Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό και κάποιες πληροφορίες για το έγγραφο Κόρντοβεζ, η πρόταση Ντενκτάς για σύσταση κοινής αστυνομικής δύναμης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, οι απειλές της Τουρκίας για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και οι δηλώσεις Σιράκ και Ζιοσπέν για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, είναι από τα βασικά θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Αλλά θέματα, που προβάλλονται είναι οι δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, για τους έφεδρους καταδρομείς και το μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη που μετέφερε στο Γάλλο Πρωθυπουργό χθες, ο Βάσος Λυσσαρίδης.

"Ο Αγών" με κύριο τίτλο "Δεν θα οργανώσουμε παραστρατιωτικές ομάδες" προβάλλει τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκου Κόση, γύρω από την πρόθεση του υπουργείου να χρησιμοποιήσει ομάδες προσώπων και δη τους έφεδρους καταδρομείς στις προσπάθειες εξιχνίασης του εγκλήματος. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι στο τροποποιημένο έγγραφο Κόρντοβεζ, περιλαμβάνεται πρόνοια για να μην έλθει το πυραυλικό σύστημα S300, καθώς και η αποφυγή προσφυγής στα ΗΕ για συζήτηση του προβλήματος.

Η "Αλήθεια" με βασικό θέμα τις τουρκικές αντιδράσεις για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και υπό τον τίτλο "Ωρύεται και απειλεί η Αγκυρα για την Ευρώπη", προσθέτει επίσης, ότι αναλαμβάνεται τουρκική εκστρατεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ ετοιμάζεται για ενσωμάτωση των κατεχομένων. Αναφέρεται και στη δήλωση Ντενκτάς περί μικτής Ε/κ - Τ/κ αστυνομικής δύναμης για τον έλεγχο της γραμμής αντιπαράταξης, ενόψει της 20ης Ιουλίου. Αλλού, γράφει ότι η ΕΔΕΚ δεν περιμένει την απάντηση των Ενωμένων Δημοκρατών για τον κοινό υποψήφιο Μάριο Ηλιάδη και ζητά διμερή συνάντηση με το ΑΚΕΛ.

"Η Μάχη" έχει βασικό τίτλο "Κληρίδης - Ντενκτάς συναντώνται πολύ σύντομα" και υποστηρίζει ότι στη συνάντηση που γίνεται για συντήρηση του καλού κλίματος, θα συζητηθούν μέτρα αποτροπής επεισοδίων. Γράφει ακόμα, ότι τα έξι παυθέντα μέλη της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, που δικαιώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο, θα επαναδιοριστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, πιθανόν, την άλλη εβδομάδα.

"Η Σημερινή" αναφέρεται στη πρόταση Ντενκτάς για από κοινού αστυνόμευση της γραμμής αντιπαράταξης, ενόψει της 20ης Ιουλίου, ενώ σύμνφωνα με κυβερνητική πηγή, που επικαλείται η εφημερίδα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθούν οποιαδήποτε ζητήματα θέλει η κάθε πλευρά. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι τα ΗΕ θα υποβάλουν πληθώρα εγγράφων μέχρι να επιτευχθεί σύγκλιση απόψεων και συμφωνία.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα αναφέρεται στις αντιδράσεις "με σκληρή γλώσσα" της πλευράς μας στις τουρκικές απειλές, σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Παραθέτει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη ότι, οι τουρκικές αντιδράσεις δεν πηγάζουν από το ενδιαφέρον της Αγκυρας για το μέλλον των Τ/Κ, αλλά από το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες άναψαν το κόκκινο φως σε ένταξη της Τουρκίας. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις συνομιλίες του Τράουτμπεκ, προκάλεσαν ρήγμα στο μέτωπο των τριών αντιπολιτευομένων κομμάτων.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Διπλωματική δραστηριότητα", γράφει ότι μετά τις συνομιλίες του Τράουτμπεκ, αξιωματούχοι από τη Ρωσία, τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ θα έχουν σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη, για να συζητήσουν τις εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται. Αλλού, γράφει ότι ο Αρχηγός της Αστυνομίας διέψευσε χθες, ότι συμμετείχε σε ειδική σύσκεψη εφέδρων καταδρομέων, ενώ η εφημερίδα επιμένει ότι οι περί του αντιθέτου πληροφορίες της, είναι βάσιμες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου έχει χορηγήσει άδειες λειτουργίας επί υπεράκτιας βάσης, στις θυγατρικές δυο ξένων τραπεζών, της Republic National Bank of New York και της Safra Republic Holdings S.A. Luxembourg. Σε άλλο σημείο, αναφέρεται σε δηλώσεις Ντενκτάς κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες προτείνει τη δημιουργία ειδικού δικοινοτικού αστυνομικού σώματος, το οποίο θα επιτηρεί τη γραμμή αντιπαράταξης, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" γράφει ότι αργά χθες το βράδυ σε σύσκεψη που διοργάνωσε το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ) και στην οποία συμμετείχαν 16 προσφυγικές οργανώσεις, αποφασίστηκε η απόπειρα χιλιάδων Ε/Κ να περάσουν τη γραμμή αντιπαράταξης με τα οχήματά τους και να μεταβούν στα κατεχόμενα χωριά τους. Αλλού, αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την προγραμματιζόμενη επίσκεψη Ετζεβίτ στην Κύπρο, σύμφωνα με τις οποίες η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της εισβολής, αποτελεί πρόκληση.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Friday, 18 July 1997 - 6:24:41 UTC