Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη κατά την αναχώρησή του χθες για τις ΗΠΑ για τις απευθείας συνομιλίες, καθώς και η δήλωσή του ότι θα ψηφίσει Σπύρο Κυπριανού εάν δεν υποβάλει ο ίδιος υποψηφιότητα, καθώς και η επίσκεψη 43 Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές όπου επισκέφθηκαν τα σπίτια τους στις Τ/κ συνοικίες, είναι τα κύρια θέματα της πρωϊνής ειδησεογραφίας.

Ο "Αγών" γράφει στο κύριο θέμα του "ο Χόλμπρουκ θα ζητήσει από Κληρίδη - Ντενκτάς να διατηρηθεί ζωντανή η διαδικασία των συνομιλιών" με στόχο να παρασχεθεί ο απαραίτητος χρόνος στις ΗΠΑ να αναπτύξουν την πρωτοβουλία τους στο Κυπριακό. Εξάλλου στις συνομιλίες ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα αφεθούν να παραμείνουν για αρκετές ώρες μαζί για να ανταλλάξουν ελεύθερα απόψεις και ιδέες. Σε άλλη είδηση, ο "Α" γράφει ότι 43 Τ/Κ της Λάρνακας, της Μεννόγιας και των Πάνω Λευκάρων επισκέφθηκαν χθες τα σπίτια τους στις ελεύθερες περιοχές.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Εξετάσεις για την Ευρωπαϊκή Ενωση δίνει η ελληνική πλευρά στην Αμίνια" γράφει ότι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι ο αντικειμενικός στόχος των απευθείας συνομιλιών για την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, και είναι αποφασισμένη να εργαστεί γι'αυτό το στόχο, όμως αν δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα θα πρέπει οι ευθύνες να βαρύνουν την τουρκική πλευρά και όχι την ελληνική. Αλλού γράφει ότι η ΝΕΔΗΣΥ είναι έτοιμη για επανεκλογή του Προέδρου Κληρίδη ενώ πρωταρχικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την προώθηση του Κυπριακού.

Το "Θάρρος" προβάλλει τις δηλώσεις Κληρίδη κατά την αναχώρησή του χθες για τη Νέα Υόρκη όπου είπε ότι "πάμε με καλή θέληση στις συνομιλίες", παρά τις προσπάθειες της Αγκυρας να υπονομεύσει τις συνομιλίες. Σε άλλη είδηση προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι είναι έτοιμος να ψηφίσει Σπύρο Κυπριανού στις προεδρικές εκλογές αν ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

Η "Σημερινή" γράφει ότι η εκτίμηση της πολιτικής μας ηγεσίας η οποία αναχώρησε χθες για τη Νέα Υόρκη, είναι ότι παρά την καλή θέληση της δικής μας πλευράς, αν δεν αλλάξει η τουρκική πλευρά την αδιάλλακτη στάση της, δεν υπάρχει καμμιά αισιοδοξία για τις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Τετάρτη ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος θα αποφασίσει πάνω στο πολυσυζητημένο νομοσχέδιο Περί Απόδειξης που ετοίμασε η Γενική Εισαγγελία, ενώ η Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Λευκωσίας έχει ήδη εκφράσει την έντονη διαφωνία της προς το νομοσχέδιο.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ο Γκούσταβ Φεϊσέλ, χαρακτήρισε "απίθανο" το ενδεχόμενο επίτευξης λύσης πριν από τις προεδρικές εκλογές, πως τα Ηνωμένα Εθνη έχουν επεξεργαστεί δυο υπαλλακτικά σχέδια για την επίτευξη προόδου και πως τα Ηνωμένα Εθνη θα επιδιώξουν μια συμφωνία κορυφής, ή σύγκλιση σε μια ή δυο πτυχές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έντομο "έποικος" από την Τουρκία κατατρώει τα εσπεριδοειδή στην Κύπρο, φέρνοντας τους καλλιεργητές μπροστά σε ένα νεοφανές πρόβλημα.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Απαισιοδοξία για τις συνομιλίες" αναφέρεται σε δηλώσεις των αρχηγών των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων στο ΚΥΠΕ λίγες ώρες πριν από τη μετάβασή τους στη Νέα Υόρκη, με τις οποίες παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όσον αφορά στις προοπτικές των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι ενώ η υποψηφιότητα του Προέδρου Κληρίδη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές θεωρείται από στενούς συνεργάτες του ως βέβαιη, ο ίδιος προέβη χθες σε μια κίνηση κατευνασμού του Σπύρου Κυπριανού, δηλώνοντας πως αν δεν είναι ο ίδιος υποψήφιος, θα ψηφίσει Κυπριανού.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΓ/ΓΠ)
(Α.Χ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 7 July 1997 - 7:24:40 UTC