Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 97-07-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ) Η απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών να προχωρήσουν με την απόφασή τους για λήψη τελικής απόφασης για το Μέτωπο στις 27 Αυγούστου, παρά τις εκκλήσεις του ΑΚΕΛ, καθώς και σχέδια του Αναπληρωτή Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ να εισαγάγει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο πλαίσιο της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς στη Λευκωσία καθώς και η αντίδραση της κυβέρνησης στις απειλές του Μπουλέντ Ετζεβίτ για μερική προσάρτηση των κατεχομένων, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Ο Αγών" γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Αναπληρωτής Αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Γκούσταβ Φεϊσέλ εγκαινιάζει σήμερα νέο κύκλο επαφών με τους δύο ηγέτες με τους οποίους θα συζητήσει την ημερομηνία της πρώτης κοινής συνάντησής τους για ανθρωπιστικά θέματα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι το "ανώτερο δικαστήριο" των Βρετανικών Βάσεων του Ακρωτηρίου, αποτελούμενο από Αγγλους εφέτες που ήρθαν ειδικά από το Λονδίνο, καλείται σήμερα να εξετάσει την "έφεση" δυο Ελληνοκυπρίων που με προσφυγή τους αμφισβητούν τη δικαιοδοσία τόσο της αστυνομίας όσο και των δικαστηρίων των Βάσεων.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Εκρηκτικό κλίμα" επισημαίνει ότι η κοινή διακήρυξη Τουρκίας - ψευδοκράτους καθώς και οι απειλές του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και του Τουρκοκύπριου ηγέτη έχει δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα στις συνομιλίες στο Κυπριακό. Αλλο θέμα της εφημερίδας αναφέρεται στην πρόθεση Κύπριου επιχειρηματία που είναι για χρόνια εγκατεστημένος στη Νότιο Αφρική να ιδρύσει φάρμα εκτροφής κροκοδείλων στην περιοχή Λιοπετρίου.

"Η Μάχη" γράφει ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ απέτυχε ψες να πείσει την ηγεσία των Ενωμένων Δημοκρατών όπως αναθεωρήσει την απόφασή της για το Μάριο Ηλιάδη και πως η αντιπροσωπεία των ΕΔΗ απέρριψε τελικά την πρόταση του ΑΚΕΛ για άνευ όρων συμπόρευσή της με τις ηγεσίες του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ. Η "Μ" αναφέρει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός για τον προεκλογικό αγώνα που εκπονήθηκε από το ΔΗΣΥ και οι κατάλογοι των υποψηφίων για τα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ.

Η "Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "Αβέβαιο το μέλλον του Συνασπισμού της Ελπίδας" γράφει ότι οι Ενωμένοι Δημοκράτες αρνούνται να αποφασίσουν τελεσίδικα μέχρι το τέλος Ιουλίου εάν θα συμμετάσχουν ή όχι στο Μετωπο, όπως ήταν η αρχική συμφωνία των κομμάτων. Σε άλλη είδηση, η "Σημερινή" γράφει ότι με δηλώσεις τους, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων και ο Γ.Γ. του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αναφέρουν ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές για την οικονομία.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα του κάτω από τον τίτλο "Παραγκωνίζουν την τουρκική διακήρυξη" Αθήνα και Λευκωσία, οι οποίες αντιδρούν έντονα χωρίς να αλλάζουν στάση για το διάλογο. Πρόθεση είναι να μην επηρεαστεί η διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό. Αλλού, ο "Φ" γράφει ότι το έγγραφο με τα τρία μέτρα καλής θέλησης που εισηγήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα επιχειρήσουν να επαναφέρουν τα Ηνωμένα Εθνη στο πλαίσιο των απευθείας συναντήσεων Κληρίδη - Ντενκτάς στη Λευκωσία για ανθρωπιστικά θέματα.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Εκκληση ΑΚΕΛ προς ΕΔΗ" για σεβασμό του χρονοδιαγράμματος της αντιπολίτευσης για τις Προεδρικές εκλογές, γράφει ότι το όλο θέμα θα απασχολήσει σήμερα το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ και την ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ που συνέρχεται την Παρασκευή για λήψη αποφάσεων. Η "Χ" γράφει ότι από κύκλους του Προεδρικού κυκλοφορεί το σενάριο ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα θέσει υποψηφιότητα το 1998 και αν εκλεγεί θα παραμείνει μόνο για δύο χρόνια και θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αυτό γίνεται, γράφει η "Χ", σε μια προσπάθεια να αποσυρθεί η υποψηφιότητα του Σπύρου Κυπριανού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου για έναρξη απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για επίλυση των διαφορών τους. Αλλού γράφει ότι οι τουρκικές απειλές για μερική προσάρτηση των κατεχομένων έχουν αρνητικές επιπτώσεις πάνω στο κλίμα που δημιουργείται, ενόψει του δεύτερου γύρου των συνομιλιών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01c run on Tuesday, 22 July 1997 - 7:24:40 UTC