Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-04-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,23/04/1997 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή των υπερπτήσεων ελληνικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Κύπρου και οι αντιδράσεις των πολιτικών αρχηγών αλλά και των ξένων γύρω από αυτή, η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και οι εξελίξεις στο ΔΗΣΥ είναι τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Ολες οι εφημερίδες προβάλλουν πρωτοσέλιδα και τη χθεσινοβραδινή νίκη του Ολυμπιακού επί της Ολύμπια Λιουμπλιάνα με αποτέλεσμα την πρόκριση της ελληνικής ομάδας στον τελικό του "Φάιναλ Φορ".

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Αναστέλλονται οι Υπερπτήσεις" γράφει ότι θυσία στο βωμό της δημιουργίας καλού κλίματος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, γίνονται οι στρατιωτικές ασκήσεις "Τοξότης" και "Βεργίνα", αφού θα πραγματοποιηθούν χωρίς τη συμμετοχή ελληνικών αεροπλάνων. Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, θα ζητήσει σήμερα συγκεκριμένες εξηγήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και τις προϋποθέσεις έναρξης ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Μονομερές Μορατόριουμ" γράφει ότι η σχετική ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς, για αναστολή των υπερπτήσεων ελληνικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Κύπρου έχει ικανοποιήσει το αίτημα που υπέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση πριν από τρεις μήνες, με στόχο τη δημιουργία κατάλληλου κλίματος στην περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Γράφει ακόμη ότι ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τη θέση του ΓΓ του ΔΗΣΥ, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι υποψήφιος του ενός ή του άλλου υποψηφίου προέδρου του κόμματος, γεγονός που ερμηνεύεται ως ενίσχυση της υποψηφιότητας Αναστασιάδη και αποδυνάμωση της υποψιότητας Συλλούρη.

"Η Μάχη" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Μονομερής Δέσμευση" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σύμφωνα με τις οποίες, βάσει των δεδομένων η κυβέρνηση έκρινε ότι έπρεπε να πάρει την απόφαση για την αναστολή των υπερπτήσεων, για μια καλόπιστη χειρονομία. Ακόμη αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εκπροσώπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, ότι η αλλαγή στις στρατιωτικές ασκήσεις Κύπρου και Ελλάδας αποτελεί θετικό βήμα, ενώ ερωτηθείς εάν και η Τ/κ πλευρά αναμένεται να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα είπε ότι θα ήταν καλό οι Τ/Κ να ανταποκριθούν με τον ίδιο τρόπο.

"Η Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "'Ψαλίδισαν' το Δόγμα" γράφει ότι, ενώ η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει εξωτερική παρέμβαση για την ματαίωση των υπερπτήσεων, έγκυροι κύκλοι αναφέρουν ότι ξένοι διπλωμάτες τονίζουν ότι, εάν Ελλάδα και Κύπρος δεν ακολουθήσουν τη λογική των αμοιβαίων υποχωρήσεων, και εάν το Κυπριακό δεν λυθεί, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα καταστεί αδύνατη. Γράφει ακόμη ότι ένα υγιέστατο κοριτσάκι γεννήθηκε πρόσφατα στη Λευκωσία με την επαναστατική μέθοδο της εξωσωματικής μικρογονιμοποίησης σε άτομα με πλήρη αζωοσπερμία.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Λεπτές Ισορροπίες σήμερα στο Εθνικό" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εμφανίζεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου το περίπλοκο τοπίο που έχει δημιουργηθεί στο Κυπριακό, και το οποίο έχει επιπτώσεις στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Γράφει ακόμη ότι ελληνοτουρκικά και Κυπριακό συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, και του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για εξωτερικές υποθέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

Η "Χαραυγή", με κύριο τίτλο "Να ξεκαθαρίσει τη θέση του", αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τόνισε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος Κληρίδης θα πρέπει να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του τόπου για τα πραγματικά σημεία των εξελίξεων. Γράφει ακόμη ότι σε κλίμα ένταση θα διεξαχθεί η σημερινή συνεδρία του Εθνικού, αφού η πολιτική ηγεσία στο σύνολό της ασκεί έντονη κριτική στον Πρόεδρο Κληρίδη για τη μή έγκαιρη και πλήρη ενημέρωσή της.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται επίσης στη χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι το ένα σκέλος της άσκησης "Βεργίνα" που αφορά την αναχαίτιση εχθρικών αεροσκαφών μπορεί να διεξαχθεί και εκτός του κυπριακού εναέριου χώρου. Γράφει ακόμη ότι Ε/Κ και Τ/Κ γυναίκες που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν τη σύσταση ενός "Cyprus Link" σε μια κοινή προσπάθεια με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης στην Κύπρο.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι παρά τις δηλώσεις των ξενοδόχων, ο αρμόδιος για τον Τουρισμό Υπουργός, Κυριάκος Χριστοφή επιμένει ότι υπάρχει υψηλή πληρότητα στα ξενοδοχεία σε Αγία Νάπα, Πάφο και Παραλίμνι. Αναφέρεται ακόμη σε δηλώσεις του Διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών Ερευνών, Τάκη Κανάρη, σύμφωνα με τις οποίες απλά "ικανοποιητική" και όχι υπερβολική, είναι η ρευστότητα των εμπορικών τραπεζών αυτή την περίοδο, ενώ η μειωμένη ζήτηση γι'αυτήν, οφείλεται στη μειωμένη γενικά οικονομική δραστηριότητα και όχι σε "ψηλά" επιτόκια.

(ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 23 April 1997 - 7:24:40 UTC