Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ) Κύριο θέμα των εφημερίδων σήμερα είναι οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό που έγιναν στο Τράουτμπεκ και οι σχετικές δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων, κατά την επιστροφή τους στην Κύπρο. Αλλα θέματα αφορούν δημοσκόπηση που φέρει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη πρώτο με διαφορά στις προεδρικές εκλογές, την πιθανή επίσκεψη του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Ντιέγκο Κόρντοβεζ στην Κύπρο, καθώς και διάφορα εσωτερικά θέματα.

Ο "Αγών" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και η πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζουν με πολλές επιφυλάξεις το δεύτερο αναθεωρημένο έγγραφο Κόρντοβεζ και από την προκαταρκτική συζήτησή του διαφαίνεται καθαρά ότι θα επιδιωχθεί έμμεσα η απόρριψή του με τις διευκρινίσεις και τις αλλαγές που θα εισηγηθεί ο Πρόεδρος Κληρίδης. Γράφει, επίσης, ότι δημοσκόπηση του ΑΝΤΕΝΝΑ φέρει τον Πρόεδρο Κληρίδη να παίρνει 48% στις προεδρικές εκλογές, αν στο δεύτερο γύρο ανθυποψήφιός του είναι ο Μάριος Ηλιάδης.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιδιώξουν λύση του Κυπριακού μέσα στο 1998, αφού σ' αυτό στοχεύει η νέα μεθοδολογία και η νέα διαδικασία που έχουν σχεδιάσει κι αυτό βρίσκει σύμφωνη την Ε/κ πλευρά, η οποία δεν επιθυμεί επ' αόριστον συνομιλίες. Γράφει, επίσης, ότι οι 80 τηλεφωνητές στη δημόσια υπηρεσία προειδοποιούν με απεργιακά μέτρα, προκειμένου να επιτύχουν μισθολογική αναβάθμιση και πρόσληψη προσωπικού.

Το "Θάρρος" γράφει ότι ενώ το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις 24 Ιουλίου για να εξετάσει το έγγραφο και τις συνομιλίες στο Τράουτμπεκ, οι πολιτικοί αρχηγοί πήραν σαφή θέση επί του θέματος, παρουσιαζόμενοι πολύ επιφυλακτικοί. Γράφει ότι ο 25χρονος Ανδρέας Βασίλη Αβραάμ, ο οποίος είχε τραυματιστεί κρίσιμα σε δυστύχημα την Πέμπτη, στο δρόμο Καλού Χωριού - Λάρνακας, υπέκυψε στο μοιραίο.

Η "Σημερινή" γράφει ότι από σήμερα αρχίζουν έντονες παρασκηνιακές και μη διαβουλεύσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθεί κοντά στη Γενεύη από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου. Γράφει, επίσης, ότι το κράτος χάνει κάθε χρόνο εκατομμύρια λίρες, λόγω αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στην εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι η αμερικανική κυβέρνηση τήρησε εμφανείς αποστάσεις από τις συνομιλίες του Τράουτμπεκ και φαίνεται να ακολουθεί την ίδια τακτική με το Βοσνιακό, όπου άφησαν την ομάδα επαφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Ρωσία να φέρουν τη διαπραγμάτευση σε προχωρημένο στάδιο και παρενέβηκαν μόλις οι άλλοι μεσολαβητές άρχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Γράφει, επίσης, ότι χθες το βράδυ βρέθηκε σε κατάσταση αποσύνθεσης σε διαμέρισμα στην Πάφο το πτώμα του 60χρονου Βρετανού Εντουαρντ Ντέιβιντ Σμιθ.

Η "Χαραυγή" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανέλαβαν δέσμευση για προσέλευση στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών και συμφωνήθηκε όπως οι δύο πλευρές υποβάλουν ξεχωριστά μέχρι τις 31.12.1997 προσχέδια συντάγματος και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα συζητήσουν τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο Ντιέγκο Κόρντοβεζ προτίθεται να επισκεφθεί την Κύπρο το Σεπτέμβριο.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Monday, 14 July 1997 - 6:24:38 UTC