Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-15

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, περί νέας προσέγγισης και μεθοδολογίας στο Κυπριακό, απόσπασμα από συνέντευξη που έδωσε ο Ρίτσαρτ Χόλμπρουκ σε μικρή ομάδα δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, οι δηλώσεις Αναστασιάδη για τις συνομιλίες στο Τράουτμπεκ και οι διεργασίες για τις Προεδρικές εκλογές στο χώρο της αντιπολίτευσης, είναι τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνουν όλες οι εφημερίδες και στη θλιβερή επέτειο του εγκληματικού πραξικοπήματος το 1974.

"Ο Αγών", αναφέρεται στις δηλώσεις Κόρντοβεζ και σημειώνει ότι η Γενεύη, όπου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών, θα είναι "κρίσιμη καμπή", για την επίλυση του Κυπριακού. Αναφέρει ότι οι δύο πλευρές θα υποβάλουν πολλά κείμενα και όχι μόνο προσχέδιο συντάγματος, σύμφωνα με δήλωση του ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη. Γράφει ακόμα, ότι η αστυνομία βρίσκεται πολύ κοντά στην εξιχνίαση της ένοπλης ληστείας στην Πάφο στην οποία κλάπηκε ποσό 12 χιλιάδων λιρών.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Νέα μεθοδολογία ο στόχος των ΗΕ τώρα και έμφαση στην ουσία το 1998", προβάλλει τόσο τις χθεσινές δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, όσο και τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Γιαννάκη Κασουλίδη, σύμφωνα με τις οποίες, θα καταρτιστούν επιτροπές εμπειρογνωμόνων ώστε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, να παρουσιαστούν νομικά έγγραφα και για τις άλλες πτυχές. Υποστηρίζει επίσης, ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αποτελούν "τροχοπέδη" για την αντιπολίτευση ως προς την οριστική υποστήριξη του Μάριου Ηλιάδη.

"Η Μάχη" αναφέρεται στις δηλώσεις Κόρντοβεζ και γράφει ότι "καθοριστικός ο β' γύρος" που θα γίνει στην Ελβετία στις 11 Αυγούστου. Αλλού αναφέρεται σε κόντρα μεταξύ του βουλευτή Πάφου του ΔΗΚΟ, Νίκου Πιττοκοπίτη και του δημάρχου της πόλης Φειδία Σαρίκα.

"Η Σημερινή" στο βασικό της θέμα που έχει τίτλο "ΟΗΕ: Νέα προσέγγιση και μεθοδολογία", αναφέρεται στα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών στο Τράουτμπεκ όπως τα παρουσίασε ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στη χθεσινή διάσκεψη Τύπου. Σημειώνει ότι πληροφορίες φέρουν τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ, να παραμένει στη θέση αυτή, μέχρι τον Οκτώβριο. Αλλού γράφει ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες, ζητούν διευκρινίσεις από το Μάριο Ηλιάδη.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Συγχώνευση ενταξιακών με διακοινοτικές ΟΗΕ", δημοσιεύει εκτενές απόσπασμα από συνέντευξη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε ομάδα Ε/Κ και Ελλαδιτών δημοσιογράφων, στην οποία ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος, χαρακτηρίζει "μεγάλο λάθος" το διαχωρισμό των δύο και προσθέτει ότι θα ενθαρρύνει σχετικά την ΕΕ. Ο κ. Χόλμπρουκ αποκαλύπτει ότι με τη θέση αυτή συμφωνεί και ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Ομοιότητες μεταξύ Κυπριακού και Βοσνιακού βλέπει, στην κυριαρχία, το είδος της κεντρικής κυβέρνησης και της διζωνικής δομής. Η εφημερίδα γράφει επίσης, ότι στον "αέρα" η συμφωνία για τα κρατικά ινστιτούτα.

Η "Χαραυγή" ασχολείται πρωτοσέλιδα με τη θλιβερή - εγκληματική επέτειο του πραξικοπήματος και προβάλλει τη σχετική διακήρυξη του ΑΚΕΛ υπό τον τίτλο: "ΑΚΕΛ: Χούντα, ΕΟΚΑ Β' και Γρίβας οδήγησαν στην καταστροφή". Αλλού γράφει, ότι επεκράτησε πνεύμα κατανόησης. στη χθεσινή συνάντηση του κατ'αρχήν υποψηφίου της αντιπολίτευσης, Μάριου Ηλιάδη και των Ενωμένων Δημοκρατών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει στο κύριο της θέμα, τη δήλωση Κόρντοβεζ ότι το χάσμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων στις συνομιλίες του Τράουμπεκ παρέμεινε "τεράστιο", προσθέτοντας την πεποίθηση του συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι υπάρχει θέληση (από τις δύο κοινότητες) για πρόοδο. Αναφέρεται στη δήλωση, χθες, του Μάριου Ηλιάδη ότι θα ληφθούν σύντομα οι αποφάσεις για το μανιφέστο του ενόψει των προεδρικών εκλογών.

(ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 15 July 1997 - 8:24:40 UTC