Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/07/1997 (ΚΥΠΕ) Ο απόηχος των συνομιλιών του Τράουτμπεκ, οι διαφορές στις εκτιμήσεις των πολιτικών ηγετών γύρω από αυτές και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμπερίληψη της Κύπρου στο πρώτο κύμα διεύρυνσης, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό πρωϊνό Τύπο.

Ο "Αγών" στο κύριο θέμα του αναφέρεται σε απειλές του Σπύρου Κυπριανού ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν υπογραφεί έγγραφο είτε των Ηνωμένων Εθνών, είτε των ΗΠΑ, στο οποίο θα περιέχονται πρόνοιες των Ιδεών Γκάλι, είτε πρόνοιες που το κόμμα του θα απορρίπτει. Σε άλλο σημείο γράφει ότι συναντώνται αύριο Πέμπτη οι Γλαύκος Κληρίδης και Σπύρος Κυπριανού για μια γενική εκτίμηση των αποτελεσμάτων των απευθείας συνομιλιών και των εξελίξεων που έχουν τροχιοδρομηθεί και ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα εκφράσει τις θέσεις του όσον αφορά στις προϋποθέσεις που η πλευρά μας πρέπει να εξασφαλίσει, πριν πάει στη Γενεύη.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, τα Ηνωμένα Εθνη είναι αποφασισμένα να υπάρξει κάποια συμφωνία στο Μοντρέ, που να διατηρεί ζωντανή τη διαδικασία στη συνέχεια και γι' αυτό πιθανό να αφαιρέσουν την αναφορά στο θέμα της κυριαρχίας από το έγγραφο Κόρντοβεζ στο Μοντρέ, στα πλαίσια διαμόρφωσης ενός τρίτου εγγράφου που θα ετοιμαστεί εκεί. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι επιβεβαιώθηκε χθες και θα επισημοποιηθεί σήμερα με ανακοίνωση του Ζακ Σαντέρ στο Ευρωκοινοβούλιο, η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου και άλλων πέντε χωρών.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προτείνει έξι χώρες για ενταξιακές συνομιλίες κατά την πρώτη φάση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος και ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ παρεμβαίνει για να φρενάρει τη διαδικασία ένταξης για την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο Γάλλος Πρέσβης στην Κύπρο Ενρί Ζακολέν, προκάλεσε και πάλι, τιμώντας με την παρουσία του γιορταστική εκδήλωση για την εθνική ημέρα της Γαλλίας στα κατεχόμενα, ενώ αναμένονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, αντιδράσεις από την κυβέρνηση.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Ευρωπαϊκό βέτο στην Τουρκία", αναφέρεται στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιλάβει την Κύπρο στο πρώτο κύμα διεύρυνσής της και στην άρνησή της να πράξει το ίδιο και για την Τουρκία, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες της Αγκυρας, που επεδίωκε την ταυτόχρονη ένταξή της με την Κύπρο. Σε άλλο σημείο αναφέρεται σε συνέντευξη του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε Ελλαδίτες και Ελληνοκυπρίους δημοσιογράφους, στην οποία ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες του Βοσνιακού με το Κυπριακό, όπως το θέμα της κυριαρχίας, ο διζωνικός χαρακτήρας κ.ά.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του, γράφει ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό επιταχύνονται και μετατοπίζονται προς την Ευρώπη γιατί οι πρωτοβουλίες επίλυσής του θα συναρτηθούν αμεσότερα προς τις ενταξιακές διαδικασίες. Σε άλλο θέμα, ο "Φ", σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, αναφέρει ότι εσωτερική έκθεση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών εισηγείται τη διάλυση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων επικαλούμενη το οικονομικό κόστος και την παρατεταμένη στασιμότητα στο θέμα.

Η "Χαραυγή" προβάλλει ομιλία του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια κατά την ειδική συνεδρία της Βουλής με την ευκαιρία της καταδίκης των μαύρων επετείων, στην οποία ο κ. Χριστόφιας καταδίκασε το πραξικόπημα, ενώ χαρακτήρισε τις ιδέες Κόρντοβεζ σαν "ξαναβρασμένο φαγητό". Σε άλλο θέμα, η "Χ" γράφει ότι ο προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναμένεται να ασκήσει πίεσεις σε χώρες της ΕΕ σε μια προσπάθεια κατευνασμού της Τουρκίας και του Ντενκτάς που αντιδρούν στην τελευταία εισήγηση της ΕΕ για την Κύπρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα της, γράφει ότι η Αγκυρα απειλεί με ενοποίηση των κατεχομένων στην Τουρκία αν η ΕΕ προχωρήσει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, δεδομένου του γεγονότος ότι η Κομισιόν αποφάσισε χθες να καλέσει την Κύπρο να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο διεύρυνσης της ΕΕ προς την ανατολική Ευρώπη. Σε άλλο θέμα, η "CM" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι θα συναντηθεί με τον Ντενκτάς στην Κύπρο για να συζητήσουν ανθρωπιστικά θέματα, αλλά απέφυγε να διευκρινήσει πότε ακρίβως αυτές οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν.

Η οικονομική "Financial Mirror" στο κύριο θέμα της γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, σε εμπιστευτική έκθεση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) η οποία επεδόθη σε ειδική επιτροπή της Βουλής, αναφέρονται για πρώτη φορά ονόματα ατόμων τα οποία είτε ενέχονται, είτε υπάρχει υποψία ότι ενέχονται σε ξέπλυμα παράνομου χρήματος. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας JCC Payment Systems Ltd, η οποία διαχειρίζεται τις πιστωτικές κάρτες στην Κύπρο, το ύψος των αγορών που έγιναν με κάρτες κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997, αυξήθηκε κατά 27,8% σε σχέση με πέρυσι και ανήλθε στα 80,6 εκ. λίρες.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΚΧ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Wednesday, 16 July 1997 - 11:03:21 UTC