑΖΚ/ΡΜ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 22 April 1997 - 7:26:18 UTC