Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι απευθείας συνομιλίες στη Νέα Υόρκη, που αρχίζουν την ερχόμενη Τετάρτη 9 Ιουλίου και οι προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας πάνω στο θέμα, οι διεργασίες και δηλώσεις των κομμάτων για τις προεδρικές εκλογές του 1998, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών από τα κατεχόμενα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

"Ο Αγών" επικαλούμενος απόρρητο έγγραφο, αναφέρεται σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στα κατεχόμενα από υπεράκτιες εταιρίες, που είναι εγγεγραμμένες στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλη είδηση, προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της ΝΕΔΗΣΥ, Γιάννου Ιωάννου ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού, εάν τελικά ο Γλαύκος Κληρίδης δεν επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι σε αναμονή βρίσκεται το ΔΗΚΟ σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές μέχρι να ολοκληρωθούν ο πρώτος και ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών, και να οριστικοποιηθεί η συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλού, αναφέρεται στις δηλώσεις Ντεμιρέλ, Ετσεβίτ και Κλάους Κίνκελ και γράφει ότι ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η εκτίμηση ότι δεν πρέπει να αναμένεται κάτι εντυπωσιακό από τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών.

"Η Μάχη" γράφει ότι έριδες και τριγμούς προκάλεσε στους Ενωμένους Δημοκράτες η ένταξη του κόμματος στο λαϊκό μέτωπο, αφού, όπως υποστηρίζει, οι μεθοδεύσεις του ΑΚΕΛ και οι όροι που έθεσε ο Γιώργος Βασιλείου αναγκάζουν τα προερχόμενα, κυρίως από το ΑΔΗΣΟΚ, στελέχη να αντιδράσουν. Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε νέο εμπρησμό αυτοκινήτου χθες τα ξημερώματα στην επαρχία Λεμεσού.

"Τα Νέα" προβάλλουν συνέντευξη του υποψήφιου της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές, Μάριου Ηλιάδη, στην οποία υπογραμμίζει ότι δεν αρκεί να αλλάξει η κυβέρνηση αλλά πρέπει να υπάρχει η ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία. Σε άλλη είδηση, γράφουν ότι μικραίνει η απόσταση Ελλάδας - Κύπρου και αναφέρονται σε σαφείς διαβεβαιώσεις του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, για ενίσχυση της αεροπορικής κάλυψης της Κύπρου.

"Η Σημερινή" αναφέρεται σε διακίνηση εγκληματικών στοιχείων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και για διακίνηση τεράστιων ποσότητων ναρκωτικών, μέσω των βρετανικών βάσεων. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Γιαννάκη Κασουλίδη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, με τις οποίες καλεί την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της σε περίπτωση αποτυχίας των απευθείας συνομιλιών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ξεκαθάρισε στον ΔΗΣΥ οτι θα ανοίξει τα χαρτιά του για τις προεδρικές εκλογές μετά το Σεπτέμβρη, θέση, όπως σημειώνει η εφημερίδα, που θεωρήθηκε απάντηση στις πιέσεις που ασκεί το ΔΗΚΟ να ξεκαθαρίσουν το συντομότερο τα πράγματα σχετικά με τον υποψήφιο. Αλλού, αναφέρεται σε σοβαρούς προβληματισμούς της κυβέρνησης για την πορεία των φιλελευθεροποιήσεων των αερομεταφορών στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

Η "Χαραυγή" προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, με τις οποίες επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση κατηγορώντας τους ότι οδηγούν τον τόπο από το κακό στο χειρότερο, ενώ τονίζει την ανάγκη να ενταθεί η πάλη για αλλαγή. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται σε νέες ιταμές απειλές του Πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετσεβίτ, σύμφωνα με τις οποίες, σε περίπτωση που τεθεί θέμα ένταξης Κύπρου στην ΕΕ θα συζητηθεί η αυτόνομη σύνδεση του ψευδοκράτους με την Τουρκία.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πολιτικών αρχηγών στη Νέα Υόρκη θα φθάσει τις 25.000 λίρες Κύπρου. Σε άλλη είδηση, αναφέρεται στο κλείσιμο παράνομων νυκτερινών κέντρων από την Αστυνομία και στην σύλληψη 15 προσώπων που πιάστηκαν επ' αυτοφώρω να παίζουν παράνομα ιπποδρομιακά και σκυλλοδρομιακά στοιχήματα. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ/)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Sunday, 6 July 1997 - 8:24:41 UTC