Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/07/1997 (ΚΥΠΕ) Η επίδοση εγγράφου από τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ στις απευθείας συνομιλίες και η αρνητική συμπεριφορά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι το θέμα που δεσπόζει στο σημερινό κυπριακό πρωϊνό Τύπο.

Ο "Αγών" γράφει ότι υπάρχει κίνδυνος ναυαγίου των απευθείας συνομιλιών αφού ο Ντενκτάς απορρίπτει τα πάντα και ζητά δημόσια διαμοιρασμό της εξουσίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Λευκωσία, μιλά για "νέο φιάσκο". Σε άλλη είδηση γράφει ότι ενώ οι διαδικασίες στο χώρο του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ για την προώθηση και έγκριση της τριμερούς συμφωνίας προχωρούν κανονικά και στο επίπεδο της βάσης, ο Μάριος Ηλιάδης έχει ήδη έτοιμες τις αντιπροτάσεις του, μετά τις διαφορές που προέκυψαν με τους Ενωμένους Δημοκράτες.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ έδωσε χθες σχέδιο κοινής δήλωσης στους Κληρίδη - Ντενκτάς, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για εξασέλιδο έγγραφο καταγραφής της πρόθεσής τους να εργαστούν εποικοδομητικά, αλλά και συμφωνίας επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί στις συνομιλίες, τόσο σε αυτό το γύρο, όσο και σε εκείνο που θα γίνει στη Γενεύη. Αλλού γράφει ότι ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ έκανε επίσημα γνωστό προς τις δυο πλευρές ότι ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών θα γίνει σε προάστιο της Γενεύης από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Ετοιμος να τα βροντήξει ο Ντενκτάς", αναφέρεται σε πληροφορίες που διοχέτευσε ο ίδιος ο Τ/Κ ηγέτης, σύμφωνα με τις οποίες τα Ηνωμένα Εθνη απέφυγαν να δώσουν στους δυο συνομιλητές έγγραφο για τις ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ δεν πρόκειται να παρουσιαστεί τέτοιο έγγραφο, ούτε κατά τις επόμενες συναντήσεις Κληρίδη - Ντενκτάς. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή ένοπλη ληστεία στη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Πάφου και γράφει ότι ύστερα από μαρτυρία νεαρού οικοδόμου, συνελήφθη ο Χριστάκης Ευαγγέλου, άλλως Κκέλης, οδηγός ταξί.

Η "Σημερινή" γράφει ότι χθες ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ επέδωσε στις δυο πλευρές έγγραφο επί της ουσίας του Κυπριακού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, δίνει ένα περίγραμμα λύσης του Κυπριακού που φαίνεται να προσομοιάζει προς τα 23 σημεία της δέσμης ιδεών Γκάλι και του άτυπου εγγράφου Φεϊσέλ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ύστερα από προσπάθειες της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ, φαίνεται να βαίνουν προς εκτόνωση οι σχέσεις μεταξύ κυβερνητικών γιατρών και ΠΑΣΥΔΥ, αφού συμφωνήθηκε χθες να αρχίσει διάλογος με τον κλάδο των γιατρών, για την υποβολή αντιαιτημάτων προς την κυβέρνηση.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Κείμενο συντάγματος ετοίμασαν τα Ηνωμένα Εθνη", αναφέρεται σε πληροφορίες της εφημερίδας σύμφωνα με τις οποίες τα Ηνωμένα Εθνη φέρονται να έχουν ετοιμάσει ολοκληρωμένο κείμενο συντάγματος για την ομόσπονδη Κύπρο, το οποίο προτίθενται να παρουσιάσουν σταδιακά στις δυο πλευρές, κατά τη διάρκεια των συνομιλών. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ επέδωσε στους Κληρίδη και Ντενκτάς πεντασέλιδο έγγραφο που επικεντρώνεται σε συνταγματικά θέματα. Αλλού γράφει ότι οι Τράπεζες και η ΕΤΥΚ φαίνεται να μοίρασαν τη διαφορά τους στις μισθολογικές διεκδικήσεις και "ανοίγεται έτσι η πόρτα" για ετοιμασία και υποβολή συμβιβαστικής φόρμουλας προς αποτροπή απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της, υπό τη σκιά φημολογούμενων απειλών του Ντενκτάς ότι θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες, αν τα Ηνωμένα Εθνη καταθέσουν έγγραφο - πλαίσιο για λύση, ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ είχε ξεχωριστές επαφές με Κληρίδη και Ντενκτάς. Αναφέρει ότι ο Κόρντοβεζ φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σοβαρά στο έργο που του έχει ανατεθεί από το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, για πρόοδο στο Κυπριακό. Αναφέρει επίσης ότι ο Κόρντοβεζ επέδωσε γραπτό έγγραφο στα δύο μέρη. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις Χριστόφια στη Νέα Υόρκη, με τις οποίες χαρακτηρίζεται ως θετικό γεγονός η διακήρυξη αρχών Ελλάδας και Τουρκίας και ως ασυνέπεια το να κατηγορούμε την Ελλάδα ότι αγνοεί το Κυπριακό.

Η αγγλόγωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και στις μέχρι τώρα δηλώσεις Κληρίδη και Ντενκτάς και στη συσκότιση δηλώσεων που έχουν υποβάλει τα Ηνωμένα Εθνη, η οποία σύμφωνα με την εφημερίδα τηρείται ικανοποιητικά. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα χθες την πρόσληψη 250 νέων αστυνομικών, ύστερα από έγκριση εκ μέρους του Υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Κόσιη, προτάσεων του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ για το θέμα, ενώ απέρριψε πρόταση για αύξηση του κυβισμού αφορολογήτων αυτοκινήτων τα οποία δικαιούνται ο Αρχιεπίσκοπος και οι πέντε Μητροπολίτες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη παρουσίασαν χθες κατά τις συνομιλίες, ιδέες για λύση σε βασικές πτυχές του Κυπριακού, ενώ ο Ντενκτάς αντιτίθεται στην υποβολή εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, εγγράφου εισηγήσεων. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να άρει το βέτο της στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, παρά την πολύ σοβαρή δέσμευση Ελλάδας και Τουρκίας, για αναζήτηση ειρηνικών λύσεων στα μεταξύ τους προβλήματα.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 11 July 1997 - 8:24:42 UTC