Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση πρωινού κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/07/1997 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες αναφέρονται σήμερα κυρίως στις εξελίξεις ενόψει του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, καθώς και στο φόνο 36χρονου στη Λεμεσό. Αλλα θέματα που τυγχάνουν προβολής σήμερα είναι οι ζυμώσεις της αντιπολίτευσης ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1998 και θέματα που αφορούν τον τουρισμό και το λιμάνι Λεμεσού.

Ο "Αγών" γράφει ότι η Αστυνομία πιστεύει πως η άγρια δολοφονία που διαπράχθηκε στη Λεμεσό με θύμα τον 36χρονο Ηρακλή Σωκράτους, δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά αφορά λόγους τιμής. Γράφει, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ τρέχει τώρα να προλάβει χειρότερες εξελίξεις στο χώρο της αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές, μετά την απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών να αναβάλουν μέχρι τις 27 Αυγούστου την τελική τους θέση για τον κοινό υποψήφιο Μάριο Ηλιάδη.

Η "Αλήθεια" γράφει ότι παρά τις επενδύσεις εκατομμυρίων λιρών που έγιναν στο Λιμάνι της Λεμεσού και παρά τη συνεχή προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των λιμενικών υπηρεσιών, η λιμενική δραστηριότητα στην Κύπρο απειλείται με συρρίκνωση και το λιμάνι Λεμεσού με κλείσιμο. Γράφει, σε άλλο θέμα, ότι ο 35χρονος πιλότος της Eurocypria, Χαράλαμπος Δημητριάδης, τέθηκε υπό κράτηση ως ο κύριος ύποπτος μεγάλης κομπίνας σε βάρος του δημοσίου, που αφορά εισαγωγές ψαριών.

Η εβδομαδιαία "Επιλογή" δημοσιεύει εκτιμήσεις αρμόδιας κυβερνητικής πηγής, όπως αναφέρει, ότι οι απευθείας συνομιλίες της Ελβετίας θα κινηθούν σε χαμηλούς τόνους, χαμηλές ταχύτητες και αργούς ρυθμούς. Γράφει ότι ο απεσταλμένος της Ρωσίας στο Κυπριακό Βλαντιμίρ Τσιζόφ, δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να εξευρεθεί λύση στο θέμα της κυριαρχίας, παρά το ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι πολύ διαφορετικές.

Η "Μάχη" γράφει ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες φαίνεται να οδηγούνται προς αυτόνομη κάθοδο στις προεδρικές εκλογές, με υποψήφιο τον Γιώργο Βασιλείου, αφού δεν φέρονται διατεθειμένοι να προβούν σε υποχωρήσεις σε σχέση με τη διαδικασία των συνομιλιών και τις προγραμματικές θέσεις του κοινού υποψηφίου του λαϊκού μετώπου. Γράφει, επίσης, ότι οι γονείς κήρυξαν "πόλεμο" κατά των καθηγητών του δημοσίου που παραδίδουν φροντιστηριακά μαθήματα και απορρίπτουν οποιαδήποτε επιπρόσθετη αύξηση στα δίδακτρα των κρατικών ινστιτούτων επιμόρφωσης.

Η "Σημερινή" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα συναντηθούν την ερχόμενη βδομάδα στο αρχηγείο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, για να συζητήσουν ανθρωπιστικά θέματα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Αστυνομία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή σχεδίου καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου όπλων και ναρκωτικών από τα κατεχόμενα, με τη συνεργασία πολιτών.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αφήσουν τις συνομιλίες να οδηγηθούν σε ναυάγιο και, αν και όταν χρεαστεί, ο Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα παρέμβει για να σώσει τη διαδικασία. Σε σχετική είδηση αναφέρει ότι οι δικαστικές αρχές άρχισαν να επιβάλλουν πλέον βαριές ποινές σε ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων που παρανομούν.

Η "Χαραυγή" προβάλλει ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο παγκύπριο συλλαλητήριο που διοργάνωσε χθες το βράδυ το κόμμα, στην οποία τόνισε ότι το ΑΚΕΛ δεν αποδέχεται τη διχοτόμηση σαν την αναπόφευκτη μοίρα αυτού του τόπου και υποστηρίζει την επιστροφή, την επανένωση και την ειρηνική συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ. Γράφει ότι η Λαϊκή Τράπεζα άρχισε διαδικασίες εξασφάλισης άδειας από τις αρχές της Γιουγκοσλαβίας για τη δημιουργία του πρώτου Γραφείου Αντιπροσωπείας στο Βελιγράδι.

Η "Cyprus Mail" γράφει ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Οθέλλος έχει ακυρωθεί λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από κυβερνητικής πλευράς και δημοσιεύει δήλωση τουριστικών πρακτόρων ότι αυτό αποτελεί πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία, αφού χιλιάδες τουρίστες που αναμένετο να καταφθάσουν ειδικά για το Φεστιβάλ δεν εμπιστεύονται πλέον την Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι συνεχίστηκαν και χθες στα κατεχόμενα οι προετοιμασίες για τους εορτασμούς της εισβολής, με την παράνομη κατάπλευση έξι πολεμικών πλοίων στην Κερύνεια.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Saturday, 19 July 1997 - 7:24:39 UTC